Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пт, 29 марта 2024
15:52

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Новини архітектурно-містобудівної ради Дніпра: «Нову Перемогу» планують добудувати, а унікальний квартал старовинних особняків – кардинально змінити

|«« «« »» »»|

Три знакові проекти було розглянуто на черговій містобудівній раді ГоловАПУ Дніпра.

Героєм дня став один із найзатребуваніших архітекторів сучасного Дніпра Михайло Аліпов. Очолювана ним «Архітектурна майстерня Аліпов» розробила всі три проекти, які особисто представляв її керівник.

«Нову Перемогу» чекає нове життя

З 2008 року на житловому масиві Перемога, в районі бульвару Слави стоїть недобудований комплекс «Нова Перемога». Весь цей час люди, які вклали гроші в купівлю квартир у цьому ЖК, мітингують, позиваються і сподіваються на те, що стануть колись новоселами.

Такі перспективи їм дає Концепція зведення житлового комплексу в районі бульвару Слави та вулиці Новорічної, яку на замовлення ТОВ «ЕлітГруп А» розробила Архітектурна майстерня Аліпова.

Представляючи роботу, Михайло Аліпов зазначив:

- 15 років мешканці міста чекають на добудову цього комплексу. Інвестор викупив недобудову та вирішив питання відведення сусідньої земельної ділянки. Він має бажання добудувати «Нову Перемогу» та розвивати будівництво у бік житлового масиву Сокіл.

На велику ділянку міста, що включає цей мікрорайон, навіть почали розробляти Детальний план території. Через війну цю концептуальну роботу було припинено. Але, як зазначив Юрій Єрошек, який бере участь у розробці ДПТ, квартал запропонованого проекту може проектуватися і існувати в зазначених габаритах.

Концепцією передбачається добудова двох висоток комплексу «Нова Перемога». А поряд з ними планується розмістити нові об'єкти, за якими автор розробив два варіанти об'ємно-просторового вирішення існуючої та перспективної забудови.

У першому варіанті нижче за висотки «Нової Перемоги» на стилобатній частині планують розмістити подовжену будівлю зниженої висотності. А в глибині ділянки – нову 19-поверхову будівлю.

У другому варіанті на стилобаті бачать дві точкові 7-поверхові житлові будівлі плюс нова 21-поверхова висотка.

Загалом новий комплекс буде розрахований на 280 однокімнатних квартир та 574 мешканців. У ньому передбачено офісні приміщення, творчі майстерні художників, магазини. Місткість паркінгу та озеленення відповідають нормативам.

Обговорення проекту вийшло дуже тривалим та напруженим. Багатьох членів містобудівної ради хвилювала перспектива не так нового комплексу, як вирішення питання транспортних зв'язків. Наразі бульвар Слави фактично закінчується біля «Нової Перемоги». А далі рух здійснюється по мережі вулиць різної конфігурації та комфортності.

Цей проект передбачає повноцінний розвиток цієї артерії, але з серпантинною організацією руху транспорту. Таке вирішення необхідне через суттєвий перепад рельєфу. Також у проекті є цікаві ідеї щодо організації зелених та пішохідних зон.

– Ми маємо справу зі наслідком помилок радянського містобудування, – зазначив архітектор Ігор Саєнко. – Свого часу масштаб бульвару Слави було задано гігантський, і зробити коректний проект його розвитку – непросте завдання. Щодо самого житлового комплексу, пропоную об'єднати ідеї обох варіантів.

- Добре, що з'являється шанс завершити недобудову, - зазначив архітектор Олексій Образцов. - Чудово, що в цьому проекті з'являється середня поверховість, орієнтована у бік річки. та резервується простір для розвитку у бік житлового масиву Сокіл. А турбує висотка в глибині ділянки, оскільки за нею, за розглянутим раніше проектом, має бути квартал малоповерхових таун-хаусів.

Найдосвідченіший архітектор Віктор Гарсіа Ортега підбив підсумок довгої полеміки таким месенжем:

– Робота досить коректна. Постановка трьох нижніх обсягів пом'якшує дисонанс містобудівної ситуації у цьому районі. Але проект не вирішує транспортної проблеми, над якою ще доведеться чимало попрацювати.

Із цією думкою погодився і головний архітектор Дніпра Дмитро Волик, який побажав автору продовжувати роботу з урахуванням почутого.

Унікальний квартал старовинних котеджів стане частиною нового житлового комплексу

«Нагірка» - один із найдорожчих та найпрестижніших районів Дніпра.

У ньому, за 100 метрів від Нагірного ринку, є квартал, про освоєння якого роками мріяли багато архітекторів.

Це – перехрестя вулиць Бригадної та Архітектора Петрова. Тут розташований єдиний комплекс дореволюційних одноповерхових особняків, що зберігся в Дніпрі, що є історично цінними будинками. Про цей квартал нещодавно докладно писав Міський сайт.

На жаль, ці старовинні будинки – у жалюгідному стані. Більшість із них відселені. Каркас будівель збудований з дерева та глини та обкладений цеглою, на стінах будинків помітні тріщини. Давно зрозуміло, що ці живі свідки історії потребують реконструкції.

Майстерня Аліпова запропонувала досить оригінальний і сміливий проект будівництва в цьому кварталі нового житлового комплексу, який включатиме фасади старовинних будівель (замовник - ТОВ «Стоун Парк»).

Проектом передбачається на ділянці 0,49 гектара спорудження двох нових будівель висотністю 8 та 13 поверхів. Комплекс розрахований на 200 однокімнатних квартир, 16 офісів, 9 магазинів та паркінг на 232 авто.

– Для цього району теж почали розробляти Детальний план території, нас залучили до цієї роботи, – розповів Михайло Аліпов. – Ми стали формувати містобудівну концепцію, яка ляже в основу ДПТ. Цією роботою ми намагаємось визначити межі можливого поєднання старих та нових об'єктів. Фасади історичних будівель будуть збережені та включені до обсягу нового комплексу. Ми прагнемо знайти рішення, яке збереже об'ємну пластику старих об'єктів, переводячи їхню стилістику в обсяги сучасної архітектури. Подібне рішення ми вже реалізували на вулиці Короленка.

Також авторами проекту пропонується низка рішень транспортних питань на даному, складному для руху перехресті.

Думки про новий комплекс розділилися.

– Закон дозволяє реконструкцію таких історичних об'єктів за збереження їхніх фасадів, – нагадав архітектор Олександр Бердик, який очолював управління з питань охорони культурної спадщини Дніпра. – Новий об'єкт змінить середу кварталу, але вона й так уже була змінена спорудою сусідніх будівель радянського часу. А без радикального поновлення ці будинки неможливо буде надовго зберегти.

– У європейській архітектурі така практика успішно використовується, – погодився з ним архітектор Ігор Соколов. – Якщо ще 5-10 років нічого не робити, ці особняки заваляться. Чим контрастніша нова архітектура, тим яскравіше у ній виглядають старі об'єкти.

Нинішня начальник управління з питань охорони культурної спадщини міськради Дніпра Надія Ліштва застерегла авторів проекту:

- При реалізації вашого проекту не зберігається характеру історичного середовища. А в законодавстві у подібних випадках є вимоги щодо збереження не лише фасадів будівель, а й історичного середовища. До цього дуже жорстко та уважно ставляться у міністерстві культури, де вам необхідно буде пройти узгодження.

Архітектор Віктор Гарсіа Ортега вважає:

- Бальзам на душу, що автори нарешті дійшли цього кварталу, куди через його складність десятиліттями не могли зайти інші архітектори. Але якщо в подібних проектах історичні об'єкти стають частиною нового комплексу, то критерієм успішності проекту має бути відчуття гармонії. Тут поки що такого почуття немає.

Підсумок обговорення питання підбив головний архітектор Дніпра Дмитро Волик:

- Авторам треба чітко визначитися з питанням відповідності концепції проекту історико-охоронному законодавству, акуратніше опрацювати питання фасаду комплексу та врахувати усі висловлені зауваження.

Санітарно-захисним зонам – бути!

Також на містобудівній раді було завершено тривалий етап розгляду та погодження санітарно-захисних зон офісного комплексу на вулиці Обручова (замовник – ТОВ «Екопроект-КМ»).

Розроблений Архітектурною майстернею Аліпова проект цього комплексу раніше розглядався у рамках Концепції розвитку кварталу, обмеженого проспектом Яворницького та вулицями Сімферопольської, Селянський узвіз та Обручова, про що докладно писав Міський сайт.

За проектом на ділянці 0,41 га планується звести 9-поверховий офісний комплекс заввишки 26 метрів. Він буде розрахований на 316 співробітників та 216 відвідувачів, у ньому планується паркінг на 230 машин.

Під час розгляду проекту однією з головних проблем було зазначено відсутність проекту санітарно-захисних зон. А такий проект потрібен, оскільки новий об'єкт планується звести поруч із лінією залізниці.

І ось на містобудівній раді Михайло Аліпов із радістю повідомив:

- Профільним підприємством завершено процедуру розробки таких зон. Для нашого об'єкту визначено 50-метрову санітарно-захисну зону та докладно обумовлено умови, що і як можна будувати з урахуванням цієї зони – в тому числі, і офісну будівлю.

Ця методика може бути застосована для розробки таких зон для інших об'єктів.

Gorod.dp.ua на Facebook.


[email protected]  (29.04.23 09:09): Квадратно-гнездовой украинский стиль. А эти горе-архитекторы за тенденциями в строительстве и дизайне вообще ничего не отслеживают? Или они рассматривают это как стиль "бойницы для обороны". Ответить | С цитатой
Zoomba  (24.04.23 00:51): Все эти планы разбудовы мегаполиса - совковый каргокульт на Америку! Когда-то при, Сралине ещё, чурки Нью-Йорк проезжали и впечатлились. Все эти намывные жилмассивы и гигантские проспекты не характерны для украинского народа. Ответить | С цитатой
мрійникампробабло  (22.04.23 12:54): "Унікальний квартал старовинних котеджів" хочете перетворити на... навіть слово важко підібрати для цього неподобства((
Щоб дома не приходили до занепаду за ними просто потрібно доглядати. Інакше це назвається запланованим руйнуванням в інтересах забудовників.
Місто стрімко втрачає обличчя
Ответить | С цитатой | Обсуждение: 1
Аліпову  (21.04.23 21:32): "На ж/м Перемога не можна побудувати укриття, оскільки масив побудований на піску, масив намитий. У підвалах багатьох будинків по коліно води" - Філатов.
Також мер «відхрестився» від бомбосховищ.

Окрім того не вирішені проблеми ж/м Перемога зі зливовими стоками, транспортом, паркуванням, дитячими садочками.
Навіщо ущільнювати забудову? Така висотка закриє своїй тінью у другій половині дня декілька будинків. Про інсоляцію зовсім не думаєте, архітектори. В квартирах поряд з 20-ти поверховками у другій половині дня темно та значно холодніше ніж було
Ответить | С цитатой
Алине  (21.04.23 18:41): Отвечаю на Ваше пожелание. первое и наглавнейшше - РАДИКАЛЬНО, с перспективой обустройте транспотную развязку с Центрального моста, на правом берегу. (виадуки-мосты-эстакады-... .С таким расчётом, что весь авто будет пересекать главный проспект "наверху"). И далее наверх, к началу пр-кта Б. Хмельницкого. И обратно, с "верху". По ул. Артема-Сичевых стрельцов и далее на мост. Вот здесь и нужно поработать серым веществом. Слабо, горе "архитекторы".??? Ответить | С цитатой | Обсуждение: 1
Алине  (21.04.23 18:10): А ваш? Ответить | С цитатой
Алина  (21.04.23 17:39): Странно, ещё ни одного гoвнoeдскогo комментария. Ответить | С цитатой
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
154,5
млн грн горожанам на восстановление жилья, пострадавшего от ракетных обстрелов, выплатил Днепр в 2023 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте