Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пн, 07 октября 2024
18:15

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Ассоциация музеев области начала действовать

2:29 / 11.03 Mb
Їх місія — не просто зберегти історичні пам'ятки, а відновити повагу до них. На території Дніпропетровщини — безліч місць поховань різних етнічних груп. Деякі з них — ще часів козацьких січей. Більшість — новіші, але не менш цінні.

Співробітники музеїв повстали проти зневаги до таких поховань з боку комерційних структур. Адже там починають з'являтися кафе та інші розважальні заклади. Про танці на кістах — далі.

У часи міді й бронзи хвилі кочівників розбивалися об дніпровські пороги одна за одною. Вони залишили по собі безліч згадок про своє життя, і стільки ж - про смерть. Для археологів і ті й інші пам'ятки є однаково цінними.

Мирослав Жуковський з краєзнавчого музею міста Нікополь розповідає: Треба все ж таки пригадати, що Дніпропетровщина належить до тих територій, де формувалася найдавніша раса, яка відіграла прогресивну роль в історії людства. Вони приручили коня, створили кінську узду, створили колесо, а також транспортні вози та колісниці. Саме звідси почався рух по всьому євразійському степу.

Але комерційникам, звичайно, це невтямки. Кладовища у минулому — для них лише вільна для будівництва територія сьогодні. Парки з монументами на похованні, хоч і дуже старому - цілком припустимо, а ось розважальні заклади — вже трішки моторошно. Протоієрей Олександр дає свою оцінку: Будівництво питних закладів на кладовищах — ну це вже пряма наруга. Це танок на кришці домовини. Тим більше, будівництво туалету, вибачте, або ж кладовище — як місце прогулянки...

Директор обласного центру охорони історико-культурних цінностей підсумовує: Тут повинні працювати правоохоронні органи. І також ті структури, які повинні займатися напряму цими питаннями — санітарно-епідеміологічні служби. Якщо будівництва таки ведуться — не працюють ані ті, ані інші. Саме тому — свій жорсткий контроль впроваджує обласний центр охорони історичних цінностей. На території міста пильнувати будуть — за скверам на Пісаржевського, на Героїв Сталінграду і Севастопольським парком.

Це напівзабутий пантеон. Некрополь у повному сенсі. 150 років тому тисячі воїнів Кримської війни знайшли тут своє останнє пристанище. А сьогодні у Севастопольському парку про минуле кладовище ніщо не нагадує. Тут грають діти, а студенти читають книжки. У цій картині немає нічого блюзнірського. Адже врешті ті, хто гинув у різних війнах, заради цього мирй і спокою і пішли з життя.

Gorod.dp.ua на Facebook.


зойка  (09.06.10 13:58): об этом уже говорилось в газете "Громадська сила". Как тогда с жилыми домами построеными на местах захоронения? Таких мест в Днепропетровске много... Ответить | С цитатой
SCARB  (09.06.10 10:07): ...а как же кладбище на ул.Калинина? разрушенное центральное городское кладбище? или играть в футбол на костях можно?... Ответить | С цитатой
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
6 700
гривень мінімальна зарплата у 2023 р.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте