Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Сб, 18 травня 2024
04:24

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Всеукраїнська прем’єра: в академії музики імені Глінки дали оперу за відомою казкою братів Грим

Всеукраїнська прем’єра: в академії музики імені Глінки дали оперу за відомою казкою братів Грим

Всеукраїнська прем’єра: в академії музики імені Глінки дали оперу за відомою казкою братів Грим «Гензель і Гретель». Власне, студенти консерваторії і виконували усі ролі. Вистава відбулася 3 грудня і, як запевняють постановники, раніше цей музичний твір український глядач ще ніколи не бачив. Написав його німецький композитор Енгельберт Хумпердінк, ще на початку 20 століття.

У стінах академії музики імені Глінки важлива подія, до якої студенти готувалися більше ніж півтора року, а саме – прем’єра опери за казкою братів Грим «Гензель та Гретель». Це виключно студентська постановка, в ній беруть участь студенти старших курсів консерваторії. Серед них – Карина. Вона виконує роль хлопчика Гензеля. Він, за словами вокалістки, життєрадісний і попри всі труднощі намагається підтримувати свою сестру – Гретель.

Карина Верезуб – студентка 4 курсу Дніпропетровської академії музики імені Глінки, грає роль Гензеля: “На перший погляд вона здається дитячою, але музика зовсім не дитяча, вона навіть філософська. І сам сюжет – він акцентує увагу на багатьох проблемах, голоду того ж самого, жорстокості батьків та самотності самих дітей”.

Так, цю оперу за текстами казки написав видатний, втім, маловідомий німецький композитор Енгельберт Хумпердінк на початку 20 століття. Його твори взагалі дуже рідко хто виконує, кажуть студенти, а ця постановка – спроба їх популяризувати. Її, до речі, ще ніколи не давали на території України, тому це можна назвати прем’єрою всеукраїнського масштабу.

Дар’я Лебедєва – студентка 4 курсу Дніпропетровської академії музики імені Глінки, грає роль матері Гензеля і Гретель: “Це дуже складна опера для виконання. Вона потребує багато сил від виконавців, також від постановників, тому що увесь час ми вирішуємо якісь проблеми, як це зробити так, щоб глядач зрозумів усе, що відбувається на сцені”.

Карантин також додав перешкод постановникам: їм довелося постійно змінювати місця репетицій, розклад, склад артистів і навіть – режисера. Спочатку цю оперу ставила Мар’яна Цвєтінська – до того, як переїхати у Львів, вона була артисткою дніпропетровського оперного театру. Закінчувати виставу довелося її колезі та за сумісництвом викладачеві у консерваторії, Вадиму Бабенко. Каже: це було складно, адже треба не лише зрозуміти, а й зберегти усе те, що вже є в цій опері. Крім того, часу залишалося небагато – лише два місяці, бо спектакль є наче дипломною роботою випускників академії.

Вадим Бабенко – режисер-постановник опери: “Зазвичай всі студенти грайливі лише поза сценой, а на сцені зазвичай їм дуже важко розкритися і видати емоції. Тому ми над цим працювали. По-перше, оперна студія все ж таки виконує роль навчального процесу, тому це повинно бути корисно і цікаво студентам. І якщо це буде цікаво і корисно студентам, то це буде цікаво і глядачу”. Карина Верезуб – студентка 4 курсу Дніпропетровської академії музики імені Глінки, грає роль Гензеля: “Ми дуже раді, що саме в такий важкий час, коли у нас за вікнами пандемія, ми можемо представити мистецтво глядачам”.

Так збіглося, актори, що грають брата і сестру, в житті товаришують, тому дуже добре розуміють одне одного на сцені. Сестру Гензеля грає Ангеліна. Каже: її роль – це майже вона сама.

Ангеліна Кизь – студентка 4 курсу Дніпропетровської академії музики імені Глінки, грає роль Гретель: “Вона дуже яскрава, вона дуже емоційна, вона швидко приймає якісь рішення. Ну, взагалі дитина – на мене теж коли дивляться, кажуть: «О, дитина, напевно». А я вже доросла дитина, просто зросту не сильно високого. Як кажуть, метр п’ятдесят з кепкою. Ну, тому мені дуже легко далася ця роль, я себе дуже комфортно відчуваю”.

А от для Дар’ї роль матері Гензеля і Гретель – Гертруди – виявилася не такою простою. Каже: це психологічно важко, адже її героїня не проживає своє життя, а думає лише про те, як нагодувати дітей.

Дар’я Лебедєва – студентка 4 курсу Дніпропетровської академії музики імені Глінки, грає роль матері Гензеля і Гретель: “Вона любить і своїх дітей, і свого чоловіка, але це велика проблема для неї – показати цю любов, тому що увесь час, знаходячись у стресі, я вважаю, що всі розуміють це, ми не можемо дарувати свою любов комусь іншому”.

Олександр в долі свого персонажа, Петра – батька головних героїв, вбачає паралель із буднями українських чоловіків, які також багато працюють, щось вигадують, аби забезпечити свою родину. Його вокальна партія технічно дуже важка, проте набагато складніше було саме перевтілитися в свого героя, каже студент, відчути цей образ, як себе.

Олександр Мельник – студент 4 курсу Дніпропетровської академії музики імені Глінки, грає роль батька Гензеля і Гретель: “Він мені прийшов, можна сказати, десь близько півроку тому. Я його вже трішки нащупав, почав відчувати оцей накал пристрасті, коли твоїх дітей можуть з’їсти, вбити. Ну, це дуже було важко, саме для мене все це пройти, адже… так як в мене ще немає власних дітей, мені було до цього досить, скажем так, непривично відноситись”.

Та попри таку серйозність постановки і її головних героїв, за настроєм ця історія більше оптимістична, кажуть виконавці, адже в кінці родина возз’єднується і всі залишаються живі.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Читайте також:


Місцевий  (05.12.20 20:21): Супер!!! Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
8000
грн на місяць - мінімальна зарплата з квітня 2024 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті