Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
сб, 28 сентября 2024
07:54

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Обмен художественными идеями продолжается

Обмен художественными идеями продолжается
У Палаці студентів ДНУ відкрилася перша в Україні виставка живопису та графіки польського художника, професора графіки Люблінського університету ім. Марії Кюрі-Склодовської (УМКС) Ромуальда Колодзея.

Вона влаштована на честь п’ятиріччя творчої співпраці художнього факультету Інституту мистецтв УМКС та кафедри образотворчого мистецтва й дизайну Дніпропетровського національного університету ім. Олеся Гончара.

У травні 2005 року на запрошення польської сторони дніпропетровські студенти вперше побували на пленерах в Любліні, а в серпні троє фахівців із ДНУ взяли участь у І міжнародному пленері серед викладачів мистецьких університетів, який проходив у містечку Хінові, біля Гданська. Метою пленерів, організатором яких і був пан Ромуальд, було ознайомлення з рівнем підготовки учасників, обмін надбаннями різних художніх шкіл, самовдосконалення митців. Українські гості мали змогу вивчити досягнення польських майстрів у дизайні, малюнку, живопису та скульптурі, структурою освіти, методикою роботи зі студентами. Саме з того часу почали інтенсивно розвиватися взаємовідносини митців УМКС і ДНУ. У 2006 році Ромуальд Колодзей відвідав Дніпропетровський національний університет, де познайомився з особливостями української школи мистецтв. Він також провів майстер-класи для студентів другого й третього курсів на тему нових тенденцій і технологій у галузі декоративно-прикладного мистецтва. Відомий графік зауважив, що підготовка українських студентів відповідає європейському рівню.

Ці зустрічі стали початком плідної творчої діяльності та обміну досвідом між викладачами і студентами двох університетів. Так, наприкінці січня 2007 року в Палаці студентів Дніпропетровського національного університету була відкрита перша в Україні виставка польських графіків, у тому числі студентів і викладачів університету ім. Марії Кюрі-Склодовської. Польський плакат презентували професор Ромуальд Колодзей і доктори факультету Анджей Велковський та Мірек Грушевський. Приємно, що починалася ця виставка саме з Дніпропетровського національного університету, а потім уже експонувалася в Києві і Харкові.

Кожного року студенти і викладачі кафедри образотворчого мистецтва й дизайну ДНУ відправляються на стажування до Польщі, де беруть участь не тільки у пленерах, а й у міжнародних фестивалях разом з митцями з Чехії, Іспанії, Америки, Угорщини, Росії, Румунії, Болгарії. Українських художників залучали до проектів сценографії концертних програм, вернісажів, виставок, які завжди отримували схвалення та подяки. Чотири рази побували на фестивалі в Казімежі, три роки брали участь у міжнародному студентському фестивалі „FAMA” в Свіноуст’є, де оформляли гала-концерт.

У 2008 році старший викладач ДНУ В.О.Корсунський відкрив свою персональну виставку в польському місті Кошалін і був нагороджений почесною відзнакою; його живописні та дизайнерські роботи регулярно відзначаються на різноманітних міжнародних заходах. У 2009-му році університетські художники взяли участь у відкритті І-го інтернаціонального проекту графіки „ENTROPI OF ART” у Варшаві. Роботи викладачів В.О.Корсунського та О.М.Шабанова були внесені до каталогу кращих майстрів Європи та інших країн світу. Вони отримали дипломи переможців першої двадцятки учасників. І відразу, в червні, Віктором Корсунським до України були привезені твори другої двадцятки учасників конкурсу, які експонувалися у Палаці студентів ДНУ.

У вересні минулого року вперше пройшов пленер польських студентів в Україні. Незважаючи на матеріальні труднощі, завдяки дієвій підтримці ректора університету М.В. Полякова, вдалося належно організувати цей захід. Шість польських студентів художнього факультету на чолі з деканом паном Р.Колодзеєм перебували протягом десяти днів в Україні. Вони познайомилися з Дніпропетровщиною, відвідали Феодосію і Судак та залишилися в захопленні від побаченого. За результатами робочого візиту (адже пленер – це завжди робота) була організована виставка живописних етюдів студентів із Польщі.

Учасники відкриття нинішньої виставки зазначили: українським і польським студентам факультетів мистецтвознавства є чим обмінюватись. Адже самі школи цих двох сусідніх держав є різними. Українська має академічну базу, яка майже не використовується в Європі, польська спрямована на пошук індивідуальної майстерності. Невдовзі пан Колодзей знову приїде до ДНУ, де проведе для студентів майстер-клас з техніки кольорового друку.

Майбутні спільні мистецькі задуми польських та українських колег передбачають нові виставки, обмін каталогами, інформацією, ідеями. Зрозуміло, що така плідна співпраця є надійною запорукою нових і цікавих аспектів взаємин як двох вищих навчальних закладів, так і двох держав.

Gorod.dp.ua на Facebook.
ФОТО:


  

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
54
долгожителя проживает в Днепропетровской области. 47 женщин и 7 мужчин, отметивших свое 100-летие.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте