Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Ср, 29 травня 2024
04:15

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Курити – не означає бути дорослим!

Курити – не означає бути дорослим!
Дніпропетровський національний університет ім. О. Гончара активно залучився до боротьби з курінням. Віднині на території ДНУ заборонено тютюнопаління.

Відповідно до наказів Міністерства освіти і науки „Про заборону тютюнокуріння в навчальних закладах і установах МОНУ і затвердження заходів щодо проведення антинікотинової інформаційно-освітньої та профілактичної роботи серед учнівської та студентської молоді”, „Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення”, рішення Вченої ради ДНУ від 26.11.2009 р. „Про стан та заходи щодо підвищення загальної культури студентства в університеті” ректор Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара Микола Поляков 13 січня 2010 року підписав наказ про заборону тютюнопаління у приміщеннях всіх типів, що входять в інфраструктуру університету, і на його території (за винятком спеціально встановлених місць).

Згідно з цим наказом юридичному відділу за узгодженням з профспілковим комітетом доручено внести відповідні зміни до „Правил внутрішнього розпорядку в ДНУ” і затвердити їх у встановленому порядку на черговій конференції трудового колективу.

Керівники підрозділів, куратори академічних груп спільно з профспілковими організаціями та органами студентського самоврядування повинні провести роз’яснювальну роботу в молодіжній аудиторії.

Зазначимо, що прийняте в університеті рішення повністю відповідає чинному національному законодавству і загальносвітовим тенденціям боротьби з епідеміями шкідливих звичок, за здорові покоління майбутнього. Сьогодні вся Європа бореться за те, щоб повітря було чистим від тютюнового диму. А Україна за рівнем тютюнопаління впевнено випереджає і країни СНД, і європейські країни. Щороку ми втрачаємо десятки тисяч громадян працездатного віку від хвороб, спричинених цим негативним явищем.

Курець у середньому живе на 15 років менше, ніж людина, яка не курить. У нашій країні палить майже кожна друга доросла людина — 42%. У рейтингу, який фіксує поширеність куріння, ми серед аутсайдерів — сьомі знизу серед 132 країн. Гірко, але за останні 15 років поширеність куріння в Україні збільшилася. Більше стала курити молодь, особливо дівчата та жінки. Українці досі до кінця не збагнули, як вони шкодять власному здоров’ю.

Коли людина запалює, сигаретний дим вступає в безпосередній контакт з легенями, збільшуючи ризик захворювання раком, пневмонією, емфіземою, хронічним бронхітом та іншими легеневими захворюваннями, що затрудняють дихання. У димі міститься більше 4 тис. хімікатів, включаючи високотоксичні.

Наприклад, формальдегід, бензол, миш'як та інші. Ці речовини взаємодіють з тканинами організму, а коли дим досягає легенів, він осідає в них у вигляді смол. Велика кількість шкідливих хімічних речовин потрапляє через легені в кров. Окисел вуглецю (такий самий, як в автомобільному вихлопі!) заміщує частину кисню в крові. Це викликає нестачу кисню у всіх органах, у тому числі і в мозку.

Один з хімічних елементів, що потрапляє в кров – нікотин. Його регулярне вживання призводить до нікотинової залежності. Нікотин – алкалоїд, що міститься в тютюні, під час куріння всмоктується в організм. Ця сильна отрута у малих дозах діє збуджуюче на нервову систему, а у великих – викликає її параліч (зупинку дихання, припинення серцевої діяльності). До речі, сульфат нікотину застосовують для боротьби зі шкідниками сільськогосподарських рослин.

Згубні наслідки тютюнопаління все більше й більше усвідомлюють законодавці, найширші верстви української спільноти, про що свідчать численні ініціативи освітянських установ, громадських організацій і трудових колективів, спрямовані на витіснення тютюнової залежності з нашого життя.

www.dnu.dp.ua

Gorod.dp.ua на Facebook.
ФОТО:


  


С Кирова  (22.01.10 12:42): Студент ФТФ (20.01.10 16:27), учитесь, пока не поздно. Хотя, скорее всего, в Вашем случае уже поздно.

Постарайтесь запомнить: курение - не норма, а отклонение от неё, вредная и опасная привычка, особенно для окружающих. Заметьте, нормальный человек это понимает, а Вы почему-то нет.

В Конституции, слава Богу, не прописано Ваше право на курение, посему кончайте качать Ваши \"права\".

И если Вы курили, курите и будете курить, т.е. совершенно не осознаёте вреда курения и не желаете лишний раз пошевелить извилинами, то \"курите на здоровье\", но только в своей квартире или комнате, и ни в коем случае не открывайте форточку, чтобы ни в коем случае не снизить концентрацию ядов в воздухе.
Відповісти | З цитатою
Студент ФТФ  (20.01.10 16:27): Мерзкие снобы! Почему вы считаете норомй некурение, а не наоборот? Хотите прожить последние 15 лет в своих фекалиях в доме престарелых? Да пожалуйста! Вот только лишать меня моего конституционного права никто не имеет! Я курил, курю, и буду курить! И плевал я на Полякова и его прихвостней! Если не сделают курилки в каждой общаге, или (как оно должно быть) 50% комнат из всех, не выделят для курящих, будем бунт поднимать!!! Відповісти | З цитатою
Лика  (20.01.10 15:38): Руссо, во-первых, я никого не подсаживаю и не учу 10-15 летних детей курить и , у них есть родители, которые должны их посвещать в такие темы, а во-вторых, вероятность того, что курение сократит мою жизнь - ничтожна мала :))) Відповісти | З цитатою
Руссо  (20.01.10 14:36): Лика, да это ваше дело и то что вы меньше проживете то же ваше, но зачем молодежь на это подсаживать? Хотите умереть на 15 лет раньше - флаг вам в руки! Лично мне стыдно когда я вижу курящих 10-15 летних детей. Я отчетливо понимаю в какой *** моя страна. А пример они берут с таких как вы, которым ни за что не стыдно. Відповісти | З цитатою
Лика  (20.01.10 11:48): мама, вы по-моему, живете на другой планете, если считаете, что курить позорно, пусть даже будущим учителям)) каждый раз, когда я беру сигарету никакого стыда не испытываю, ведь это мое лично дело)) Відповісти | З цитатою
Бывший студент  (20.01.10 09:29): В Горном - уже лет 5 как запретили, эффективность вначале слабая была, но когда некоторые попадали под рейд и были направлены на отчисление - то и другие начали думать: "а оно мне нада тут курить" Відповісти | З цитатою
Курильщик  (20.01.10 09:29): Курить мы будем,но пить не бросим!)) Відповісти | З цитатою
Игорь  (19.01.10 22:09): Курить надо, а то когда не покуришь и водки не хочется. А без водки сильно не накуришься. Відповісти | З цитатою
Это я  (19.01.10 19:48): Да курение это выбор курильщика .Тем более у нас в стране был уже запрет на распитие спиртных напитков в общественных местах каков результат , как все бухали в парках так и бухают. Когда я учился в общаге тоже запрещали курение меня из-за курения на балконе выгнали с общаги и хотели с технаря потулить спасибо зав. отделение за меня стояла до конца и остался хоть в технаре.. Відповісти | З цитатою
yo  (19.01.10 17:36): Помню, было уже такое. Лет пять или семь назад, когда в общаге еще жил. Ни к чему не привело. Відповісти | З цитатою
1 2 3
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  Відео моменту: у Дніпрі на проспекті Яворницького чоловік нападав на жінок та бив їх, постраждали щонайменше троє (16)

•  Суд зобов’язав мерію Дніпра зберегти історичну будівлю Палацу профілактики (12)

•  В Україні з липня планують збільшити вартість бензину та дизелю (12)

•  Стеллу «Дніпро» знесуть, проте нову встановлювати не будуть. Чому? (7)

•  Метрополітен Дніпра проведе консультації з підрядниками для добудови 3 станцій (7)

•  У Дніпрі відкрився вечірній базар у дворі старого цирку біля Центрального ринку «Озерка» (5)

•  Відео моменту ДТП: у Дніпрі на кільці на Набережній Перемоги BMW перекинувся декілька разів та зніс стовп (5)

•  На Дніпропетровщині в наслідок аварії за участю «ЗАЗ» та «Daewoo» є загиблий та постраждалі (5)

•  Сімейний лікар має до 2000 пацієнтів: ситуація на Дніпропетровщині (5)

•  До України повертається пил з Сахари (5)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
50
років проіснувала газета "Днепр вечерний" у паперовому форматі

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті