Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
ср, 26 июня 2024
20:21

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Доки буде Україна, доки будуть козаки

Доки буде Україна, доки будуть козаки
Щороку у першу суботу серпня в Капулівці, біля могили славного кошового отамана Івана Сірка збираються сотні представників козацьких дружин та небайдужих до історичного минулого громадян з усіх куточків України, Росії, країн близького зарубіжжя, аби вшанувати пам’ять видатного сина українського народу, людину, яка ще за життя стала легендою.

— Іван Сірко – яскрава особистість, наша національна гордість, — зазначив під час урочистого заходу губернатор Дніпропетровщини Олександр Вілкул. — Він є прикладом непохитної лицарської доблесті, мужності, вірності та безмежної любові до рідної землі. Його ім’я оспіване в думах і піснях, воно увійшло в легенди, стало символом не лише запорозького козацтва, а й волелюбного українського народу. Сьогодні ми віддаємо данину вдячності герою, який захищав Україну від численних ворогів, боровся за її свободу. Ми шануємо та розвиваємо козацькі традиції, щиро пишаємося тим, що саме наша щедра земля стала колискою козацьких Січей. І це насправді так. Дніпропетровська область перша в Україні, де прийнято регіональну програму розвитку козацтва. З обласного бюджету виділяються кошти на проведення заходів з популяризації козацьких традицій, з патріотичного виховання підростаючого покоління.

— Почесно і зворушливо знаходитися біля цього святого місця, — говорить голова обласної ради Євген Удод. — На березі річки Чортомлик, яка пам’ятає події сивої давнини, збираються ті, хто високо цінує свою історію, своє коріння. Саме тут завершився життєвий шлях непереможного отамана Івана Сірка, але він живе у спогадах вдячних нащадків. Сучасне покоління продовжує його справу у відстоюванні національних інтересів, наслідує засади відомого історичного періоду, який вважається колискою місцевого самоврядування і демократії. За своїм устроєм Запорозька Січ була однією з перших моделей місцевого самоврядування. Давно відомо, що рівень цивілізації суспільства визначається ступенем його поваги до свого минулого, до своєї історії. Тож патріотичне виховання і розвиток культурних традицій Придніпров’я і надалі буде одним із пріоритетних напрямів роботи влади, популяризації козацького виховання.

Особливо активно цю ідею підтримує голова Нікопольської районної ради Микола Матюк. Він пишається тим, що народився у козацькій Капулівці і тепер як представник влади має можливість підтримувати славні традиції, які зберігаються його односельцями протягом віків. — Козацтво ж – це не лише наше героїчне минуле, — зазначає він, — а й дійсно гідний приклад для наслідування. Нікопольщина і надалі робитиме все, щоб слава про козацького ватажка передавалася з покоління у покоління. Поряд з його могилою встановлено дзвіницю та сторожову вежу, впорядковано прилеглу територію. Ми маємо цікаві ідеї, проект відтворення Чортомлицької Січі, заснування якої цього року згідно з постановою Верховної Ради вперше відзначатиметься на державному рівні. Тож є добра нагода всім разом зібратися біля могили кошового отамана ще й у жовні, в День козацтва. Ідея ж побудови Чортомлицької Січі виникла невипадково. Це дасть нам змогу активно включитись в туристичний потік. Із задоволенням приїдуть до нас й іноземці, які проявляють неабиякий інтерес до запорозького козацтва та легендарного козацького ватажка Івана Сірка, який прославився на весь світ. А значить, наш історичний край зазвучить із новою силою. Бо нам є що показати і про що розповісти. За доброю традицією, під час урочистого мітингу пролунали гарматні постріли, а вісімнадцять молодих козаків склали присягу на вірність своєму народу. Цього моменту, як зазначив сотник війська запорозького низової базавлуцької паланки Андрій Білозьоров, його побратими чекали з нетерпінням, кожен з них пройшов річний випробувальний термін. І ось тепер мали честь влитися до дружнього козацького гурту. Разом з іншими Андрій приходить до могили Івана Сірка ще й на Великдень. Він розповідає, що аби стати характерником, за заповітом отамана треба вісім років поспіль приносити на курган по десять пригорщів землі.

Поклонитися праху славного кошового вже більше двох десятиліть приїздить отаман Нікопольського козацького товариства «Микитинська Січ» Анатолій Салюк. В цей день добрим словом він згадав відомого краєзнавця з Капулівки Леоніда Бурду. Разом з ним з 1994 року організовували тут козацькі табори для нікопольських дітей-сиріт, учнів Капулівської та Покровської шкіл, які біля святого місця мали змогу відчути дух історії, вчитися життєвим премудростям.

— Леонід Федорович був людиною незвичайною, справжнім патріотом, — говорить Анатолій Салюк. – Він користувався найвищою повагою серед нас, створив прекрасний музей, довгий час досліджував історичні події, пов’язані з козацтвом та діяльністю Івана Сірка. Завжди виступав за національну ідею, наголошував: якщо козацтво не має національної основи, то зібрання «шароварників»…

Свою позицію з цього приводу отаман Микитинської Січі висловив власними віршованими рядками:

Не той козак, хто довгі вуса має
І хто горілку лячно п’є.
А той, хто за Вкраїну вболіває
Та ворогів сміливо б’є.

…А козацький захід продовжувався. Як завжди, його супроводжували різноманітні виставки, щире спілкування. Цікаві експозиції розгорнули Нікопольський та Орджонікідзевський краєзнавчі музеї.

— Бути тут — це дійсно велика честь, — зазначає директор Орджонікідзевського музею ім. М. Забудька Тамара Жижеріна. – Приємно, що виставка «Доки буде Україна, доки будуть козаки» викликала неабиякий інтерес у гостей заходу. Багато хто також цікавиться роботами наших майстринь, вишивальниць українських рушників Зінаїди Багрій, Світлани Колесникової, Наталії Котигорох, фотовиставкою Сергія Костецького. А вокальний ансамбль «Вербиченька» порадує присутніх на Співочому полі.

Саме тут захід на честь Івана Сірка продовжився великим концертом, у якому взяли участь численні творчі колективи та автори-виконавці. Одні співали козацькі та українські пісні, інші демонстрували бойове мистецтво. Наприклад, писар козацького товариства «Нікопольська Січ» Микола Карнаух присвятив козацькій темі вже вісімнадцять власних музичних творів. А десятирічні вихованці школи бойового мистецтва «Спас» із Запоріжжя майстерно виконують зовсім не дитячі силові вправи.

— Ми приїздимо в Капулівку вже не вперше, — ділиться враженнями тренер цієї групи Жаклін Літава, — бо тут набираємося снаги, козацького духу. Завжди приємно в інших повчитися, себе показати. «Спас» існує вже 15 років, а наші вихованці беруть участь у престижних фестивалях, показують гарні результати. Справжні козаки ростуть…

Спостерігаючи за яскравим дійством на Співочому полі, я на мить перенеслася у шкільні роки, коли під час походів з учителем історії Леонідом Бурдою саме на цій місцевості разом з іншими заворожено слухала його неперевершені розповіді про Івана Сірка. В ті хвилини мені здавалося, що навіть старі дуби та клени шелестять листям в такт бандуристам: «там, по-під горою, яром, долиною козаки йдуть», а Олексіївською затокою козацькі чайки пливуть…

Gorod.dp.ua на Facebook.


Доки доки  (14.08.12 16:35): а ще поки поки Ответить | С цитатой
Кош  (13.08.12 13:22): Патріотизм необхідно розвивати безумовно. Причому на мою думку патріотичне виховання це те що має об'днувати представників будь яких політичних сил. Добре що не забули таку видатну постать як Сірко. Ответить | С цитатой | Обсуждение: 1
Джура  (13.08.12 13:09): Розвивати патріотичну тему вкрай необхідно. Тому не треба гнати. Якщо вже немає національної ідеї, то потрібно підтримувати хоча б такі напрямки.
Тому - підтримую!
Ответить | С цитатой | Обсуждение: 1
Вася  (13.08.12 11:13): Дыбилы в пафосных мундирах... Ответить | С цитатой
Нечес  (13.08.12 00:25): Подразумевался смысл: "Доки будуть козаки, доти буде Україна" Ответить | С цитатой | Обсуждение: 1
lol  (12.08.12 20:56): "Доки буде Україна, до[т]и будуть козаки" - учите украинский внимательнее, господа ржуналисты. Ответить | С цитатой
имхо  (12.08.12 19:25): после того как кОзаки вручили булаву прахфесору они для меня не козаки а так - черти ряженные и безнадежно тупые Ответить | С цитатой
не надоело?  (12.08.12 00:14): Может досить мусолить тему кочевых алкашей? Ответить | С цитатой | Обсуждение: 2
Аноним  (11.08.12 19:13): Это будет Козакстан. Настоящие козаки не будут против такого названия, оно ведь более логично и практично. Ответить | С цитатой
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  24 пасажирські вагони та 2 екскурсійні. У Дніпрі до виходу на маршрути готують нову партію вживаних трамваїв з Лейпцига (18)

•  Поліція встановила осіб, причетних до катування та незаконного позбавлення волі ексвійськового у Дніпрі (13)

•  У Дніпрі відкрили туалет-рекордсмен (12)

•  Конфлікт Тищенка із «Сином»: через що у Дніпрі «затримували» ексбійця Kraken (11)

•  У Дніпрі посадовці комунального підприємства налагодили схему розкрадання бюджетних коштів на парковках (9)

•  Поліцейського, який брав участь у побитті ексвійськового у Дніпрі, звільнили – ЗМІ (8)

•  За час воєнного стану придбав майна на 350 000 доларів: на Дніпропетровщині судитимуть колишнього обласного воєнкома (8)

•  В Днепре на продажу выставили уникальный протезный завод (7)

•  У Дніпрі на Марії Лисиченко зіткнулись Toyota Land Cruiser та тролейбус №20: рух ускладнено (7)

•  Вандали облюбували сквер Янгеля у Дніпрі (6)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
150
новых лифтов планируется установить в Днепре в 2024 году.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте