Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Пт, 25 жовтня 2024
17:25

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Історія Дніпра: Де було відкрито перший критий басейн нашого міста

|«« «« »» »»|

Перший критий басейн у нашому місті з'явився в Індустріальному технікумі.

Нині це – Дніпровський індустріальний коледж на проспекті Нігояна, 55. Він був створений у нашому місті у 1936 році, про його історію можна прочитати на сайті колледжу.

Примітно, що перший критий басейн у нашому місті було відкрито саме в цьому технікумі!

До його створення має пряме відношення ветеран тренерського цеху, заслужений тренер СРСР та України Олег Львович Цвєтов . Він виховав чимало відомих спортсменів!

А у розмові з директором Технічного музею Дніпра «Машини часу» Михайлом Прудніковим Олег Цвєтов розкрив кілька секретів.

Зокрема, розповів про створення першого критого басейну нашого міста. Про те, як у болгарських колег в обмін на пляшку горілки отримав страшний спортивний секрет.

Про це Михайло Прудніков розповів:

«Зустріч з Цветовим Олегом Львовичем, яку організував Герман Ростиславович Кобзарев.

Олег Львович - заслужений тренер України та СРСР з плавання, він привів до олімпійського золота півтора десятка спортсменів.

За одну коротку зустріч про все поспілкуватися неможливо, хоча поговорили про штаб Махно та ремонт печатних машинок, про прильот авіабомби у його будинок на вул. Глінкі 16, та про перший у нашому місті критий 25 метровий басейн у Індустріальному технікумі.

Багато цікавого та актуального, особливо історія про впровадження перших хвилегасних буйків, до цього у басейні плавали просто планки з міцного дерева, які надавали направлення руху спортсмена, а хвилі у той час зупинити ніхто не міг.

Але після спортивної командировки у Болгарію ситуація змінилась. На змагання плавців прибула команда п/я 186 (тоді ще не «Метеор»). У басейні, де проводились запливи, дивним чином не було хвиль, але спортсмени з братської ГДР вранці роздільники розкладали, а ввечері ховали у ящики. Олег Львович дуже хотів чіткіше розглянути конструкцію буйків, для цього йому довелося піти на «злочин».

Він взяв пляшку горілки та спустився до підвалу до технічних працівників басейну – болгарам, та мовою жестів пояснив, що він хоче. І ось вже довгоочікувані буйки на столі директора спорткомплексу Дніпропетровська. Розібравшись у суті питання одразу ж був викликаний начальник інструментального цеху заводу ЮМЗ.

Через місяць були зроблені перші вироби: поплавок та хвилеріз різного кольору, перші 10 метрів доріжки зазвичай були червоного кольору, далі було скомбіновано.

Результати були показані добрі і аж до 90-х років ЮМЗ постачав всій країні хвилегасні буйки, в тому числі і олімпійськім об'єктам. З часом конструкція вдосконалювалась, відбувалась заміна сировини, оскільки спочатку буйки не виходжували і трьох місяців.

Ці та інші історії з часом знайдуть своє місце у книзі ««It`s my life»» - 2,3 частина».

Gorod.dp.ua на Facebook.


Гена  (04.07.24 18:04): помню Цветова, хотя не у него тренировался, у Иванова, водное поло, а начинал плавать в ДИИТе, была там легендарная пара, муж и жена Леонид Викторович и Людмила Архиповна Клименко. А кто помнит легендарного Шаповалова Виктора Павловича? он был заслуженный тренер и заслуженный судья по плаванию. Светлая им всем память... Відповісти | З цитатою
Цветов еще ЖИВОЙ !!  (04.07.24 14:07): Олег Львович - Дай Вам бог здоровья - привет из Метеора середины 70-х
Приятно Вас увидеть
Відповісти | З цитатою
Вася  (04.07.24 12:03): Ни буйки ни атомную бомбу ни автомобиль сами не могли сделать в совке. Все пижженное перепижженное с Запада. Відповісти | З цитатою | Обговорення: 2
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
110
років готелю «Асторія»

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті