Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пт, 28 июня 2024
04:50

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Жителей Днепра провели следами Василия Чапленко

Жителей Днепра провели следами Василия Чапленко

Очередную интересную и познавательную бесплатную лекцию-экскурсию для жителей и гостей Днепра провел известный писатель, историк, краевед, журналист Николай Чабан.

Эта литературная экскурсия была посвящена судьбе нашего земляка, писателя и научного работника Василия Чапленко. С недавних пор его имя носит одна из улиц Днепра.

Подробней об экскурсии на странице «Микола Чабан. Січеслав у серці» рассказали следующее:

«СЛІДАМИ ВАСИЛЯ ЧАПЛЕНКА.

Літературна екскурсія для небайдужих.

Під егідою Музею спротиву голодомору відбулася безкоштовна екскурсія "Слідами Василя Чапленка".

Протягом екскурсії Микола Чабан, який "в темі" з 1990 року, відкрив багатьом ім"я і творчий доробок нашого краянина письменника і науковця (мовознавця, літературознавця), драматурга, редактора і публіциста Василя Чапленка (1900-1990).

Ім"я його віднедавна носить вулиця в Дніпрі. Йому ж років десять тому відкрито меморіальну дошку на будівлі по проспекту Дм. Яворницького, 102. Правда, досі над бюстом письменника старий покруч у вигляді таблички "Проспект К. Маркса"... А вже ж майже десять років проспект перейменовано на честь Дмитра Яворницького, з яким, до слова, Чапля (Чапленко) був добре знайомий і листувався, виводив його в повісті як історика Яворенка...

За цією адресою був колись Дніпропетровський робітфак, де в 1930-31 роках викладав українську мову та літературу 3-річний Василь Кирилович. Робітфак початку 1930-х буде зображено в сатиричній повісті Василя Чапленка "Люди в тенетах". Це один з небагатьох творів українського красного мистецтва. присвячених місту на Дніпрі.

Учасники екскурсії пройшлися вулицею Чапленка (до революції - Хрестова), яка пам"ятає і єврейські погроми 1905 року, і кримінальні історії, і часи голоду 1921-23 та 1947 років.

Увазі зацікавлених письменник-карєзнавець запропонував і садибу, де на колишній Петербурзькій жив до революції і після неї молодий письменник Василь Чапля (Чапленко). Тут він писав перші оповідання, розвідку про сонет в українській поезії, повісті, які друкувалися в українських часописах до арешту автора 1929 року в справі "Спілки визволення України".

У цьому ж районі були цигаркова фабрика, "бублейна" пекарня, де працював до революції юнак, і про що потім напише в своїх художніх творах. Багатьох учасників екскурсії хвилювало- чому досі м"я і творчість Василя Чапленка маловідомі не тільки в Україні, а і в рідному місті.

Зрештою, популяризації його імені і слугувала нинішня екскурсія».

Фото Павла Маменко.




Gorod.dp.ua на Facebook.


Василий алибабаевич  (06.06.24 08:57): То же подумал про 3 річного васю Ответить | С цитатой
1111  (05.06.24 14:13): Чего там преподавал 3-летний Василий Кириллович? Хоть кто-нибудь читает эти тексты перед публикацией? Ответить | С цитатой
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  Поліція встановила осіб, причетних до катування та незаконного позбавлення волі ексвійськового у Дніпрі (16)

•  У Дніпрі відкрили туалет-рекордсмен (12)

•  24 пасажирські вагони та 2 екскурсійні. У Дніпрі до виходу на маршрути готують нову партію вживаних трамваїв з Лейпцига (12)

•  Конфлікт Тищенка із «Сином»: через що у Дніпрі «затримували» ексбійця Kraken (11)

•  У Дніпрі посадовці комунального підприємства налагодили схему розкрадання бюджетних коштів на парковках (10)

•  За час воєнного стану придбав майна на 350 000 доларів: на Дніпропетровщині судитимуть колишнього обласного воєнкома (8)

•  Поліцейського, який брав участь у побитті ексвійськового у Дніпрі, звільнили – ЗМІ (8)

•  У Дніпрі на Марії Лисиченко зіткнулись Toyota Land Cruiser та тролейбус №20: рух ускладнено (7)

•  Буде потрібно набратися сміливості та констатувати смерть - комерційний директор «Дніпра-1» Вʼячеслав Фрідман (6)

•  У Дніпрі нарешті знизилися ціни на помідори (5)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
54
долгожителя проживает в Днепропетровской области. 47 женщин и 7 мужчин, отметивших свое 100-летие.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте