Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пт, 04 октября 2024
07:19

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

В Литмузее Днепра открыли портал в Межигорье

|«« «« »» »»|

В музее «Литературное Приднепровье» (пр. Яворницкого, 64) открыта необычная выставка «Межигорье – портал тысячелетней истории Украины».

В 2023 году парк-памятник Межигорье получил статус Национального парка и памятника национального значения.

Совершить в него виртуальное путешествие можно благодаря новой выставке и редчайшим экспонатам из коллекции Дмитрия Пиркла.

О новой выставке в Литмузее рассказали:

«У музеї «Літературне Придніпров'я» (відділ Дніпропетровського національного історичного музею ім. Д. І. Яворницького) відбулось відкриття виставки «Межигір'я - портал тисячолітньої історії України».

Це віртуальна подорож крізь тисячолітню історію однією з найвизначніших пам’яток України на основі диджиталізації експонатів із приватної колекції Дмитра Піркла, з колекцій Національного музею українського народного декоративного мистецтва, Національного музею Тараса Шевченка, Музею театрального, музичного та кіномистецтва України.

Проєкт реалізований за підтримки Українського культурного фонду.

На відвідувачів очікує мобільна банерна виставка та оригінальні предмети з колекції Дмитра Піркла. Серед віртуальних оцифрованих експонатів: листівки, фаянсові вази та лампади, книги, цегла, тарілки.

Проєкт сприятиме популяризації парку-пам'ятки «Межигір'я», який з 2023 року набув статусу Національного парку та визнаний пам’яткою загальнодержавного значення.

У різні часи там існували легендарні та унікальні осередки духовності, культури, мистецтва та освіти, зокрема Межигірський Спасо-Преображенський монастир (Білий Спас), знаменита Межигірська фаянсова фабрика, де малював Тарас Шевченко та ставили п’єси Лесь Курбас і Микола Куліш.

Межигір'я було одним із наріжних каменів в основі Війська Запорозького, які чітко виокремлював Козацький Батько – академік Дмитро Яворницький».

Фото – Литмузей Днепра

Gorod.dp.ua на Facebook.

Читайте также:

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
54
долгожителя проживает в Днепропетровской области. 47 женщин и 7 мужчин, отметивших свое 100-летие.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте