Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
чт, 28 марта 2024
11:01

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Чем в Днепре помогут паллиативным больным?

Чем в Днепре помогут паллиативным больным?

Специалисты рассказывают, что изменилось за последние годы в помощи неизлечимо больным пациентам.

…«Мой муж умирал от рака дома. Я была рядом, сама делала ему уколы и потом относила использованные ампулы в амбулаторию. Врач враждебно реагировала на мои просьбы добавить хотя бы еще одну дозу обезболивающего в сутки. А я думала о необходимости реформ в нашей системе здравоохранения. Почему никто не готов обеспечить таким больным уход без страданий?», - Любовь Александровна и сейчас не может рассказывать эту историю без слез. Прошло уже 10 лет, а боль не утихла.

Что изменилось для неизлечимо больных за последние годы?

Об этом Городскому сайту рассказала начальник управления в Запорожской области Восточного межрегионального департамента НСЗУ Наталия Шулика.


- Що таке паліативна допомога? Кому вона потрібна?

- Паліативна допомога потрібна тим пацієнтам, які, на жаль, мають діагноз  невиліковного прогресуючого захворювання  та обмежений прогноз життя. Це пацієнти усіх вікових груп, які страждають на злоякісні новоутворення у ІІІ-ІУ стадії захворювання, ВІЛ-інфекцію/СНІД, вроджені вади розвитку, серцево-судинні, неврологічні, респіраторні, атрофічно-дегенеративні та інші прогресуючі захворювання та післятравматичні стани, що не можуть бути вилікувані.  Згідно з визначенням ВООЗ, медична складова у паліативній допомозі - це полегшення болю та інших симптомів, що має бути спрямовано на підтримку або поліпшення якості життя і оптимізацію фізичної і когнітивної функції пацієнта протягом усього періоду хвороби.

- Що передбачає Програма медичних гарантій для таких пацієнтів?

- У програмі медичних гарантій на поточний рік є два пакети послуг - “Мобільна паліативна медична допомога дорослим та дітям” та “Стаціонарна паліативна медична допомога дорослим та дітям”.

На сьогодні в Дніпропетровській області 47 медичних закладів уклали договори про надання паліативної допомоги з НСЗУ.

40 медзакладів надають паліативну допомогу в стаціонарі;

27 закладів мають договори з НСЗУ на надання мобільної паліативної допомоги.

Серед медичних закладів, законтрактованих на надання паліативної медичної допомоги, є онкологічні центри, дитячі лікарні, протитуберкульозні, а також багатопрофільні лікарні.

- У минулому році ця програма вже діяла? Які підсумки?

- У 2020 році за напрямом “паліативна допомога” Національна служба здоров’я України виплатила закладам, що уклали договори на надання паліативної допомоги, понад 507 млн 985 тис грн. НСЗУ оплачує саме медичну складову паліативної допомоги.

Паліативна медична допомога має бути комплексною. Пацієнт має отримати повний спектр медичної допомоги, якого він потребує. У стаціонарі або вдома пацієнт отримує безоплатно:

  • лікування симптомів захворювання;
  • своєчасне та ефективне знеболення;
  • забезпечення лікарськими засобами відповідно до Нацпереліку лікарських засобів, медичними виробами та розхідними матеріалами;
  • респіраторну (дихання) та нутрітивну (медичне харчування) підтримку;
  • психологічну допомогу;
  • навчання родини та доглядачів особливостям догляду за людиною, запобіганню імовірних ускладнень та дотриманню рекомендацій.

Розміщення пацієнтів має бути в одно- або двомісних палатах під цілодобовим медсестринським доглядом.

- Якщо родина проживає у маленькому селі, як можна отримати таку допомогу?

- Щоб наблизити паліативну медичну допомогу до пацієнта, НСЗУ запровадила пакет мобільної паліативної допомоги, яку надають пацієнту вдома. Щоб отримати цю допомогу потрібно звернутися з направленням лікаря до найближчого закладу, який має договір на мобільну паліативну допомогу. Перелік закладів можна дізнатися за безоплатним номером 16-77 або на сайті НСЗУ.

Gorod.dp.ua на Facebook.


Горожанка  (12.08.21 23:17): Бла бла бла Ответить | С цитатой
guest  (12.08.21 17:05): краткий ответ - ничем, неизлечимый тяжелобольной человек никому не нужен, все сбагривают на родственников Ответить | С цитатой
эвта  (12.08.21 15:49): назия решила бы многие надуманные проблемы. это понятно любому разумному человеку. Ответить | С цитатой | Обсуждение: 2
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
50
лет дворцу культуры «Шинник»

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте