Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пт, 19 апреля 2024
17:53

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

На Дніпропетровщині вшанували пам'ять жертв Голодомору 1932-1933 років

|«« «« »» »»|

Понад 65 тисяч жителів Дніпропетровщини пішли з життя через голодомор 1932-1933 років. Десятки сіл та хуторів зникли з карт регіону та України. Дніпропетровщина під час Голодомору зазнала найбільших втрат.

Жахлива цифра зареєстрованих в Україні смертей від голоду припадає саме на Дніпропетровську область. 23 листопада на 9 км Запорізького шосе біля Меморіалу жертвам політичних репресій та Голодомору жителі регіону вшанували жертв і постраждалих від голодоморів в Україні. У траурному мітингу взяв участь перший заступник губернатора Анатолій Крупський.

Жалобну панахиду провів керуючий Дніпропетровською єпархією Української Православної Церкви Київського Патріархату, Єпископ Дніпропетровський і Павлоградський Симеон.

У хвилині мовчання сотні жителів регіону, у тому числі і свідки тих страшних подій, вшанували пам'ять про загиблих.

Анатолій Крупський, керівництво Дніпропетровська та району, представники політичних партій, громадських організацій, духовенства та жителі Дніпропетровщини поклали до Меморіалу символічні композиції із колосків і калини та квіти.

«80 років минуло після тих страшних подій 1932-1933 років, десятки тисяч загиблих, ще сотні тисяч, що пройшли через жахи та випробування Голодомору. Проте наш народ вистояв, прагнення до свободи та віра в людяність, важка праця та непідкореність перемогли. Пам'ять про ті страшні дні живе в наших серцях. За завданням губернатора Дмитра Колєснікова в усіх школах та позашкільних навчальних закладах були проведені уроки пам’яті та класні години, щоб молодь регіону пам’ятала про трагедію нашого народу та не допустила цього у майбутньому», - зазначив Анатолій Крупський.

Перший заступник губернатора наголосив, що у цей день вся країна на чолі з Президентом України Віктором Януковичем вшановує пам'ять тих важких днів та тисяч жертв Голодомору.

Вперше голод прийшов на Дніпропетровщину взимку 1931-1932 років, ставши жахливою прелюдією Голодомору 1932-1933 років. В офіційних документах це називалося “продовольчими труднощами”, що, однак, не впливало на зміст та наслідки самої трагедії. Причиною голодування українського села у 1932 році були надмірні хлібозаготівлі з урожаю попереднього року. Уже наприкінці 1931 році, у результаті виконання плану здачі зерна державі, який становив 111 млн. пуд., значна кількість колгоспів та селян залишилася без запасів зерна. І село почало голодувати. Мали місце випадки голодної смерті та загибелі від голоду худоби, чого не траплялось вже з голоду 1921 – 1923 рр.

У деяких сільських районах, зокрема, у Новопразькому, Долинському, Межівському Лихівськомута Каранському, смертність стала масовою. У 1932 році порівняно з попереднім роком загальний коефіцієнт смертності у розрахунку на 1000 осіб населення зріс на Дніпропетровщині з 13,9 % до 17,1%, а в окремих містах і сільських районах (Дніпропетровськ, Запоріжжя, Кам'янське) цей коефіцієнт перевищив 20 %.

На 1932 рік був встановлений новий план хлібоздачі – 88 млн. пудів, що становило четверту частину загальнореспубліканського плану (356 млн. пуд). Безумовно, що області він був не під силу. Тож для його виконання треба було вилучити у селян все, вирощене ними. У людей вилучалося все майно, навіть особисті речі, що були на них, усі харчові запаси, навіть приготовлена їжа, відбувалося руйнування у хатах печей, груб, димарів, коминів, вікон, дверей та виселення з власної домівки.

Одночасно села, що не виконували плану хлібоздачі заносилися на “чорну дошку”. Це означало припинення будь-якого постачання їх усім необхідним, та заборону селянам полишати межі населеного пункту, доки не буде виконаний план. У грудні 1932 року 228 колгоспів області знаходилися на “чорних дошках”.

У своєму «Щоденнику» наш земляк, письменник Олесь Гончар пригадує: «А мені згадався 1933-й... То ж таки був геноцид! Пів-Сухої виморено голодом за одну весну. Сім'я Булата-коваля, де діти старші поїли менших... А ті мої товариші - однокласники Киселі, що незрівнянні успіхи виявляли в математиці, - сьогодні в школі були, а на завтра вже не прийшли: померли обоє. А торгсини, Галещинська біофабрика окороки відправляє на експорт... Ні, то довічний Сталінів гріх, злочин, якому ніколи не буде виправдання...».

Багато батьків, намагаючись спасти від голодної смерті хоча б своїх дітей, привозили їх у міста, і залишали там біля відділків міліції, дитячих дошкільних закладів, притулків та лікарень. У Дніпропетровську було відкрито додатково 260 ясел, у яких за офіційними даними, перебувало 12 800 маленьких діточок, та відкрити додатково дитячі будинки для кинутих. Так, у с. Бухарине Біхаринської сільради, що входила у межу міста Кривий Ріг, за 1932 – 1933 роки померла 251 людина, з яких доросле населення становило 149 чол.

Люди не мали належного продуктового забезпечення, годувалися тим, що могли знайти. Основу їх харчування на той період становили трава, квіти акації, щавель, цибуля, буряки тощо. Доповненням було м’ясо собак, котів, пацюків, ховрахів, горобців, здохлих коней та корів, різні сурогати та інші шкідливі продукти. Ті, хто жив біля води мали можливість живитися рибою, раками, жабами, равликами, молюсками. У багатьох населених пунктах, як і по всій Україні, мав місце канібалізм.

Як пригадує Петро Олізка з селища Петропавлівка: «Коли мені було 12 років, засудили за колоски мене маленького на 5 років до важких робіт. Мама пухла разом з сестрою і померла на моїх очах. Єдиним порятунком були миші. Вони наносили в нірки запаси, землею обгортали їх у круглих купках, а ми вже їх роздовбували взимку і забирали ці запаси»

Gorod.dp.ua на Facebook.


ЗЕКА ГЕТЬ!  (01.12.13 00:00): СРОЧНОЕ СООБЩЕНИЕ! ИЗМЕНЕНИЯ В АКЦИИ!
Как только что сообщил Главный координатор акции народное вече в Днепропетровске с 01.12.2013 переносится на 04.12.2013 !!
Передать всем! Все, кто хочет выразить своё отношение к зверскому разгону мирного Майдана в Киеве, кто не хочет жить в тоталитарной, управляемой ОПГ ПР Украине, приглашаются на Народное вече. Начало в 09-00 в Парке Б.Хмельницкого, район развилки.
Просьба запастить продуктами питания на 3-4 дня, теплой одеждой, спальниками и обогревателями. У кого есть факелы несите. Возможны провокации!
Ответить | С цитатой
купер  (29.11.13 20:10): вспомни блокаду Ленинграда,голодающих Поволжья-у нас прыщ на заднем месте выскочит,так будем трубить на весь мир,призывать на помощь,искать крайних или вообще,чтоб о нас не забывали. Ответить | С цитатой | Обсуждение: 2
ОМ  (29.11.13 19:19): Как много людей, потерявших совесть и отрицающих голодомор! Это хинова, победившая Русь, неплохо устроилась в Украине! Ответить | С цитатой | Обсуждение: 2
Сергей  (28.11.13 23:00): Не там митинг устроили. Можно было у памятника Ленину, или у памятника Петровскому, ну на худой конц на улице Косиора. А так , стыдливо памятник жертвам - за городом. А памятники их палачам - в центре красуются. Да , что там, даже в Москве памятник Дзержинскому снесли, а у нас, кто не верит - проверьте, мемориальная доска с упоминанием о выступлении Железного Феликса на фасаде Облисполкома прикручена!
Так кого почитаем? А перед кем притворяемся?
Ответить | С цитатой | Обсуждение: 1
Студент  (28.11.13 13:23): Понаехали для акции с западной. Спасибо Ющенку за голодомор! Ответить | С цитатой | Обсуждение: 1
Исследователь  (27.11.13 14:31): Г-н Немой, на личности (да и были бы они - эти личности) я не переходил, просто задал вопрос о Вашем происхождении из сельской интеллигенции, в ответ на утверждение о том что городская интеллигенция и пролетариат - были цепными псами.
Хотите цитат по теме, держите:
"Письмо в ЦК я написал, приложил к нему кусочек хлеба, полученного в Бердянском райвоенкомате. Письмо большое, основательное. Я описал историю возникновения артели в 1924 году, ее развитие, ведущее участие в организации массовой коллективизации. Написал о том, какой дружный, трудовой и организованный коллектив создался и как благодаря именно этим качествам этот коллектив остался без хлеба, отдав все до зернышка на выполнение районного плана. Письмо было отправлено через политотдел Военно-технической академии. Месяца через два пришел ответ: «Факты подтвердились. Виновники неправильной организации хлебозаготовок наказаны. Артели «Незаможник» оказана продовольственная помощь». Это сообщение подтвердилось перепиской отца."
Ответить | С цитатой | Обсуждение: 1
Эскандер  (27.11.13 02:44): А крымские татары, а поволжские немцы и т.д. Если есть указание на уничтожение, то национальные особенности (истинные или мнимые) не играют роли. Гитлеровцы вообще начинали с евреев и цыган. Ответить | С цитатой | Обсуждение: 1
Эскандер  (27.11.13 02:43): А крымские татары, а поволжские немцы и т.д. Если есть указание на уничтожение, то национальные особенности (истинные или мнимые) не играют роли. Ответить | С цитатой
bur  (26.11.13 20:10): Насчет голода 1932-33. Хохлы, как известно, самые продажные и завистливые людишки (среди славян по крайней мере), посему они и закладывали соседей гораздо больше, чем в других районах СССР. Доносили обильно на ближнего, кому завидовали в силу его большей зажиточности. И амбары вычищали не Сталин с Кагановичем, а свои же хохлы-соседи, комбедовцы. Мне бабка рассказывала свою историю, знаю и другую аналогичную конкретику.
Порой выслужиться дюже хотели, пользуясь тем, что в стране велась активная борьба с врагами, сильно не хватало продутов в разгар индустриализации. Без этого рвения местного населения не было бы таких масштабов голода.
Вина косиоров и хатаевичей бесспорно есть, но не более чем завистливого и подлого местного населения (в основном комбедовцев)
Ответить | С цитатой | Обсуждение: 1
Исследователь  (26.11.13 17:14): Г-ну Немой, а Вы прощу прощения, судя по комменту, сельский интеллигент с выходом в Интернет?
Про "незалежных граждан" - ВСЯ КА/РККА/СА - знала что более верных и угодливых служак, чем хохол-мазниця - не найти, все остальные были на порядок ниже в отношении угодливости, чинопочитания, скорости закладывания сослуживцев и стремления выслужиться - "что за хохол, да без лычки". Это они, что ли, "незалежные"?
Ответить | С цитатой | Обсуждение: 2
1 2 3 4 5 6
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  У Дніпрі дівчина бризкала перехожим в обличчя освіжувачем (відео моменту) (11)

•  Мешканці Новокодацького району Дніпра активно долучилися до суботника на «Безіменній висоті» (11)

•  У Дніпрі розпочали ремонт мосту, що веде на Монастирський острів (11)

•  На Фестивальному причалі у Дніпрі відбувся автопробіг-зустріч ретро-машин «За весною» (9)

•  Збитки на понад 7 млн грн: у заповіднику на Дніпропетровщині квадроциклами пошкодили унікальні піщані бархани (7)

•  На Дніпропетровщині чоловіка спершу засудили до довічного за вбивство матері та бабусі, а потім присудили 3 млн гривень компенсації за душевні страждання (7)

•  У Дніпро повертається стародавня мумія! (5)

•  У 6 закладах Дніпропетровщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті (5)

•  На Блакитному озері будують паркан: власник обіцяє пляж за європейськими нормами (4)

•  У Дніпрі на автостанції на лівому березі планують збудувати зал очікування з торговельними приміщеннями (4)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
154,5
млн грн горожанам на восстановление жилья, пострадавшего от ракетных обстрелов, выплатил Днепр в 2023 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте