Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Пт, 17 травня 2024
20:34

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

З початку року домашні сонячні електростанції Дніпропетровщини виробили понад 60 млн кВт∙год електроенергії

З початку року домашні сонячні електростанції Дніпропетровщини виробили понад 60 млн кВт∙год електроенергії

Як змінився обсяг генерації сонячної електроенергії та як відбуватимуться виплати власникам СЕС в умовах воєнного стану?

Наразі на Дніпропетровщині більше 6,7 тис. приватних СЕС перетворюють енергію сонця на електричну. Частину електроенергії просьюмери ((від англ. prosumer, producer – виробник + consumer – споживач) – домогосподарства, що самостійно виробляють електроенергію для своїх потреб, а надлишок продають у мережу) споживають на власні потреби, а надлишок продають у мережу за «зеленим» тарифом. Електропостачальник YASNO (ТОВ «Дніпровські енергетичні послуги») розповів, як змінився обсяг генерації сонячної електроенергії та як відбуватимуться виплати власникам СЕС в умовах воєнного стану.

Протягом січня-квітня домашні СЕС області виробили понад 60 млн кВт∙год електроенергії, а це майже вдвічі більше, ніж за аналогічний період минулого року. Відповідно, просьюмери продали до мережі більший обсяг: 57 млн кВт∙год у порівнянні з 32 млн кВт∙год минулого року. Така динаміка пов’язана зі збільшенням кількості генеруючих установок на Дніпропетровщині: якщо станом на травень 2021р. їх було 4,6 тис, то наразі в області діє 6,7 тис приватних СЕС. Також на обсяг виробленої сонячної електроенергії позитивно впливали сприятливі погодні умови.

Відповідно до постанови НКРЕКП на період воєнного стану в Україні введено окремий порядок виплат за «зеленим» тарифом. За проданий до мережі обсяг електроенергії просьюмери отримуватимуть мінімальний гарантований розмір оплати. Він розраховується за формулою та залежатиме від надходження коштів від споживачів у відповідному місяці. Така часткова оплата власникам СЕС буде здійснюватися не пізніше 60 днів після закінчення розрахункового періоду. Повну та остаточну оплату просьюмери почнуть отримувати починаючи з першого дня після спливу 60-денного строку від закінчення воєнного стану. Кошти надходитимуть щомісяця рівними частинами протягом періоду, який відповідатиме строку дії воєнного стану та 60 днів після його закінчення.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
54
довгожителя проживає на Дніпропетровщині. 47 жінок та 7 чоловіків, які відзначили своє 100-річчя.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті