Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
ср, 03 июля 2024
03:30

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Робота по-новому: за 45, і все в порядку

Робота по-новому: за 45, і все в порядку
Закон про зайнятість стимулює роботодавців створювати нові робочі місця, дає талановитій молоді путівку в життя, підтримує зрілих фахівців, бореться з дефіцитом цінних кадрів у селах.

Прийнятий на початку липня Верховною Радою цей документ, уже називають одним з кращих подібних офіційних документів у Європі. Весь шлях від проекту до прийняття він пройшов за рекордно короткі строки — менш ніж за 1,5 місяця.

1 січня 2013 року новий закон набуде чинності. У чому ж його основні переваги?

Стимул для роботодавців

Роботодавці, які створюють нові місця для молоді (перше робоче місце) і безробітних, старших 45-ти, а також інвалідів, самотніх батьків, батьків, які виховують дітей-інвалідів, батьків з дітьми до 6 років, сиріт, осіб, що відбували покарання, не менше, ніж на два роки, рік не платять єдиний соціальний внесок (41,2% нарахувань на зарплату цих працівників). Правда, при достроковому звільненні працівника роботодавець зобов’язаний сплатити соціальний внесок за весь відпрацьований період.

Наполовину зменшиться соціальний внесок для роботодавців за кожне робоче місце з зарплатою більшою за три мінімальні. Знижка надається після того, як роботодавець рік буде виконувати свою обіцянку.

Нові можливості для молодих спеціалістів

Якщо раніше стажування було для студентів ПТУ й вузів необхідною повинністю, то тепер стажер захищений: стажування відтепер ураховується в робочий стаж (з моменту його початку заводиться трудова книжка). До того ж роботодавець може навіть оплатити навчання стажиста за умови, що той згодом відробить від одного до трьох років (залежно від витрат) за контрактом на його підприємстві.

Молоді фахівці, котрі уклали контракт (не менш ніж на 3 роки) на роботу в селі (лікарі, учителі, агрономи), відразу одержують підйомні в розмірі 10 мінімальних зарплат (11020 грн.). А після 10 років роботи в селі — квартиру, у якій вони жили.

У сорок п’ять життя тільки починається!

Люди, старші 45-ти, що мають 15 років стажу, можуть одержати в держави ваучер на навчання в сумі 10 мінімальних зарплат (з 2013 р. сума дорівнюватиме 12 тис. грн.). За ці гроші фахівець може прискорено навчитися нової професії чи підвищити кваліфікацію.

Безробітні захищені

Статус безробітного буде надаватися з першого дня реєстрації, а виплати по безробіттю — з восьмого. Підвищиться сума допомоги з безробіття. До прийняття нового закону обсяг допомоги тим, хто втратив роботу, розраховувався, виходячи зі стажу: до 2 років — це 50% середньої зарплати, понад 10 років — 70%. Допомога не може перевищувати середню зарплату по регіону. В новому документі порядок і розміри виплати визначаються, виходячи із середньої зарплати за 12 місяців, коефіцієнтів загального страхового стажу і сплати внесків. За підрахунками експертів, ті, хто втратить роботу, будуть одержувати на 15% більше.

Підтримка малого бізнесу

Підприємцям, які створюють нові робочі місця у пріоритетній галузі економіки і працевлаштовують на них безробітних, будуть виплачувати щомісячні компенсації по сплаті єдиного соціального внеску. Компенсація передбачена за кожне нове робоче місце. Також бажаючим будуть надавати безплатні консультації з питань заснування й ведення бізнесу.

Дискримінації при прийомі на роботу не буде

В оголошеннях про вакансії заборонено вказувати вік і стать кандидатів, вимагати відомості про особисте життя (національність, сімейний стан, віросповідання, партійність).

Ця норма не стосується випадків, коли за законом роботу можуть виконувати тільки особи певної статі (наприклад, жінкам заборонено працювати шахтарями) і при прийомі на роботу недостатньо конкурентоспроможних: без досвіду роботи, інвалідів, самотніх матерів і батьків, дітей-сиріт, осіб, старших 45 років.

Кадровим агентствам не платимо

Відтепер за добір кадрів платить тільки роботодавець. Простих людей це убезпечить від шахрайства.

Корисні телефони

Якщо вас не беруть на роботу через вік (стать, національність тощо), можете звернутися особисто чи зателефонувати в центр зайнятості вашого району (шукайте його телефон на сайті: www.dcz.gov.ua, вкладка Регіональна служба зайнятості — Наші координати) або в територіальну державну інспекцію праці Дніпропетровської області (сюди ж звертайтеся й в інших випадках порушення трудового законодавства):
(056) 778-53-37, 778-54-75.
Якщо по цих телефонах вам не відповіли, повідомте в «Зорю»:
(0562) 27-16-52 — приймальня.

Gorod.dp.ua на Facebook.


Ню  (07.08.12 22:51): Законов немеряно принимают. Ничего не работает. Опять на бумаге всё останется. Ответить | С цитатой
cahbe  (07.08.12 16:38): А потом построят космопорт и в ньювасюках пройдет первый межпланетный шахматный турнир. (с)
Контракт на 3 года. Кто-то себе это представляет в стране где раз в 2-4 года начинается то кризис то выборы, которые в последствии ведут к кризису??? Законное право не поднимать ЗП в независимости от цен вокруг и невозможность уволиться - неудивительно что закон приняли в рекордные полтора месяца пока все в разъездах... У нас так и 60часовую рабочую неделю могут принять.
Ответить | С цитатой
прохожий  (07.08.12 16:18): "Робота по-новому: за 45, і все в порядку" - новый сорт лапши на уши электорату Ответить | С цитатой
реалист  (07.08.12 15:53): Где ваучер получать??? А деньгами можно???... ))) Ответить | С цитатой
LOKI  (07.08.12 14:40): Як кажуть - дурень думкою багатіє! Сам был полгода на бирже и могу сказать однозначно - никому ты не нужен, если нет знакомства! А вопрос переобучения в 45 и более - это не что иное как блеф, 45+5 лет обучения=50 лет, и вот тут возникает вопрос, а кому я нужен?
Тут молодежь шатается без дела, а уж про 45+5...
Ответить | С цитатой
Косой  (07.08.12 14:25): Ну слава Богу, теперь заживем!
Автомашину куплю с магнитофоном, пошью костюм с отливом и в Ялту! (с)
Ответить | С цитатой
вук  (07.08.12 12:53): http://gorod.dp.ua/news/74437
вот он http://vk.com/id9596432
Ответить | С цитатой
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  Дніпряни жаліються на проблеми з мобільним зв’язком та інтернетом: що радять фахівці (56)

•  Поліція встановила осіб, причетних до катування та незаконного позбавлення волі ексвійськового у Дніпрі (21)

•  У Дніпрі на Сонячній Набережній почали демонтувати великий логотип на 10-поверхівці (10)

•  Заборгували майже 1 млн грн: де у Дніпрі наступного тижня відключатимуть воду (9)

•  24 пасажирські вагони та 2 екскурсійні. У Дніпрі до виходу на маршрути готують нову партію вживаних трамваїв з Лейпцига (9)

•  За розтрату 17 млн грн державного майна засуджено екскерівника інституту трубної промисловості у Дніпрі (8)

•  Світлофор не працював: у Дніпрі на Сонячній Набережній Toyota врізалась у Mercedes і той перекинувся (7)

•  Буде потрібно набратися сміливості та констатувати смерть - комерційний директор «Дніпра-1» Вʼячеслав Фрідман (6)

•  Дніпрянин придумав, як зробити безкоштовні акумулятори холоду, які «врятують» холодильник (5)

•  На Дніпропетровщині двоє правоохоронців займалися поборами з водіїв на одному з блокпостів (5)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
13,5
млн грн финансовой помощи для полиции Горсовет выделил в 2023 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте