Черговий пізнавальний захід пройшов у Дніпровському «Музеї спротиву Голодомору».
У цьому музеї вже традиційними стали лекції-екскурси дослідниці нашої історії та кулінарії Віри Аннусової.
На черговій із них вона розповіла та показала, чим наші харчувалися в Катеринославі у страшні роки Голодомору, про що у музеї повідомили:
«Їжа, яка рятувала у лихоліття Голодомору.
Віра Андріївна Аннусова провела лекція-екскурс, присвячену харчуванню українських селян восени 1932 р.
Понаднормові хлібозаготівлі, початок конфіскацій продовольства, накладання натуральних штрафів - все це давало селянам розуміння загрози голоду. Тому мудрі люди почали готуватися, використовуючи досвід виживання у неврожайні роки.
Лекція спиралася на матеріалі численних спогадів старожилів, записаних Вірою Андріївною на Луганщині у 1970-х - на початку 2000-х рр.
Восени, на відміну від зими і весни, було більше можливостей прохарчуватися і врятуватися від голодної смерті завдяки їстівним та умовно їстівним рослинам.
Листя береста і липи, лобода, щириця, спориш, комиш, лопух, подорожник, дикі груші і яблука, терен, шипшина, степовий дикий мигдаль, кропива - все це заготовлялося, сушилося на горищах. Для випікання коржиків з трави і макухи необхідна хоч жменька борошна, яке видобували, перетираючи у ступках зерно з нірок польових гризунів - ховрашків, мишей. Допомагав вижити і топінамбур (в кого був).
Заготівля цих рослин восени давала шанс протриматися хоча б кілька місяців. Зима і весна принесли нові виклики.
Але про це - у наступних лекціях».
Фото – Музей спротиву Голодомору.
![]() |
Gorod`ській дозор |
![]() |
Фоторепортажі та галереї |
![]() |
Відео |
![]() |
Інтерв`ю |
![]() |
Блоги |
Новини компаній | |
Повідомити новину! | |
![]() |
Погода |
![]() |
Архів новин |