Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Пт, 17 травня 2024
21:01

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Пам'ять депортованих кримських татар вшанували в ДніпроОДА

Пам'ять депортованих кримських татар вшанували в ДніпроОДА

У 73-тю річницю депортації кримськотатарського народу у ДніпроОДА вшанували пам'ять жертв репресій. Учасники тематичного круглого столу обговорили трагічні сторінки історії кримських татар та їхні нинішні проблеми в анексованому Криму.

«Сьогодні важливо привернути увагу світу – та згодом притягнути до відповідальності тих, хто знову влаштовує терор в Криму. Адже зараз кримськотатарський народ знову зазнає масштабних репресій та утисків з боку окупаційної влади. З міркувань безпеки десятки тисяч кримських татар знову були змушені залишити свої домівки та виїхати з Криму. Для деяких із них Дніпропетровщина стала новим домом», – зазначив радник голови ДніпроОДА Віталій Литвин.

Учасники круглого столу підготували тематичні вірші, пісні та відеоролики. Разом зачитали молитву та вшанували жертв депортації хвилиною мовчання.

«Проводимо таку зустріч вже вдруге. Сподіваємося, це стане традицією, адже важливо доносити спільноті правдиву інформацію про депортацію кримськотатарського народу», – зазначив Віталій Литвин.

У зустрічі взяли участь представники ДніпроОДА, національно-культурних товариств, духовенства.

«Це болісна тема. У 1944-му з Криму було депортовано майже половину татар, серед них – і мої родичі. Найцінніше, що вони могли з собою взяти, це Коран – «конституція» нашого життя, – розповів Дервіш Халіл. – Мої близькі пройшли важкий шлях, щоб повернутися на історичну батьківщину. Знадобилися десятки років. Нині вони мешкають у Криму і, не зважаючи на складну ситуацію там, покидати дім більше не збираються».

18 травня – річниця депортації кримських татар. Під час її головної хвилі протягом двох днів свої домівки вимушено залишили більше 180 тисяч людей.






Gorod.dp.ua на Facebook.


Шевкет, о братьях татарах  (19.05.17 11:43): Никакого террора татар ни в Российской Федерации ни в Республике Крым нет. Никто нас татар не трогает. Живём себе как нормальные люди спокойно, радуемся жизни, и тому радуемся, что рядом с нами нет Джемилева и Чубарова. А ситуация на Украине сейчас куда хуже чем в Крыму. И кстати, смешанных браков у нас очень много. Татары всё больше и больше и больше в выборе второй половины предпочитают русских. Ну нараивится нам Кафедральную мечеть в Симферополе уже достраивают - к осени сдадут. А при Украинских властях даже этого не смогли сделать. Так, что как ни крути татарам в России лучше. Відповісти | З цитатою
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
1,2
млн. нових дерев висадять на Дніпропетровщині

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті