Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Вт, 21 травня 2024
00:50

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Валентина Кучерова – ділове обличчя конструкторського бюро «Південне»

Валентина Кучерова – ділове обличчя конструкторського бюро «Південне»

Вона була тією жінкою, яка проводила найбільше часу з провідними ракетними конструкторами КБ «Південне». Валентина Кучерова працювала секретарем майже півстоліття, тепер насолоджується неквапливим життям пенсіонерки.

Про жінку, яка трудилася у приймальні «космічних світил», – у рубриці ДніпроОДА «Наші люди».

«Мама Валя» – так по-теплому називають Валентину Кучерову на КБ «Південне». Вона не ображається, а тільки посміхається, бо вважає підприємство своє великою родиною. Цієї осені цій жінці виповнюється 80. Та їй здається, що тільки-но переступила поріг кабінету ракетного академіка Михайла Янгеля.

«Коли мені запропонували стати секретарем самого Янгеля, я довго не могла оговтатися. Він був для мене недосяжною величиною, – пригадує Валентина Кучерова. – Попри грізні бойові ракети, які він створював, був людяним та душевним. До нього завжди йшли по допомогу, за порадою. Нікому не відмовляв. З його кабінету виходили усміхненими».

Валентина Кучерова вважає, що секретар впливає на стиль керівника. Ці знання їй передала попередниця Лідія Мишковська.

«Валентино, пам’ятай, ти завжди на виду», – казала вона мені. – Усі свої особисті негаразди маєш залишати вдома, ставитись до всіх, хто з'являється на порозі начальника, доброзичливо, з посмішкою й ввічливо».

Організація роботи керівника, підготовка телефонних перемовин, виконання термінових доручень, оформлення документів – з цим «діловим фронтом» Валентина Кучерова справлялася й тоді, коли КБ «Південне» очолив Володимир Уткін.

«Володимир Федорович раніше восьмої вечора з роботи не йшов. З ним до цього часу – і я поруч», – пригадує Валентина Кучерова.

Секретар – своєрідний координуючий центр підприємства, де відіграють роль енергійність, самодисципліна, самоконтроль, рішучість. Ці якості допомагали Валентині Кучеровій, коли вона стала помічницею генерального конструктора Станіслава Конюхова.

«Він був мудрою та далекоглядною людиною. За часів його керівництва КБ «Південне» здійснило майже сто пусків ракетоносіїв та вивело на орбіти більше 200 космічних апаратів різних країн, – розказала жінка. – Конюхов міг з легкістю згуртувати навколо себе команду однодумців, враховував інтереси партнерів, мав сміливість приймати неординарні рішення».

Валентина Кучерова пішла на заслужений відпочинок у сімдесят. На рідному підприємстві її пам’ятають, часто запрошують у гості. Аби в черговий раз вручити відзнаку, диплом чи подяку – за багаторічну сумлінну роботу.

«Значить, працювала не даремно, – посміхається Валентина Павлівна. – За освітою я – фармацевт. Навіть два роки пропрацювала у цій сфері. Та якось один лікарський препарат негативно подіяв на моє здоров’я, і медики порадили розпрощатися з фармацевтикою. Ось так склалася доля, і я ані трохи не жалкую».

Нова рубрика ДніпроОДА «Наші люди» – про цікавих, талановитих, працьовитих і цілеспрямованих мешканців Дніпропетровщини. Знаєте людину, чия історія захоплює та надихає? Напишіть про неї та надішліть розповідь разом з фото на електронну адресу [email protected].

Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
100
дворів запланували відремонтувати у 2023 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті