Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Сб, 18 травня 2024
16:44

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Ще одну старовинну вежу Дніпра пропонують перетворити на туристичний об'єкт

Ще одну старовинну вежу Дніпра пропонують перетворити на туристичний об'єкт

Прекрасно збереглася водонапірна вежа на вулиці Білелюбського – їй майже півтора століття.

Ця водонапірна вежа була збудована у 1884 році для Катеринославської залізниці. Але приблизно останні 50 років вежа не експлуатується.

Вона не перебуває на обліку як пам'ятка історії чи архітектури. І якщо цегляна конструкція самої вежі добре збереглася, то стан її дерев'яної верхівки вселяє побоювання.

Про стан вежі розповів відомий дніпровський блогер, дослідник історії нашого міста Артем Костюк, поділившись чудовими фото:

«Завжди звертав увагу на цю величезну і неймовірно красиву водонапірну вежу на Белелюбського.

Тільки подивіться на текстуру цегли і архітектуру. Моя маленька мрія потрапити до неї ближче, а в ідеалі всередину, досі не здійснилася - вона знаходиться на території підприємства, куди немає вільного доступу.

Але один з моїх підписників мрію частково здійснив - прислав мені ці світлини. Там виявляється дійсно цікаво! Тільки написи на цеглинах чого коштують.

Статусу вежу нажаль позбавили (його, виявляється, навіть не надавали), стан верхньої дерев'яної частини, кажуть, дуже поганий - дерево ще тих часів».

Його інформацією зацікавилося багато городян, які пропонують у майбутньому зробити з вежі туристичний об'єкт з можливістю піднятися нагору.

Нагадаємо, що нещодавно подібну ідею історики та активні городяни висловили щодо водонапірної вежі на проспекті Гагаріна, на території ДІІТу, про що писав Міський сайт.

Додамо, що у Дніпрі збереглася ціла низка подібних старовинних водонапірних веж, про які свого часу Міському сайту докладно розповідав відомий історик, завідувач відділу Дніпропетровського національного історичного музею імені Яворницького Максим Кавун.

Фото зі сторінки Артема Костюка.










Gorod.dp.ua на Facebook.


Антон  (10.05.23 01:16): Надписи действительно класс! Відповісти | З цитатою
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
406
будинків ОСББ та ЖБК оновлені у Дніпрі у 2023 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті