Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пт, 22 ноября 2024
15:45

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

П’ятихатська родина бджільників перемогла алергію на мед

П’ятихатська родина бджільників перемогла алергію на мед
У родині Коваленків є своя сімейна легенда. Кілька років тому Юрій взяв з собою на точок, де стоять вулики, дружину Олену. Раптом їй страх як захотілося меду. І це незважаючи на її алергію на цей продукт! Чоловік дав їй пару ложок меду із стільників, вона з’їла і попросила ще. Коли виявилось, що непомітно для себе жінка з’їла майже стакан, почала хвилюватися, що їй стане погано. Але не стало! З того часу Олена Коваленко не тільки їсть стільниковий мед, а й допомагає чоловіку з пасікою. У самого ж бджоляра є дві постійні клієнтки, які через алергію на мед, щороку купують у нього спеціально кілька банок саме стільникового меду.

А зайнявся бджолами Юрій Станіславович 12 років тому — сусід його приохотив. Так разом вони стали їздити на пасіку поблизу Чумаків. Природа там — благодать Божа: точок розмістили на стикові двох балок, поблизу яких поля і ставочок знаходиться. Тож купив наш господар шість вуликів у с. Жовте. Починав з трьох бджолиних сімей, скоро підкупив ще п’ять. Стало вісім — уже пасіка, клопотів з якою чимало. А робота в пересувній механізованій станції на залізниці ніяк не сприяла бджільництву, тож і вирішив розрахуватися.

— Чим до душі пасіка? — перепитує Юрій Станіславович. — Та біля бджіл якось усе по-іншому. Через це і дружина стала мені допомагати. У нас на точку тільки дві пари, які їздять і працюють разом. Бджільництво — взагалі сімейна справа, куди не варто пускати сторонніх.

Сам Коваленко каже, що продукцію пасіки робити вміє, а продати — ні, бо не комерсант за натурою. Тому і не стоїть з медом та прополісом на ринку, а продає все це по знайомих. А їх у нього чималенько, причому не тільки вдома, а й навіть у Криму.

Юрій Станіславович — з тих пасічників, які активно цікавляться усім, що пов’язано з бджільництвом. Він вміє знайти щось новеньке в Інтернеті, читає спеціальні журнали, а ще буває на різних семінарах по бджільництву, як-от семінар у Києві по маточному молочку, спілкується зі спеціалістами-науковцями, які підказують цікаві факти з практики. З усього цього, а ще власного досвіду чоловік і отримує ті знання і навички, які стають його секретами, що він ними ділиться з іншими. Так було, коли зять подзвонив йому і стурбовано повідомив, що у сусіда бджоли почали сипатися. От прямо прилітають до вулика і падають: хто з них вмирає, а хто і потраву, яку принесли з собою з обприсканих полів, у вулик заносять. Що робити? Юрій Станіславович порадив йому закрити вулик, розвернути його, а тоді відсунути вбік десь на пару метрів. Так хоч виживуть ті бджоли, які знаходяться всередині.

— От зараз багато людей лікуються травами, — розмірковує п’ятихатський пасічник. — Якщо приймати відвар трав з медом, то він підсилює їхню дію, бо є похідною від рослин.

Послухати Юрія Коваленка, коли він розповідає про такі продукти бджільництва, як маточне молочко, перга або прополіс, то важко всім цим не захопитися.

Сім’я Коваленків практично не хворіє. Навіть якщо хтось з них і вхопить якийсь вірус, то хвороба проходить у легкій формі. Адже і чоловік, і дружина з допомогою продуктів бджільництва протягом року займаються профілактикою.

— Якби люди не вирубали і випилювали дерева, а насадили всього, щоб воно цвіло, то бджола працювала б і вдень, і вночі, — переконаний Юрій Станіславович. — Більше трудолюбивої істоти немає в цілому світі…

П’ятихатський пасічник знає, що навесні треба, щоб бджолине гніздо було дуже скорочене, бо бджоли люблять, щоб їм було тісно. Тому він радить не поспішати розширювати гніздо і підставлять рамочки — тим більше з огляду на нинішні затяжні весни. Треба їм дати їсти, води, і нехай вони сидять. Найголовніше зараз — білковий корм (перга, медопергові суміші), а ще можна давати підкорм з переварених дріжджів, які за своїм складом дуже близькі до маточного молочка. Отоді й буде толк.

…А коли до батька Юрія — Станіслава Федоровича — зрідка приходять гості, щоб погомоніти за чарчиною чаю, скромне застілля щоразу закінчується однаковим фокусом. Які б пухкі пиріжки, спечені в духовці, солоне сальце, витягнуте з морозилки, чи крохмальну картоплю, зварену в мундирі, не поставив би господар, – все це іде на «ура». А от завжди «змітається» із столу квашена за особливим рецептом капуста. І секрет її в тому, що хазяїн дому на кожну трилітрову банку до капусти додає дві столові ложки меду з пасіки сина. Тож і виходить така смакота, що за вуха не відтягнеш. І навіть без усякого там застілля!

Gorod.dp.ua на Facebook.


да  (02.04.13 12:25): А как хорошо вроде начал, с оздоровления... А закончил банальной "рюмкой чая".
Вся заметка - коту под хвост!
Ответить | С цитатой
пчелка  (02.04.13 11:52): да тут собрались одни истенные эрудиты, так что я не жу-жу :-)) Ответить | С цитатой
6196  (01.04.13 17:24): аллергии на мёд не бывает, бывает аллергия на растения-медоносы. Ответить | С цитатой | Обсуждение: 1
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
45
стихійних сміттєзвалищ ліквідували у Дніпрі за 2022 рік

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте