Реально сезон кавунів і динь почнеться тільки за місяць, але вони вже з'явилися в продажу. Кожного року українці замислюються, наскільки безпечні ці плоди, адже про зловживання при їх вирощуванні хімікатами чули всі.
Де купувати баштанні культури, як правильно їх обирати з мінімальним ризиком отруїтися? Поради дали в Обласному центрі здоров'я.
«Найкраще купувати і ягоди, і фрукти, і овочі в сезон. Адже, щоб кавуни та дині раніше достигали, їх «підгодовують» препаратами для посиленого росту та нарощування маси. Як наслідок - можливий підвищений вміст у них нітратів», - застеріг головний лікар Обласного центру здоров'я Юрій Корягін.
Фахівці нагадують, не слід також купувати кавуни та дині на стихійних ринках, вздовж доріг, де вони вбирають важкі метали з вихлопних газів. При виборі вимагайте пред'явити сертифікат якості та ретельно оглядайте фрукти – на їх кірці не повинно бути тріщин і вм'ятин. Перед вживанням баштанні треба вимити під проточною водою. Розрізані кавун або диню слід зберігати в холодильнику не більше доби.
Вживання неякісних кавунів та динь може викликати отруєння, застерігають медики. Перші ознаки проявляються вже через 3-6 годин після вживання у вигляді нудоти, головного болю, слабкості. Нітрати особливо вражають серцево-судинну та нервову системи. При появі симптомів отруєння слід терміново надати постраждалому першу медичну допомогу та викликати лікаря.
![]() |
Gorod`ській дозор |
![]() |
Фоторепортажі та галереї |
![]() |
Відео |
![]() |
Інтерв`ю |
![]() |
Блоги |
Новини компаній | |
Повідомити новину! | |
![]() |
Погода |
![]() |
Архів новин |