Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пн, 21 октября 2024
13:19

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Крошечное озеро под Днепром стало домом для большой колонии цапель

Крошечное озеро под Днепром стало домом для большой колонии цапель

На небольшом озере живут и успешно гнездятся сразу несколько видов цапель, что не очень характерно для этих птиц.

Обычно водоем или его участок занимает лишь один вид цапель, не терпящий конкурентов. Соседство сразу нескольких видов цапель на небольшом озере под Днепром зафиксировал днепровский фотограф Сергей Педашенко.

А Сусильне Днипро узнало у орнитолога Александра Пономаренко, чем вызвана такая ситуация, и рассказало об этом:

«Це безлюдна місцина, де розташоване невеличке озеро — там і гніздяться пернаті. Всі види зображених на фото птахів прив’язані до водойм, розповідає орнітолог Пономаренко Олександр. Цим можна пояснити їх скупченість в одному місці.

За його словами, таке скупчення на одній водоймі свідчить про те, що там добре розвинені водно-болотні угіддя, вони повністю виконують свою функцію. Далеко не всюди, каже експерт, буває таке різноманіття чапель.

На фото присутні чапля сіра та чепура велика. Це два найбільші види чапель, розповідає Пономаренко Олександр. Ці птахи проживають та харчуються у будь-яких типах водойм. Їх можна побачити на болотах, річках та лісових озерах.

"Чапля сіра гніздиться колоніально на деревах. Найбільша колонія на острові Погорілому, що на Дніпропетровщині, нараховує понад сто пар. Своєю чергою, чепура велика гніздиться як на заломах очерету, так і на деревах. Харчуватися можуть будь-якою тваринною їжею: від бабок до 300-грамової риби", — каже експерт.

Руда чапля за розмірами менше, ніж дві попередні, пояснює орнітолог. Вона обирає водойми, які інтенсивно заростають. Масових скупчень не утворює. Найбільша чисельність цих птахів на самарській затоці.

“Останніми роками у зв’язку зі зростанням деяких ділянок водойм заповідника, чисельність там збільшилася”, — каже Олександр Пономаренко.

Харчується меншою за розмірами рибою, ніж чапля сіра та чепура велика.

Також житель Дніпра зазнімкував особину чаплі квака. Птах отримав свою назву через характерний звук, який видає. Цей вид чапель достатньо активний вночі. Оселяється на берегах річок, які закриті лісом.

«Вона любить полювати з колод, які впали в воду, вона може сидіти на нижніх гілках дерев та підбирати здобич там де сантиметрів 5 води. Глибоко у воду вона не лізе, бо ноги короткі», — пояснює чоловік.

Харчується чапля дрібною рибою та дрібними комахами. Найбільша кількість птахів цього виду проживає на Самарській затоці. Вид, розповідає експерт, в нашому регіоні не чисельний.

Наразі в цих видів птахів вже є пташенята, тому пересуваються вони по будь-яких типах водойм.

"Побачити їх можна де завгодно. Особливо, якщо озера будуть висихати. А коли там буде мілко, сантиметрів двадцять-тридцять, чаплі буде дуже зручно ловити вид дрібного карася", — розповідає орнітолог».

Фото – Сергей Педашенко.




Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
100
дворов мноковартирных домов запланировали отремонтировать в 2023 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте