Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Пн, 20 травня 2024
22:26

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

На містобудівній раді Дніпра розглянули два масштабні проекти

|«« «« »» »»|

Незважаючи на Велику війну та пов'язані з нею проблеми, інвестори та архітектори вірять у світле майбутнє України, розробляючи нові та цікаві проекти розвитку нашого міста.

Два з них було представлено на черговій архітектурно-містобудівній раді при ГоловАПУ Дніпра.

На Підстанції планують збудувати новий масштабний житловий комплекс

Дніпровський архітектор Юрій Базаренко розробив Містобудівний розрахунок проекту «Нове будівництво багатоквартирних житлових будинків із приміщеннями комерційного призначення та паркінгом за адресою: тупик Запорізький, 5 та вул. Шинна, 21 у м. Дніпрі» (замовник: ТОВ «РЕНОВА-Д»).

Але оскільки автор проекту тривалий час відсутній у Дніпрі, його проект на містобудівній раді представляв архітектор Ігор Саєнко. Зазначимо, що цей досвідчений архітектор віртуозно впорався зі своїм завданням, зумівши і без автора переконливо представити проект і вичерпно відповісти на всі питання колег.

У локації нового комплексу не випадково вказано дві адреси. Це – дві великі земельні ділянки у районі Підстанції, з тильного боку ДАФІ. Незважаючи на досить престижне розташування, нині земельні ділянки загальною площею 16 тисяч квадратних метрів зайняті лише колишньою промисловою базою, поряд з якою – гаражі та СТО. Замовник проекту має вирішувати питання виносу і цих гаражів, і розташованої по сусідству газозаправної станції.

– Замовник хоче отримати максимум корисної житлової площі з цієї ділянки, і автор проекту постарався розробити відповідний його очікуванням проект, не порушивши при цьому нормативів, – розповів Ігор Саєнко. – Проект передбачає будівництво житлового комплексу із шести секцій. Зблоковані 1 та 2 секції плануються найвисотнішими – у 24 та 19 поверхів. Їхня стилобатна частина одночасно виконуватиме і торговельні функції. Входи до цих секцій – з боку Запорізького тупика. На другому поверсі запроектовані офіси та комори мешканців. Третя та четверта секції плануються 9-поверховими. Нарешті, секції 5 та 6 – 11-поверхові, на їх перших поверхах плануються паркінг, торгові установи та дитячий клуб.

Загалом у новому комплексі заплановано 720 квартир – 572 однокімнатні, 84 – дві-, 64 – трикімнатні. Загалом новоселами зможуть стати 1546 людей.

До їх послуг буде підземний паркінг на 471 авто плюс ще 57 місць для машин на відкритій території. Велосипедне паркування на 380 місць. Дитячий майданчик та дитячий клуб, що частково виконує функції дитсадка. Майданчики для занять спортом та для дозвілля. Тішити погляд і легені мешканців буде озеленення на сумарній площі 10 тисяч квадратних метрів. А безпеку людям гарантує укриття, яке також планується при цьому ЖК.

Під час обговорення проекту від колег виникла ціла низка питань. Вони стосувалися інсоляції (освітленості) квартир комплексу, достатності паркомісць та перспектив навчання дітей мешканців нового масштабного комплексу у сусідніх школах та дитсадках.

З'ясувалося, що і спортивний майданчик комплексу, що проектується, не відповідає нормативам. Автор проекту припускає, що компенсувати нестачу активності мешканці зможуть у сусідньому парку 40-річчя визволення Дніпропетровська. Ось тільки цей парк – меморіальний, збудований на місці старого міського цвинтаря. І для занять спортом він слабо пристосований… Та й займатися фізкультурою на могилах якось не комільфо.

Частина архітекторів рекомендувала переробити проект з урахуванням принципів квартальної забудови.

За відсутнього автора проекту заступився архітектор Михайло Аліпов:

- Спортивний майданчик можна розмістити на покрівлі, що експлуатується, вирішивши цю проблему. А спроба переробити проект відповідно до вимог квартальної забудови суттєво знизить ємність житлового комплексу. На мій погляд, автор знайшов переконливий компроміс між бажаннями замовника та реальністю. І нехай із урахуванням зауважень продовжує роботу!

Із цим погодилися й інші члени містобудівної ради.

Коли архітектори говорять історикам «Дякую!»

Автор рядків уже років 30 висвітлює міські містобудівні ради. І слова подяки від архітекторів історикам мені на містобудівних радах доводилося чути вкрай рідко. Зазвичай архітектори сприймають істориків та фахівців з охорони історичної спадщини як дуже настирливих комах. І дзижчать вони про неприпустимість знесення або перебудови старовинних будівель. І не дозволяють запустити в експлуатацію новобуд, якщо при його створенні без жодних погоджень знесли старовинний об'єкт.

Сьогодні був той рідкісний випадок, коли маститий (ще б пак – голова обласної організації архітекторів, продовжувач славної династії зодчих!) архітектор Михайло Аліпов історикам не просто багато разів дякував, але навіть кілька разів шанобливо (хоч і напівжартома) кланявся їм. Як у добрі старі часи, які застали тільки наші прадіди…

Втім, до справи!

Рік тому Михайло Аліпов на містобудівній раді вже репрезентував проект «Нове будівництво житлового комплексу з об'єктами торгово-розважального призначення на вул. Архітектора Олега Петрова, будинки № 6, 8, 10, вул. Бригадна, будинки №№ 1А, 1Б, просп. Гагаріна (тепер - Науки), будинок. №35А, у м. Дніпрі».

Цей проект у районі Нагірного ринку с самого початку був дуже складний. До нього необхідно було включити п'ять дореволюційних особняків, що дивом уціліли в цьому районі, що представляють історичну цінність.

Як здавалося рік тому, із завданням Михайло Аліпов справився добре. Незважаючи на гарячі суперечки, містобудівна рада загалом схвалила його творіння, про що вже розповідав Міський сайт.

Але іншої думки були у профільному управлінні міністерства культури, де у таких випадках необхідно узгоджувати проект. Там автору категорично порекомендували переробити проект, щоб нова забудова допомагала формувати історичне середовище кварталу, а не заганяти його в тінь нового об'єкту.

І з притаманним йому ентузіазмом Михайло Аліпов взявся за радикальну переробку проекту, представивши новий витвір на містобудівній раді.

У підсумку новий проект справді радикально відрізняється від попереднього!

- Нас покритикували в міністерстві, але в результаті новий варіант вийшов набагато кращим. Дякую історикам! - дякував Михайло Аліпов. – Ми розробили проект, який максимально шанобливо ставиться до історичного середовища, зберігає цінні будинки, які зберігають атмосферу старої садибної забудови Катеринослава. При цьому новий об'єкт органічно взаємодіє з сусідньою «сталінкою», з якою наш комплекс, до того ж, матиме спільний двір і виїзд. «Погравши» зі ступеневістю комплексу, ми не втратили акценту на кутовій частині з історичним об'єктом.

П'ять фасадів старовинних особняків (два з них будуть повністю збережені та реставровані, три – розібрані через їх вкрай плачевний стан та відновлені) виглядають справжніми сяючими перлинами нового об'єкта. Їхню особливу роль підкреслює святково-білий колір їх фасадів.

Над ними на два поверхи здійметься стилобатна частина, вирішена в незвичайному кольоровому та архітектурному стилі. А безпосередньо нова забудова піде із підвищенням поверховості углиб цього кварталу. Частина нового комплексу, що виходить на вулицю Архітектора Петрова, буде заввишки 7 поверхів. Прихована у глибині кварталу висотна частина – 13 поверхів, 48 метрів.

Новий комплекс на ділянці 0,5 гектара буде житловим, у ньому планується 199 однокімнатних квартир та 9 апартаментів. До послуг мешканців будуть 246 паркувальних місць, 4 магазини та всі нормативні майданчики. Також у комплексі запроектовано 7 офісних приміщень.

Думку архітекторів з приводу побаченого розділилися.

– Не розумію, що ми робимо з історичною забудовою, – зазначив архітектор Ігор Саєнко. – І у новому варіанті проекту вона краще не стає.
– У ДБН (державних будівельних нормах) записано, що у подібних ситуаціях фасади історично цінних будівель мають бути збережені, – висловилась начальник профільного управління Надія Ліштва. – Формально ця вимога виконується. Набагато гірше, коли забудовники тишком-нишком зносять історично цінну будівлю, а потім безуспішно намагаються отримати дозвіл на введення в експлуатацію свого об'єкта.

Але більшість членів містобудівної ради підтримали нову версію освоєння цієї складної ділянки.

- Бачу світло! – вигукнув ветеран дніпровської архітектури Віктор Гарсія Ортега. – Це набагато краще, ніж було в попередньому варіанті. Ми отримали діалог між старим та новим.

- Це – величезний крок до покращення ситуації на цій ділянці! – зазначив Сергій Філімонов.

– Це - вдала спроба збереження старовинної малоповерхової забудови з підвищенням поверховості углиб кварталу, – вважає історик та архітектор Іван Ревський. – Збереження фасадів історичних будівель у цьому проекті – чудовий приклад, який уже обговорює вся Україна.

На кожне добре слово Михайло Аліпов відповідав словами подяки та шанобливим напівпоклоном.

Після таких відгуків головний архітектор Дніпра Дмитро Волик міг лише порекомендувати автору продовжувати роботу над проектом у тому ж напрямку.

А всім нам, здається, хочеться, щоб і ці, й інші проекти з розвитку Дніпра якнайшвидше реалізувалися у мирній Україні.

Gorod.dp.ua на Facebook.


Койский дрифт ДРИСТАНУЛ  (14.05.24 23:20): Когда уберете Полигон ТВЕРДЫХ БЫТОВЫХ ОТХОДОВ ИЗ Диевки? Это кошмар в городе Полигон для мусора это только Фильматов и Корьбан мог придумать сделать мусорник в городе Відповісти | З цитатою
Олександр  (14.05.24 23:06): Цікаво виходить - вони на раді розглянули питання перспектив навчання дітей мешканців нового масштабного комплексу у сусідніх школах та дитсадках. Місце забудовується неймовірними темпами, а коли востаннє будували хоча б одну нову школу або дитячий садочок? В яких сусідніх? "Шасливий" побудував вже порядка 40 будинків і не одного дошкільного або навчального закладу. Ну да, йогож не втюхаєш населенню і не заробиш кошти. а ще земля під ним - це ще 2-3 будинки. Забудовники їх спеціально і не проектують. Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
Гіві  (14.05.24 13:24): Чому не перенесте АТБ в будівлю? Там земля в аренді споруда тимчасова і без документів - все просто а це дасть ще 24 поверхи і додаткові площі для паркінгу (може бути і автоматичний як у Японії). Жадібність одних віднімає наснагу інших! Відповісти | З цитатою
Роман  (11.05.24 11:30): При всій повазі до членів комісії, ці ради дуже пахнуть корупцією. Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
Роман  (11.05.24 11:26): Потрібне чітке регулювання щоб унеможливити такі пропозиції продиктовані жадібністю (не тільки замовника але всіх успішних людей:) . Прописати для кожної зони ( розбити дрібніше ніж передбачено генеральним планом для можливості реальних розрахунків)
1. Коефіциент площі забудови
2. КОЕФІЦІЕНТ ПЛОЩІ ПІДЛОГ *КПП ( для історичних ареалів менше 1)
3. Ввести поняття СЕРЕДНЯ ВИСОТНІСТЬ орієнтовний коефіцієнт (КПП на площу забудови)
4. Відсоток озеленення. (На дахах з відсотком до 50% в залежності від глибини грунту) залежить від середньої висотності
5. Мінімальна та для деяких зон МАКСИМАЛЬНА кількість паркомісць. (Метод розрахунку в залежності від площі підлог)
6. При розрахунку цих коефіциентів для нормативів, враховувати ситуацію що склалась, враховувати помилки забудови

Боюсь нажаль що це призведе до здорожчання житла.
Але якість архітектури значно покращиться. Вірю в позитивний вплив на соціум.
Архітекторам буде набагато цікавіше працювати
Відповісти | З цитатою
321  (10.05.24 18:33): На комплексЮ де проживатиме 1546 людей повинно бути не менше 1500 паркомісць для автомобілів. Рівень автомобілізації постійно зростає, незабаром всі дорослі матимуть по автомобілю, а дехто по два і більше. Таку ситуацію потрібно передбачати і заздалегідь будувати паркінги. Їх (паркінгів) заповнюваність не повинна перевищувати 80%. Вільні місця в паркінгу завжди знайдеться чим заповнити, тимчасовими стоянками, складами тощо. Відповісти | З цитатою | Обговорення: 2
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
8000
грн на місяць - мінімальна зарплата з квітня 2024 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті