Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Пт, 17 травня 2024
12:12

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Дванадцять днів без води. Мешканці громади на Дніпропетровщині потерпають через борги водоканалу

Дванадцять днів без води. Мешканці громади на Дніпропетровщині потерпають через борги водоканалу

Жителі Томаківської територіальної громади на дванадцять днів лишилися без води. Їхню дільницю водоканалу відключили від електромережі за борги.

Чому відключили

Водопостачання у Томаківській територіальній громаді припинилося 26 серпня. Жителька Томаківки Людмила Тройно каже: про заплановане відключення води не чула, тож завчасно не підготувалася.

“Це жахіття якесь. Я не знаю, як можна так знущатися над людьми. У кого басейн є, то бігали з відрами до сусідів. Просили, дайте хоча б їсти зварити та руки помити. У мене от студент є, він мав їхати на заняття у місто, ні помитися, ні попрати речі не міг”, - говорить жінка.
У другому Томаківському ліцеї навчаються 493 учні. За словами директорки закладу Тетяни Шевченко, 3 вересня у школі не було води, тож заняття проводили дистанційно.
“До таких ситуацій ми вже готові, бо у зв’язку з цим відділ освіти, наша селищна рада, придбав ємності для води. Дві ємності у нас в школі є, на триста літрів. Тобто шістсот літрів у нас є завжди, і усі ємності, які є в школі, заповнені водою. Зараз вода у нас є і на другому, і на третьому поверсі. На третьому поверсі дещо нижчий тиск. Школа працює у звичному режимі”, - розповіла Тетяна Шевченко.
Начальник дільниці водопровідних мереж у селищі Олексій Михайлик говорить, що її відключили від електропостачання через заборгованість. Дільниця обслуговує близько п’ять з половиною тисяч абонентів, це в основному фізичні особи.

“Не вистачає тиску в мережі, через це споживачі відчувають негаразди з подачею води. Також було порушено відпуск води населенню, яке не має централізованого водопостачання. Їм підвозять воду автоцистернами. На даний час питання підвезення води вирішено тим, що ми задіяли переносний електрогенератор. Зараз маємо електроенергію, маємо змогу з резервуару чистої води відвантажувати автоцистернам воду. Розпочато процедуру повторного підключення нас до електромережі”, - зазначив начальник дільниці.
За словами Олексія Михайлика, дільниця є структурним підрозділом Марганецького водоканалу. Він обслуговує три територіальні громади: Марганецьку, Томаківську та Мирівську. Голова Томаківської громади Іван Калашник розповідає: громади не можуть виділити кошти зі свого бюджету на погашення боргів підприємства.
“Ми терміново зібрали сесію, звернулися до депутатів. Депутати з розумінням поставилися, виділили додаткові кошти на суму 700 тисяч гривень. До цього, раніше, було виділено 800 тисяч. Тобто 1,5 мільйони гривень ми виділили для Марганецької міської ради, вони в подальшому передані водоканалу для забезпечення поточних видатків. Тобто, на закупку коагулянтів, реагентів. Для того, щоб вони могли за свої кошти, які йдуть від абонентів, закрити заборгованість. Ми не маємо гасити борги невмілого керівництва”, - говорить голова громади.

Борги у підприємства, а платити мають громади

Секретарка Томаківської селищної ради Олена Головко каже: під час сесії Марганецької міської ради депутати надали дозвіл голові міськради підписати із Томаківською та Мирівською громадами меморандум щодо спільної участі у сплаті заборгованості підприємства. Та керівники громад підписувати такий документ відмовилися.

“Ми не маємо статусу ані боржника, ані стягувача. Ми не маємо до цієї боргової суми жодного стосунку. Тобто консультаційного характеру допомогу чи проведення нарад та співбесід з населенням ми можемо надавати. А виступати чи позивачем, чи стягувачем у відповідних органах ми не можемо. Ми разом з депутатським корпусом зверталися до усіх органів: до прокуратури усіх рівнів, до голови обласної ради, антимонопольного комітету, у правоохоронні органи. Тепер чекаємо відповіді”, - пояснила секретарка.
Згідно з цим меморандумом Томаківська громада має сплатити 12 мільйонів.

Секретар Марганецької міської ради Анатолій Деркач розповідає: борги водоканалу накопичилися через занизький тариф для населення. До того ж, Томаківська та Мирівська громади за спожиту воду заплатили не в повному обсязі, а близько 50%. Наразі з бюджету Марганецької міської ради більше семи мільйонів гривень виділили на мирові угоди, на погашення минулих боргів.

За словами Анатолія Деркача, борг водоканалу склав 100 мільйонів гривень. Марганецька міськрада має сплатити 80% цієї суми, а решту — Томаківська та Мирівська громади.

Адвокат Вячеслав Шестіріков каже: подібний меморандум жодної юридичної сили не має. Норми щодо водопостачання населенню регулюються спеціальним законом.

“Цей закон оперує поняттям “екологічна броня” — це певний обсяг води, який необхідний, щоб запобігти екологічній катастрофі. У разі заборгованості відключати воду населенню не можна взагалі, а інших споживачів можна лише обмежувати до рівня екологічної броні. Це питання менеджменту водоканалу. Якщо він таким чином здійснює свою діяльність, що не сплачує якісь кошти, то очевидно мова йде про кваліфікацію менеджменту цього підприємства”, - говорить адвокат.

Воду знову можуть відключити

Вячеслав Шестіріков зауважує: тариф на воду розраховує сам водоканал. Крім того, це підприємство комунальне і належить Марганецькій міськраді. Тому саме Марганецька міська рада щодо свого майна, свого комунального підприємства може виділяти бюджетні кошти чи надавати якусь фінансову допомогу. Але водоканал не має жодного стосунку до Томаківської чи іншої ради.

“Як вони можуть виділити зі свого бюджету кошти і направити їх іншому комунальному підприємству, яке не належить до їхньої територіальної громади?”, - ставить питання адвокат.
На сайті Марганецької міської ради розміщено лист від енергетичної компанії «Палівенерго». У разі несплати водоканалом боргів до 13 вересня компанія збирається припинити електропостачання усім дільницям.

Адвокат Вячеслав Шестіріков радить жителям громад звертатися з позовами до суду та вимагати відновлення водопостачання і стягнення моральної шкоди.

Суспільне намагалося отримати коментар директора Марганецького водоканалу телефоном, проте він не бере слухавку.

Gorod.dp.ua на Facebook.


Днепр_2  (11.09.21 15:48): "Этот закон оперирует понятием "экологическая броня" - это определенный объем воды, который необходим, чтобы предотвратить экологическую катастрофу."

Какая экологическая катастрофа?
Воду будут возить машинами.
Некоторые поселки, та же станция Просяная (кто был знает), живут без воды более 10 лет.
Воду подвозят машинами, потому что за эти годы сети уже сгнили.
И какая экологическая катастрофа?
Відповісти | З цитатою
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
13,5
млн грн фінансової допомоги для поліції Міськрада виділила у 2023 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті