Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Нд, 19 травня 2024
15:54

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Запроваджено електронний суд для бізнесу: обов’язкова реєстрація та наслідки для українців

Запроваджено електронний суд для бізнесу: обов’язкова реєстрація та наслідки для українців

Юрособам в Україні треба обов’язково мати електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі. За її відсутність існує ряд процесуальних наслідків. Це стосується адвокатів, нотаріусів, державних та приватних виконавців, судових експертів, органів місцевого самоврядування та інших юросіб.

Що на меті в прийнятого Закону та які його наслідки, Відкритому розповіли суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду Андрій Рищенко та адвокатка Інна Глущенко.


“Нині звернення до суду може відбуватися просто з вашого робочого місця або місця вашого мешкання. Вам не потрібно фізично їздити до суду або ходити на пошту для того, щоб відправляти або отримувати кореспонденцію. Судові рішення, повістки надходять в електронній формі. Ви як учасник своєчасно та швидко повідомлені про судову справу, дату, час та місце судового розгляду. Для цього, власне, і створена ЄСІТС (Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система). Однією з головних цілей її запровадження є усунення необхідності паперового документообігу, а найголовніше – зняти цю необхідність для судів. Основна проблема полягає в тому, що судова система часто недоотримує достатнього фінансування, зокрема для покриття витрат, пов’язаних із відправленням кореспонденції. Час від часу суди припиняють відправляти судові рішення чи судові повістки або роблять це невчасно. А це збільшує строки розгляду справ в суді та не сприяє дотриманню принципу правової визначеності”, – пояснює Андрій Рищенко.

Чітких термінів, коли такий кабінет має бути зареєстрований, Закон не встановлює. Проте він передбачає певні процесуальні наслідки для осіб, які мали обов’язок його зареєструвати, але не зробили цього. Тобто реєстрація кабінету може відбутись будь-коли, і відповідальності або фінансових чи адміністративних санкцій Закон не передбачає.


“Наприклад, Закон зобов’язує компанію зареєструвати електронний кабінет в ЄСІТС, але вона цього не робить і просить подати відповідні заяви/скарги адвоката. Відтак суд може залишити відповідний процесуальний документ без руху, якщо в ньому не зазначено відомості про наявність електронного кабінету. Незважаючи на те, що ЄСІТС має функціональні недоліки, які, ми сподіваємось, будуть виправлені найближчим часом, її впровадження та повноцінне функціонування має спростити документообіг, пришвидшити строки розгляду справ судами та стати більш зручним та ефективним засобом комунікації між учасниками справ та судами”, – наголошує Інна Глущенко.

Реєстрація в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі здійснюється на сайті Електронного суду.

Більше дивіться у відео:

Gorod.dp.ua на Facebook.


727  (22.02.24 08:56): и чистят. чтоб красивенько было. Відповісти | З цитатою
ANDRII_DNIPRO  (22.02.24 08:41): Звичайно, кошти на космічні зарплати та пожиттєве утримання є, а на конверти фінансування не вистачає. Відповісти | З цитатою
123  (21.02.24 16:50): Для того чтобы регистрироваться необходимо интернет и компьютер . Под это решение выделят бесплатный интернет и ПК ? Відповісти | З цитатою
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
6 700
гривень мінімальна зарплата у 2023 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті