Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пт, 28 июня 2024
21:49

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Люди Днепра: Вадим Сидур

Люди Днепра: Вадим Сидур

28 июня исполняется 100 лет со дня рождения нашего земляка, ставшего всемирно известным скульптором.

Городской сайт неоднократно рассказывал о его сложной жизненной и творческой судьбе.

100-летие со дня рождения Вадима Сидура (1924-86) в этом году отмечается на государственном уровне.

Большая программа к этому дню подготовлена ​​и в Днепре.

Подробнее об этом рассказал автор и музыкальный руководитель Театра ДГУ Евгений Гендин:

«28 червня 2024 року на державному рівні відзначатимуть 100 років із дня народження Вадима Сідура (1924-1986), художника, графіка, скульптора, письменника, учасника вигнання нацистів із території України» (Із ПОСТАНОВИ Верховної Ради України №3536-IX від 21.12.2023 «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2024-2025 роках»).

Отже, 28 червня 2024 року. 100 років із дня народження Вадима Сідура – нашого земляка, всесвітньо відомого скульптора, графіка та живописця, засновника новітнього напрямку в мистецтві, одного з наймасштабніших і найтрагічніших скульпторів 20-го століття.

Вадим Сідур (1924–1986) народився у місті Дніпро (тоді Катеринославі). На вулиці Старокозацькій. У цьому місті він пішов до школи (№33)... У цьому місті він робив перші малюнки... Ліпив із глини перші фігурки... У це місто він повернувся 1944-го року юним молодшим лейтенантом, командиром кулеметного взводу.

 «Я таки дійшов до свого рідного міста і своєї вулиці, і вже від рогу побачив, що від хати, де я народився і виріс, не залишилося нічого. Лише комин стирчав як новаторський пам'ятник моєму дитинству і юності, а поруч розрісся клен, який ми з батьком посадили за кілька років перед війною...» (зі щоденників Вадима Сідура).

У 1944 році в розпал Другої світової війни під час звільнення Придніпров’я Вадим Сідур отримав важке поранення, у віці двадцяти років став інвалідом війни. Світове визнання Сідуру принесли твори трагічної тональності, що стали результатом мистецького переосмислення війни. Скульптури по роботах Вадима Сідура встановлені в багатьох містах світу. Перш за все, в містах Німеччині – таких, як Берлін, Дюсельдорф, Вюрцбург тощо. Встановлення цих пам’ятників здійснювалось коштом німецьких донаторів, бо німці, на жаль, дуже добре знають, що таке війна.

Вадим Сідур, який сам пройшов через війну та руйнування бомбою власного дому, мріяв, що колись його роботи будуть стояти в рідному місті.

100-річчя Вадима Сідура відзначається на державному рівні. Серія міських заходів із вшанування пам’яті Вадима Сідура відбувається згідно із Постановою Верховної Ради України №3536-IX.

Які ж заходи відбудуться у Дніпрі в цей знаковий для нашого з вами міста день? Куди ви обов’язково прийдете у п’ятницю, 28 червня?

Отже:

11.00. Урочисте відкриття скульптури "ПАМ'ЯТНИК ЗАГИБЛИМ ВІД БОМБ".

Автор - Вадим Сідур.

Відтворено заслуженим художником України, скульптором Гарніком Хачатряном.

Пам'ятник виконаний і встановлений за кошти меценатів, а також містян м.Дніпро.

Де: Площа Троїцька, 5а (на площі, біля будівлі)

«Памʼятник загиблим від бомб» має стати символом всіх трагедій, де загинули мирні люди під час цієї страшної війни. Це буде знакове місце у нашому з вами Дніпрі!

12.00. Прем'єрний показ документальної стрічки "СІДУР. ВІЧНЕ ПОВЕРНЕННЯ" (тривалість – 15 хв.).

«Сідур» давньоєврейською означає збірник молитов і благословень. Походить від слова "седер" – порядок. Понад тисячу років переплетені пергаментні сторінки Сідура переходять із рук у руки, передаючи кожному новому поколінню порядок звернень до Всевишнього. Але коли руйнується встановлений порядок, і здається, що пергамент і папір Сідура безсилі, до Господа безпосередньо з найпотаємнішим благанням звертається жива страждаюча людина...

Люди приречені вічно повертатися до своїх фатальних помилок. Але в усі часи Творець, що живе серед них, намагатиметься змінити їх, розірвати цей болісний цикл трагічних повторень…»

Автори – Григорій Гельфер, Євген Гендін

Режисер – Євген Вагнер

Закадровий текст читає Володимир Петренко

Де: Площа Троїцька, 5а, 2-й поверх.

12.30.  Показ театрального ескізу "ПЛАНЕТА СІДУР" від Театра ДГУ та Творчої Майстерні "А" (тривалість – 25 хв.).

Театральний ескіз «Планета Сідур» - це спроба розібратися у творчості та житті талановитого художника. Людини, яка пройшла страшну Другу Світову Війну, яка працювала в задушливих умовах тоталітаризму і створювала шедеври без найменшої надії бути побаченою, почутою і визнаною. Але світ впізнав і визнав Художника. До нас це дійшло пізніше, набагато пізніше... Наш земляк, геній - Вадим Сідур.

Автори ідеї: Григорій Гельфер, Андрій Євсєєнко.

Автор сценарію, режисер: Андрій Євсєєнко

Актори: Наталія Сириця, Сергій Кучеренко,Олексій Шейко.

Де: Площа Троїцька, 5а, 2-й поверх.

Документальна стрічка «Сідур. Вічне Повернення» та театральний ескіз «Планета «Сідур» створені за підтримки МБФ «Культурна столиця».

14.00. Відкриття виставки графіки та скульптури, присвяченої 100-річчю від Дня народження всесвітньо відомого мистця Вадима Сідура.

На виставці будуть представлені 15 літографій майстра із серії “«Мутації» (1969), а також дві скульптури - «Пам'ятник загиблим дітям» (1968) та «Треблінка» (1966), подаровані нашому місту першим біографом та товаришем Вадима Сідура - німецьким професором славістики Карлом Аймермахером.

Де: Дніпровський Художній Музей, вул.Шевченка,21.

ВХІД НА ВСІ ЗАХОДИ ВІЛЬНИЙ!».


Gorod.dp.ua на Facebook.


пересічний  (25.06.24 12:48): Бачу у історії цього міста і цієї країни вже зовсім не залишилося місця для беспосередньо Українців?
Років через п'ять-десять, після того як буде знищений останній Українець у кожному підручнику історії Нового Ерусалиму буде написано що це місто на пустирі у 2022р побудував Великий Еврейський народ.
Ответить | С цитатой | Обсуждение: 1
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  Поліція встановила осіб, причетних до катування та незаконного позбавлення волі ексвійськового у Дніпрі (19)

•  24 пасажирські вагони та 2 екскурсійні. У Дніпрі до виходу на маршрути готують нову партію вживаних трамваїв з Лейпцига (14)

•  Конфлікт Тищенка із «Сином»: через що у Дніпрі «затримували» ексбійця Kraken (13)

•  У Дніпрі відкрили туалет-рекордсмен (12)

•  У Дніпрі посадовці комунального підприємства налагодили схему розкрадання бюджетних коштів на парковках (10)

•  Поліцейського, який брав участь у побитті ексвійськового у Дніпрі, звільнили – ЗМІ (8)

•  У Дніпрі на Марії Лисиченко зіткнулись Toyota Land Cruiser та тролейбус №20: рух ускладнено (7)

•  Дніпряни жаліються на проблеми з мобільним зв’язком та інтернетом: що радять фахівці (7)

•  За час воєнного стану придбав майна на 350 000 доларів: на Дніпропетровщині судитимуть колишнього обласного воєнкома (7)

•  Буде потрібно набратися сміливості та констатувати смерть - комерційний директор «Дніпра-1» Вʼячеслав Фрідман (6)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
95
лет театру ДрамиКом

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте