Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
сб, 06 июля 2024
15:36

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Всеукраїнська наукова конференція „Іван Сірко в контексті дослідження феномену українського степового порубіжжя”

Нікопольською державною адміністрацією спільно з Нікопольським регіональним відділенням Науково-дослідного інституту козацтва Інституту історії України Національної академії наук України 25-26 листопада 2005 року в приміщенні Нікопольської райдержадміністрації відбулася Третя Всеукраїнська наукова конференція, присвячена кошовому отаману Чортомлицької Запорозької Січі Івану Дмитровичу Сірку. Про це інформагентству „Придніпров’я” повідомив директор Нікопольського регіонального відділення Науково-дослідного інституту козацтва Інституту історії України НАН України Владислав Грабовський.

За інформацією Владислава Грабовського, тема конференції відібрана з того мотиву, що саме на Нікопольщині Іван Сірко провів більшу частину свого життя і тут знаходиться його могила. Однак всеукраїнського звучання конференція набула завдяки темі українського степового порубіжжя. Як повідомив Владислав Грабовський, цей методологічний підхід є по-справжньому новим і перспективним для вітчизняної історичної науки. Теорія контактних зон, або Великого Кордону вже розроблялася в американській, німецькій та англійській історіографії, а з початку 1990-х вона знайшла своїх прихильників і в Україні.

Як стало відомо інформагентству «Придніпров’я», на конференції був широко представлений науковий загал Києва, Дніпропетровська, Запоріжжя, Чернігова, Одеси, Херсону, Бердянська, що визначило її всеукраїнський рівень та представництво різних регіональних наукових шкіл. Робота конференції відбувалася за: „Археографічні, джерелознавчі та історіографічні аспекти дослідження запорозького козацтва. Постать Івана Сірка і персоналістика запорозького козацтва”, „Запорозьке козацтво в проблематиці регіональної історії Південної України”, „Великий Луг Запорізький: екохронографія, топоніміка, історична демографія, мікроісторія. Іван Сірко та його доба в історичному краєзнавстві Нікопольщини”. Напередодні конференції організатори видали її матеріали в Другому випуску Альманаху Нікопольського регіонального відділення Ніуково-дослідного інституту козацтва Інституту історії України НАН України „Козацька спадщина”.

Загалом, на конференції було розглянуто грунтовні доповіді й матеріали з цілої серії фундаментальних проблем історії запорозького козацтва. Не залишився поза увагою науковців і практичний бік застосування наукових знань. У резолюцію конференції було включено звернення наукового загалу до центральних та регіональних органів влади з пропозицією включити питання подальшої розбудови та облаштування меморіального комплексу „Могила кошового отамана Івана Сірка” до національних та регіональних програм і визначення постійного державного фінансування. Науковці подали необхідні рекомендації щодо напряму розбудови меморіалу на честь уславленого кошового й визнали доцільність створення на його основі масштабного музейного комплексу.
Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  Дніпряни жаліються на проблеми з мобільним зв’язком та інтернетом: що радять фахівці (45)

•  Невдалий маневр через знеструмлення мережі: у Дніпрі зіткнулися трамваї №12 та №16 (10)

•  Чому зникає зв’язок під час відключень світла? У Дніпрі мобільні оператори дали пояснення (9)

•  Дніпрянин придумав, як зробити безкоштовні акумулятори холоду, які «врятують» холодильник (7)

•  У Міненерго сподіваються, що ситуація з відключеннями світла покращиться у найближчі тижні (6)

•  Історія Дніпра: Де було відкрито перший критий басейн нашого міста (6)

•  Поліція встановила осіб, причетних до катування та незаконного позбавлення волі ексвійськового у Дніпрі (6)

•  У Дніпрі виявили ще один старовинний паровоз! (5)

•  У Дніпрі на Сонячній Набережній почали демонтувати великий логотип на 10-поверхівці (4)

•  На Дніпропетровщині до 15 років за ґратами засуджено правоохоронця, який «зливав» представнику фсб рф паролі для проходження блокпостів (4)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
50
лет дворцу культуры «Шинник»

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте