Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Пт, 17 травня 2024
05:01

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Таємниці Дніпра: Історія всіх синагог нашого міста

|«« «« »» »»|

До Жовтневого перевороту в Катеринославі діяло близько 20 синагог. До нашого часу збереглися лише деякі з них.

Більшість жителів Дніпра знають Хоральну синагогу «Золота Роза», яка нині є частиною величезного Культурно-ділового центру «Менора». Про історію цієї синагоги із більш ніж 200-річною історією свого часу Міському сайту докладно розповідав наш давній друг, кандидат історичних наук, завідувач відділу Дніпропетровського національного історичного музею імені Яворницького Максим Кавун. Цей матеріал можна прочитати тут

Неподалік від її, на вулиці Коцюбинського, 7 розташована теж уціліла Стара синагога (Ашкеназ).

А ось яка доля решти культових споруд?

Деякі зникли без сліду. Деякі – були перебудовані та невпізнанно змінені.

У цьому питанні показовою є історія синагоги Гар га-Негев на вулиці Шнеєрсона (Мініна), 12, яка в 1930-ті роки була перебудована в житловий будинок-комуналку. Про це нещодавно розповідав Міський сайт.

Повну історію синагог Катеринослава зібрали на сайті myshtetl.org, матеріал якого ми публікуємо з деякими скороченнями та доповненнями:

«Синагога "Золота Троянда" (Хоральна)

Дерев'яна синагога тут існувала з 1800 року. Під час пожежі 1832 року вона згоріла. За легендою, синагога спалахнула в Шабат, і євреї не могли гасити пожежу, щоб не порушити релігійні закони.

Будівництво нової будівлі синагоги було доручено купцю 1 гільдії Леону Кранцфельду, але незабаром він посварився з рабином і покинув роботу. Продовжив її інший купець, Трояновський. Він збудував над будинком кам'яний купол на 4 колонах, але вони не витримали навантаження і почали руйнуватися. У результаті купол розібрали та замінили на дерев'яний, але закінчував роботи вже третій підрядник – Вульф Заславський. Повністю будівництво Великої синагоги було завершено лише 1852 року.

З кінця 19 століття синагога стає Хоральною, за прикладом багатьох синагог у великих містах, де були сильні ідеї просвітництва - Гаскали.

Леон Кранцфельд, який кинув будівництво Великої синагоги, в 1846 році своїм коштом збудував поряд з нею двоповерховий будинок нового молитовного будинку. Перший поверх отримав назву "Бейт га-мідраш га-тахтон" (Нижній будинок вчення), а другий - "Бейт га-мідраш га-ельон" (Верхній будинок вчення). Іноді Верхній ще називали Старим, але найчастіше обидва бейт-мідраші іменувалися просто: синагога "Верхній поверх" та синагога "Нижній поверх".

У радянські часи будівлю Хоральної синагоги було перебудовано, зник купол і бічні вежі. Тут розташовувався клуб швейної фабрики ім. Володарського, Будинок культури, склад; і лише 1996 року синагогу повернули єврейській громаді. З цього моменту виникає назва "Золота Троянда" - за аналогією із найвідомішою синагогою Львова. Увів цю назву в ужиток старійшина єврейської громади Аркадій Шміст.

У 2000 році синагога була відреставрована, а автором проекту реставрації став Олександр Дольник. На місці "поверхових" бейт-мідрашів сьогодні стоїть "Менора".

Адреса – вул. Шолом-Алейхема, 4

Стара синагога (Ашкеназ)

Торгово-розважальний центр "Мост-сіті" зведено на території старого історичного кварталу, повністю знесеного. З усього кварталу збереглася одна єдина будівля, в якій розташовувалася маленька стара синагога. Єврейській громаді пропонували натомість безліч інших варіантів, але вони були прийняті. Сьогодні цей острівець з минулого буквально сховався всередині грандіозного сучасного комплексу. Причому, що цікаво, над синагогою навіть не проходять жодні комунікації – всі кабелі спеціально винесені назовні.

Синагога унікальна не лише своїм розміщенням. По-перше, це одна з двох синагог перших десятиліть 20-го століття, в якій молилися за нусах ашкеназ. У деяких документах синагога навіть згадується за назвою "Ашкеназ".

Але найголовніше все ж таки те, що ця синагога залишалася діючою протягом усього часу свого існування, з перервою на час німецької окупації - а цим можуть похвалитися лише кілька синагог на території колишнього СРСР.

Синагога вже діяла 1880 року. 1934 року, після закриття всіх міських синагог, залишається однією з двох останніх у місті. Після арешту в 1939 році рабина Леві Іцхака Шнеерсона були також

заарештовані члени правління та багато співробітників, у т.ч. 2 шойхета та шамес. Після війни у 1946 році синагога була відкрита знову, і стала єдиною синагогою міста. "Дніпровська енциклопедія" наводить цікавий факт: у 1950 році після "роз'яснювальної роботи" з місцевими євреями в синагогу здано 7 сувоїв Тори, які використовувалися в підпільних мін'янах у приватних будинках. Мін'яни там, відповідно, перестали збиратися.

До 2000 року, коли громаді повернули колишню Велику синагогу, ця синагога залишалася центром єврейського життя Дніпропетровська, тут був офіс головного рабина Шмуеля Каминецького. Сьогодні у будівлі проводяться общинні заходи.

Адреса – вул. Коцюбинського, 7.

Синагога "Ойрах Тфіла" (Шлях молитви)

Третя за величиною синагога Катеринослава. Діяла приблизно із середини 19 століття. Сьогодні будівля також належить єврейській громаді, тут розміщується гуртожиток для студентів єшиви.
Адреса: вул. Європейська, 9

Синагога "Бейт Янкель"

Найкрасивіша будівля синагоги "Бейт Янкель" була збудована у неомавританському стилі на початку 1890-х, після того, як під час пожежі згоріла стара. Синагога тут діяла з 1850 року.

Розташовувалася на вулиці Залізній (у радянський час – Миронова, зараз – Європейська).

У 1850 – 1860-х роках вказується як 3-й єврейський молитовний дім. У 1870 – 1880-х роках. – єврейський молитовний будинок у будинку купця Саксаганського. У 1898 р. вказана під назвою "Старо-Піюревська". У 1890 – 1910-х роках. вказується в транскрибованій формі: "Бейт Янкель", "Бейт Яків", "Бейс Яків". У перекладі російською («Будинок Янкеля») назва не використовувалася. Назва, згідно з традицією, означає, що при синагозі діяла школа для дівчаток.

Заснована між 1846 – 1850 pp. Фінансувався на добровільні пожертвування парафіян. У 1864 р. пожертв надійшло на 900 рублів.

1872-1873 р. – молитовне суспільство отримало дозвіл Міської думи на будівництво кам'яної будівлі молитовного будинку. Точну дату будівництва не встановлено.

1885 р. – кам'яна будівля синагоги вказана (без назви) на плані м. Катеринослава інженера Пупирнікова за № 35.

25.06.1885 р. – будівлі синагоги згоріли під час пожежі. Друга половина 1880 – початок 1890-х років. – збудовано нову будівлю.

Є відомості про те, що за синагоги діяла школа для дівчаток. Дата роботи школи не встановлена.

1932 р. – закрито.

Будівлю знесено у 2000-х роках під час будівництва супермаркету.

Синагога "Аншей хаяль га-ір" (Солдатська)

Євреї, згідно з указом імператора Миколи I про введення для них натурального військового обов'язку (26 серпня 1827), приймалися до призову з 12 років. Єврейські діти-рекрути до 18 років прямували до батальйонів кантоністів, звідки більшість їх потрапляла до шкіл кантоністів. Роки перебування у кантоністах євреям не зараховувалися у термін військової служби, який становив 25 років.

Квота призову для єврейських громад складала десять рекрутів із однієї тисячі чоловіків щорічно (для християн — сім із однієї тисячі за рік). Під час Кримської війни (1853–56 рр.) набір серед євреїв проводився двічі на рік, і брали по 30 рекрутів із тисячі осіб чоловічої статі.

Коронаційним маніфестом імператора Олександра II 26 серпня 1856 р. інститут кантоністів було скасовано. Солдати з євреїв і кантоністи до 20 років поверталися до сім'ї, але інші мали продовжувати службу.

Звільнені після 25 років служби колишні рекрути та створювали у різних містах солдатські синагоги. Такою стала і «Солдатська синагога» Катеринослава.

Катеринославська синагога "Аншей хаяль га-ір" була закрита у 1933 році.

Адреса: вул. Виконкомівська, 9

Синагога Хавацелет а-Шарон ("Лілія Шарона")

У колишній Жандармській балці можна побачити найкрасивішу будівлю з екс-синагог міста, що збереглися на сьогодні. Вона була зведена в 1900 році на ділянці, яка раніше належала родині Браславських (Шалом Браславський був одним з активістів сіоністського руху в Катеринославі), і переданому ними у володіння єврейській громаді.

Синагога називалася Хавацелет а-Шарон ("Лілія Шарона"; Шарон - долина в Ізраїлі). Назва, ймовірно, пов'язана зі спробою купівлі ділянки землі в долині Шарон, яку здійснила група городян Катеринослава та Олександрівська (40 сімей), на чолі з І.Дольником. Закінчилася вона невдачею через заборону турецької влади на продаж землі іноземцям. Гроші вже було заплачено, і повернути їх не вдалося.

Синагога діяла до 1933 року.

Адреса: вул. Південна, 1

Синагога "Тіферет Ісраель"

Молитовний будинок єврейського товариства 3-ї поліцейської частини міста Катеринослава засновано у другій половині 1860-х років.

Кам'яний корпус синагоги був зайнятий молитовним залом із жіночою галереєю у другому рівні. Збудований він був наприкінці 1890-х років, але остаточне оздоблення завершилося лише до кінця 1900-х.

На 1890-ті роки. синагога "Тіферет Ісраель" вже була однією з найзначніших синагог міста. Вулиця на той час називалася Козача, через що іноді вживалася така чудова назва - Козача синагога.

На початок ХХ століття була другою за розміром та значущістю (після Хоральної) синагогою міста.

Сьогодні будівля сильно перепланована та надбудована, старих зображень не залишилося.

Адреса: вул. Староказацька, 34

Синагога "Мішкан Давид" ("Скінія Давида")

Будівлю синагоги зведено у 1899 році. Це була одна із найбільших синагог міста.

Закрили цю синагогу відносно пізно порівняно з іншими – 1932 року.

Після війни будинок переплановано під житло.

Адреса: вул. Філософська, 7

Синагога "Гар га-Негев" ("Гора Негев")

В архівних документах другої половини 19 століття синагога згадується як молитовна школа та молитовний дім. У 1890-х роках. використовувалася назва "Безулівська синагога", за назвою місцевості, Безулівської слободи. Існуюча будівля була зведена у 1900 році, ймовірно, на місці старого будинку.

У 1934 році президія міськради задовольнила клопотання трудящих-євреїв (3600 підписів) про закриття синагоги. Будівлю перепланували під житло.

Адреса: вул. Шнеєрсона, 12

Синагога "Гар га-загав" ("Золота гора")

Відомостей про будівництво цієї синагоги не збереглось.

За офіційними даними, богослужіння у синагозі було припинено у 1920 році. 1927 року синагога остаточно закрита радянською владою.

Адреса: вул. Гусенка, 46

Синагога "Бейт Шмуель" ("Будинок Шмуеля")

Ділянка належала Шмуелю Бруку, батькові лідера сіоністів Катеринослава Мойсея Брука. 1899 року Шмуель Брук подав міській владі клопотання про затвердження проекту перебудови його будинку в єврейський молитовний будинок. Проект затвердили, і молитовний дім отримав таку назву – на честь біблійного пророка Шмуеля, але з тонким натяком.

1934 року синагогу закрили. Будівля збереглася, але сильно перебудована.

Адреса: Виконкомівська, 46

Синагога "Кегілас Ісроель" ("Община Ізраїлю")

Молитовна школа "Кілес Ісроель" (назва згадується російською, в оригіналі звучала як "Кегілас Ісроель") діяла в будинку Когона. Перша згадка – у 1890-х роках; після 1911 даних про існування цієї синагоги не виявлено.

Адреса: вул. Бородінська, 1

Синагога "Поалей Цедек" (Фабрична)

Будівля зведена в 1889 як прибутковий будинок, пізніше перебудовано під синагогу. У 1920-х роках. радянською владою синагога було закрито, будинок переобладнано під адміністративне приміщення.

Адреса: вул. В.Чапленка, 18».

Ілюстрації – Євген Шайдер, Віктор Путій, сайту myshtetl.org та з архівів Олександра Волока, Олени Вандюк

Gorod.dp.ua на Facebook.


этнически местный  (16.02.24 08:21): Думаю что после прочтения этой статьи ни у кого не осталось сомнений чья это земля и чей этот город? Відповісти | З цитатою
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
70
аварійних дитячих та тренажерних майданчиків планують відремонтувати у 2024 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті