Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
сб, 29 июня 2024
02:49

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Для хисту «школа» не потрібна

Для хисту «школа» не потрібна
Знаєте, скільки часу потрібно для написання картини? За твердженням гуляйпільця Сергія Пархоменка, все залежить від внутрішнього душевного настрою, продуманості сюжету і композиції і, звичайно ж, вільного часу.

— Іноді досить двох-трьох днів, — розповів Сергій Валентинович, — а часом і року замало…

Він знає, що говорить, бо малюванням захоплюється з дитинства. Я бачив альбоми ранніх графічних замальовок, де з дивовижною, можна сказати — фотографічною точністю простим олівцем виписані частини людського тіла — долоні, стопи, торси, обличчя… Потім були роботи різними фарбами: аквареллю, гуашшю, олійними.

Те захоплення довело до того, що вирішив здобути спеціальну освіту. Після закінчення криворізького технікуму, служби в Радянській армії Сергій Пархоменко подався з документами та картинами до Київського художнього інституту. Прискіпливе журі доброзичливо сприйняло представлені на конкурс роботи. А під час співбесіди перед екзаменами хтось запитав:

— Ви в якій художній школі чи студії навчалися, молодий чоловіче?
— Ні в якій — я самоук, — відповів абітурієнт.
— Ну що ви! — Від доброзичливості не лишилося й сліду. — У вас же немає стандартного набору необхідних навиків роботи: до екзаменів допустити не можемо — це ж інститут, а не якесь ПТУ!

Таким чином була поставлена непереборна перепона на здобуття професійного мистецького фаху. Сергій Пархоменко у відчай не впав: відсутність диплома не забороняє ж йому займатися одним з найулюбленіших захоплень! Бо, окрім фарб та олівців, його вабила історія. Тому і вступив на навчання до Київського державного університету (так він називався тоді) імені Тараса Шевченка на кафедру археології історичного факультету. Під час літніх розкопок стародавньої Ольвії, поселень первісних людей у Черкаській області робив замальовки, що потім лягли в основу написаних картин.

Будучи студентом, Сергій Валентинович заявив про себе як про науковця. Наприклад, у рідній Мар’ївці на місці спорудження автошляху знайшов кремінні знаряддя, що належали первісним людям. А у вибалку за селом разом з молодшим братом Володимиром за всіма канонами археології розкопав і описав поховання сарматської родини. Знайдені глиняний горщик, бронзове люстерко, перли зайняли своє місце в музеї університету.

Дипломованого історика-археолога і художника-самоука доля закинула в Гуляйполе, де Сергій Пархоменко мешкає вже чверть віку. У селі Сергій Валентинович знана й шанована особа: 23 роки пропрацював у школі, десять з яких — директором. За цей час у школі створив історичний музей, де чимало експонатів місцевої старовини.

— Гуляйпілля — золоте, як кажуть, дно для історика, — стверджує чоловік. — Розташоване по обох берегах Базавлука, свій початок село веде з сімнадцятого сторіччя: тут були зимівники запорізьких козаків, зокрема, Базавлуцької Січі.

Чимало часу Сергій Валентинович провів зі старожилами, вислуховуючи місцеві бувальщини та легенди, неодноразово бував у обласному історичному музеї, вишукуючи документальні свід-чення гуляйпільської історії. Він годинами може розповідати про місцевих визначних жителів та промисловців, які чимало зробили для Гуляйполя: родину Лапо-Данилевських — Сергія Олександровича та його сина Олександра Сергійовича, підприємця й мецената з Катеринослава Давида Васильовича Пчьолкіна, місцевого поміщика Гурєєва…

Розвідані факти лягали в основу написаних вже і задуманих на перспективу художніх творів. Створені полотна знаходяться у школі, місцевій сільській раді, клубі. Написаний нещодавно список з ікони «Чорнобильський Спас», освячений священнослужителями, перебуває у районній організації «Союз Чорнобиль Україна»… Передав картини самодіяльний митець безплатно — грошей за творчу роботу Сергій Пархоменко не бере.

— Я працюю не задля комерційного успіху, — запевняє Сергій Валентинович, — а для душевного задоволення. Картину, що сподобалася комусь із односельців чи гостей Гуляйполя, можу віддати без жалю — вона «працює» на село, розширюючи інформаційний простір про нього…

Гуляйпільський сільський голова Віктор Хомяченко надзвичайно високої думки про свого земляка.

— Сергій Валентинович — примітна особа у Гуляйполі, — говорить Віктор Володимирович. — По-перше, спокійним і врівноваженим характером — від нього не почуєш лихого слова ні на чию адресу. По-друге, він щиро зацікавлений у розвитку села, для чого кілька років тому розробив туристичний маршрут визначними місцями територіальної громади — подивитися у нас є на що! А ще він ніколи не відмовить у задоволенні будь-якого прохання, котре йому під силу…

Нині у планах Сергія Пархоменка серія робіт, пов’язаних з давньою і ближньою історією села: козаччиною Базавлуцької Січі, селянським бунтом кінця дев’ятнадцятого сторіччя, розстрілом німцями у 1918 році місцевих партизанів, визволенням Гуляйполя від фашистських загарбників наприкінці 1943 року… Він розробляє ескізи картин, працює над окремими фрагментами, намагаючись довести задуми до досконалості. І переконаний: творчої наснаги вистачить, аби все втілити на полотнах.

Gorod.dp.ua на Facebook.
ФОТО:

   

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  Поліція встановила осіб, причетних до катування та незаконного позбавлення волі ексвійськового у Дніпрі (18)

•  Дніпряни жаліються на проблеми з мобільним зв’язком та інтернетом: що радять фахівці (14)

•  Конфлікт Тищенка із «Сином»: через що у Дніпрі «затримували» ексбійця Kraken (13)

•  У Дніпрі відкрили туалет-рекордсмен (12)

•  24 пасажирські вагони та 2 екскурсійні. У Дніпрі до виходу на маршрути готують нову партію вживаних трамваїв з Лейпцига (12)

•  У Дніпрі посадовці комунального підприємства налагодили схему розкрадання бюджетних коштів на парковках (10)

•  Поліцейського, який брав участь у побитті ексвійськового у Дніпрі, звільнили – ЗМІ (8)

•  У Дніпрі на Марії Лисиченко зіткнулись Toyota Land Cruiser та тролейбус №20: рух ускладнено (7)

•  У Дніпрі на Сонячній Набережній почали демонтувати великий логотип на 10-поверхівці (6)

•  Заборгували майже 1 млн грн: де у Дніпрі наступного тижня відключатимуть воду (6)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
13,5
млн грн финансовой помощи для полиции Горсовет выделил в 2023 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте