Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
сб, 05 октября 2024
16:22

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Буде і на нашій вулиці червона доріжка

Буде і на нашій вулиці червона доріжка
У Дніпропетровську пройшов ІХ фестиваль екранних мистецтв «Дніпро-сінема-2013» ім. Данила Сахненка.

А відбувся він завдяки обласному осередку Національної спілки кінематографістів України, який започаткував його у 2004 році. Цього року фестиваль співпав з кількома знаменними подіями – Днем українського кіно, 55-річчям НСКУ і 15-річчям дніпропетровського осередку, створеного в Україні одним з перших шести регіональних. За ці 15 років вдвоє зросла кількість членів НСКУ – до 12 митців, що мають професійну освіту. Це режисери, оператори, сценаристи, кінознавці.

Отже, на відкритті фестивалю присутні привітали цих людей, серед яких народний артист України Жан Мельников, заслужені діячі мистецтв України Володимир Мазур та Віктор Веретенников, три лауреати мистецької премії ім. Данила Сахненка Володимир Платонов, Ігор Родіонов та Валентина Слобода. Крім того, професіоналів підтримують своєю участю у всіх справах вісім активістів. Незважаючи на те, що ця організація наймолодша з усіх творчих спілок та нечисельна, робота її помітна у місті і викликає жвавий інтерес громадськості. Крім прем’єрних показів, творчих зустрічей, обговорень фільмів, кінолекторіїв тощо, щороку знімаються нові творчі роботи, які згодом демонструються на різних телеканалах. Кращі з них гідно представляли нашу область на фестивалях різного рівня.

Та найзначнішою і головною справою Спілки, звичайно, є фестиваль «Дніпро-сінема», який з 2006 року носить ім’я одного з фундаторів українського кіно, нашого земляка Данила Сахненка. Він поступово повертається із забуття стараннями голови Дніпропетровського осередку НСКУ Валентини Слободи та її команди.

Особливою подією на минулорічному фестивалі стала безпрецедентна творча акція: історична реконструкція фільму «Запорозька Січ» (першого українського повнометражного в історії світового кіно!) Данила Сахненка з нагоди 100-річчя його прем’єри. За синопсисом картини, що зберігся у статтях відомого режисера Андрія Кордюма, відбулася театралізована реконструкція зйомок у Лоцманській Кам’янці, в ній брали участь нащадки тих її жителів, які колись знімалися у самого Сахненка. Цікаво, що над новим фільмом паралельно працювали оператори з Луцька, Полтави, Херсона, Шахтарська Донецької області, Верхньодніпровська, Кривого Рогу та Дніпропетровська, створивши кожен свою версію. Про цю незвичайну роботу видана книжка «Відновлено ще одну сторінку історії…» (упорядник Олександр Пільонов), яку презентували на відкритті цьогорічного фестивалю. Також була показана одна з версій стрічки, а саме – режисера Ігоря Родіонова.

«Дніпро-сінема» — єдиний офіційний фестиваль, де мають змогу показати свій творчий доробок та обмінятися досвідом усі регіони України і який офіційно підтримується правлінням Національної спілки кінематографістів України. За дев’ять років значно розширилася його географія і зросла кількість учасників. Цього року фестиваль набув навіть статусу міжнародного, бо в ньому взяли участь аматори та професіонали Чорногорії, Польщі, Німеччини, Росії, Білорусії, Латвії, Абхазії. Україна була представлена 18 областями. Усього журі під головуванням секретаря НСКУ, народного артиста України Ярослава Лупія переглянуло 112 фільмів і відібрало для конкурсних показів 95. Журі відзначило тематичну, жанрову (були й документальні, й ігрові, й аніматорські стрічки тощо), стилістичну різноманітність представлених робіт, їхній досить високий професійний рівень. За тривалістю демонстрування – від однієї (і дуже промовистої!) хвилини до повнометражних фільмів. Отже відбирати кращих було важко.

Приємно, що три дніпропетровські прем’єри дістали гідну оцінку. Це відкриття фестивалю — Марія Смушкова, яка створила дуже пізнавальний і схвильований фільм «Петр Ширшов» (друге місце у номінації «Аматорське кіно»). А також «Дублирует Александр Белявский, ч.1» Бориса Швеця (третє місце в номінації «Професійне кіно») та «Ноктюрн» кіноцентру «Веснянка» (третє місце у номінації «Дитячо-юнацька творчість).

У картинах порушувалися серйозні громадянські проблеми і теми. Приміром, загроза відродження фашизму у стрічці «Смотри и помни» (Херсон, автори Олександр Єлагін, Віктор Бикодир, друге місце, «Аматорське кіно»), про необхідність порозуміння між народами – «Зближення» (Польща, друге місце) і монографічна, краєзнавча «Честь имею… («Лейтенант Шмидт»)» Світлани Кочкарьової (Запорізька облтелерадіокомпанія, перше місце) — обидві у номінації «Телепередачі». Та поруч були і ліричні, психологічні фільми, які зворушували, доходили до серця: «Изгнание из рая» (Санкт-Петербург, автор Ольга Матвєєва, перше місце, «Аматорське кіно»), «Примара кохання» (Чорногорія, друге місце, «Професійне кіно»). А також симпатичні мультики — «Щедрик» Степана Коваля (Київ, перше місце, «Професійне кіно»), «Ниточка танцювала та й радість дарувала» (студія «Кадр», Новомосковський район, перше місце, «Дитячо-юнацька творчість»), смішні гумористичні «Жабунівські вечори» (Славгород Дніпропетровської області, третє місце, «Аматорське кіно»). Надзвичайно зацікавив формою подачі фільм «Воронцов» (Одеса, перше місце у номінації «Фотофільм»). Та всіх не назвеш. Але ті, хто зацікавився, зможуть згодом подивитися кращі фільми фестивалю у програмах 34, 51 та інших телеканалів. Слідкуйте за програмами.

Поки що на нашому фестивалі не стелять червоні доріжки для переможців, але, мабуть, прийде час, коли й «Дніпро-сінема» стане одним з найпрестижніших кіносвят країни.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Читайте также:

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
50
лет просуществовала газета Днепр вечерний в бумажном формате

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте