Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Сб, 18 травня 2024
23:17

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Честь передусім

|«« «« »» »»|

Того дня служба на чонгарському блокпосту йшла у звичному для останніх днів режимі. Прикордонники разом із військовими здійснювали огляд автотранспорту та громадян, спостерігачі пильно вдивлялися в бік окупованої території.

Кожні незвичні дії, не кажучи вже про передислокацію військової техніки чи людей, фіксувалися, про них доповідали по команді. Тож колону військової техніки помітили відразу. Проте над головною машиною розвивався жовто-блакитний стяг, а поряд - прапор високомобільних десантних військ, та й номери на автомобілях та бронетехніці були українські. Колона зупинилася на кілька хвилин і про довжила рух в бік нашого блокпосту. Напруження зняли радісні вигуки: «Наші, 25 - та!»

Так для розвідувально-десантної роти 25-ї окремої Дніпропетровської повітряно-десантної бригади високомобільних десантних військ Збройних Сил України закінчилося двадцятидводенне протистояння у Криму.

У ті хвилини, розповідає командир розвідувально-десантної роти старший лейтенант Святослав З., десантників охопили суперечливі почуття. Вони були горді, що виходили з оточення, не залишивши ворогу навіть іржавої гільзи, але сумно було залишати свою землю. Та й нарешті за тривалий час вони змогли собі дозволити хоча б трохи розслабитися. А попереду були ще сотні кілометрів дороги додому.

Ще зовсім недавно ця дорога для особового складу роти мала зовсім інше значення. Вони йшли на навчання, під час яких вперше відпрацьовували б дії розвідувальних підрозділів у гірській місцевості.

Як зазначив начальник штабу-перший заступник командира бригади полковник Артем Л., розвідувально-десантна рота вже була добре злагодженим підрозділом, а під час навчань на Ангарському полігоні вони вкотре підтвердили свій високий професіоналізм. З погіршенням обстановки на півострові змінився і план навчань. Рота з полігона терміново передислокувалася до розташування танкового батальйону 36-ї окремої бригади берегової оборони, де згідно з наказом її бійці завантажили повний боєкомплект та зайняли кругову оборону. Обладнали позиції, визначили сектори стрільби як для БМД, так і для особового складу, по периметру виставили сигнальні ракети та саморобні світлошумові гранати.

Вже в ніч з першого на друге березня до розташування десантників завітали непрохані гості, які заблокували КПП «Тигром», а командир 31-ї десантно-штурмової бригади Російської Федерації висунув ультиматум. При першій зустрічі з російськими колегами стало зрозуміло, що побачити в селі Перевальне представників української «крилатої піхоти» вони зовсім не очікували, адже цей факт значно ускладнював їхнє завдання. Тим більше, коли на пропозицію скласти зброю десантники відповіли, що в них достатньо вогневих засобів та набоїв для відбиття нападу.

- Перші дні були найважчі. Як ми,так і російські військові, дуже боялися провокацій з боку агресивно налаштованих місцевих сепаратистів та й «донських козаків». Усі ми розуміли, що один постріл з будь-якого боку може призвести до непоправних наслідків, - зазначив старший лейтенант Святослав З.

- Практично відразу ми почали збирати розвіддані, - продовжив розповідь Святослав З., - про вогневі та снайперські точки, переміщення противника. Переодягаючись у цивільний одяг, вдаючи місцевих мешканців, оглядали позиції та розмовляли із солдатами та офіцерами. До речі, більшість з них не розуміли, навіщо вони там. Декілька разів на день проводили тренування з відбиття раптового нападу, чим дуже дратували росіян, яким теж доводилося займати свої позиції.

З великою вдячністю розвідники пригадують всіх, хто організував збір та доставку предметів першої необхідності, харчі, рації, біноклі. Та з гіркотою руйнацію окремої бригади берегової оборони. Коли з флагштока був знятий Український прапор, десантники на своїй позиції встановили власний, який для них, у разі штурму, став би орієнтиром безсмертя. В останній тиждень тиск постійно посилювався. Ультиматуми звучали дедалі загрозливіше. Почастішали випадки спроб проникнення, які супроводжувалися пострілами в повітря, на ворожих позиціях з'явилися навіть міномети. Росіяни за будь-яку ціну повинні були зламати дух та примусити десантників здатися. Адже саме у цей час активно йшли переговори про їхній вихід до пункту постійної дислокації зі штатною зброєю та піднятим прапором, що було обов'язковою умовою.

- Ветерани ПДВ як України, так і Росії, чудово розуміли, що десантники радше загинуть, а ніж заплямують блакитний берет. Тож вони змогли достукатися до російських владних кабінетів, щоб хоча б на хвилину там схаменулися, - зазначив Артем Л.

На сьогодні особовий склад розвідувально-десантної роти - єдиний підрозділ Збройних Сил, який вийшов з Автономної республіки Крим із гордо піднятою головою. Довівши всім, що честь, любов до Батьківщини, готовність до самопожертви - це не пусті слова, а сенс життя людини, яка присягала на вірність Українському народу.

Gorod.dp.ua на Facebook.


Потрясающе  (10.04.14 13:53): В состав России вернутся также Молдавия, Украина, остальные республики бывшего СССР, а также Аляска, страны Балтии, Финляндия и Польша.
Такое мнение в Facebook высказал представитель Российской Федерации в Совете Европы Роман Кокорев.
Відповісти | З цитатою
Олег  (10.04.14 13:41): Только сейчас это прочитал. И комментарии тоже. Далеко не все являются патриотами Украины. Очень жаль, что есть предатели. Відповісти | З цитатою
777  (01.04.14 23:42): будут жалеть крымчане, ой будут, россия я это утопия куда похлеще чем ес, с россией нет будущего. Відповісти | З цитатою
федир колотушка  (01.04.14 20:24): Хэроям майдана -Слава!!! 25 роту- в опу!!! Відповісти | З цитатою
кин-дза-дза  (01.04.14 16:49): "...россияне, на вражеских позициях появились..."
У Минобороны Украины уже крыша поехала.
"Русские идут..." (с) :)))
Відповісти | З цитатою
За МИР!  (01.04.14 16:31): Ну шо там еще не наигрались в войнушку? Відповісти | З цитатою
А 1126  (01.04.14 16:08): Воинской части А 1126 сегодня необходима гуманитарная помощь для 3000 человек:

палатки на 2—4 человека
паяльные лампы
трусы
носки<
сухой спирт
гигиеническая губная помада
бумага туалетная
влажные салфетки
вода минеральная
мыло, стиральный порошок.

Группа помощи воинской части в Фейсбуке — https://www.facebook.com/groups/A1126/
Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
ММ  (01.04.14 15:14): М О Л О Д Ц Ы ! ! ! Відповісти | З цитатою
алексу  (01.04.14 13:05): Сегодня личный состав разведывательно-десантной роты - единственное подразделение Вооруженных Сил, которое вышло из Автономной республики Крым с гордо поднятой головой. Все остальные бежали от русских алкашей забывая портянки и сало.Горькая но правда. Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
aleks27  (01.04.14 12:54): Простая русская душа - тупая рожа алкаша... Портянки, Путин и ЕдРо (Единая Россия), в сенях помойное ведро... Гулянка в будни до утра и кабачковая икра. На полке - Ленина портрет, по пьянке дворнику минет. Вид на свалку из окна и вечно битая жена. Дочь - б л ядь, сыночек - наркоман, муж лег на зас саный диван. Подъезды с запахом мочи, без штукатурки кирпичи. На свадьбах драки, мордобой, секс с друга пьяною женой. Паленка, гречка, маргарин, закуска "русских" образин. Бухнул - под за дницу пинка, О ДА!!!... РОССИЯ Велика!!!... Відповісти | З цитатою | Обговорення: 3
1 2
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
100
дворів запланували відремонтувати у 2023 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті