Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пн, 29 апреля 2024
14:01

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

В историческом музее Днепра сохранилась уникальная книга

В историческом музее Днепра сохранилась уникальная книга

До наших дней сохранилось всего три экземпляра этого издания.

Эта книга не настолько старинная, как может показаться на первый взгляд. Она была издана в 1972 году. Но вся проблема в том, что весь ее тираж был уничтожен советской цензурой. Чудом уцелели лишь три экземпляра. Один из них хранится в фондах Днепропетровского Национального исторического музея имени Яворницкого.

О том, что это за книга, за что ее уничтожила советская власть и как удалось сохранить уникальный экземпляр, рассказала сотрудница исторического музея Светлана Мартынова:

«У фондах Дніпропетровського національного історичного музею ім. Д.І.Яворницького у колекції літературних пам'яток зберігається рідкісний експонат – книга Павла Супруненка «Легенди Придніпров'я», видана у 1972 році. Весь тираж цієї книги у 15 000 примірників було повністю знищено. Залишилося лише три примірника, один із яких зберігається у музеї.

Приводом до її знищення, як і багатьох інших українських книжок, стала стаття Олександра Яковлєва «Против антиисторизма», опублікована в московській «Литературной газете» 15 листопада 1972 року. Стаття містила критику націоналізму й викликала широкий суспільний резонанс. Після її обговорення у відповідних інстанціях з видавничих планів почали викидати історичні твори, ті ж, що встигли видрукувати ще до компанії і навіть отримали в пресі схвальні відгуки, за «командою зверху» піддавалися критиці й викидалися з бібліотек. Валентин Чемерис у автобіографічному романі-придибенції «У зоні Змієносця» описує цю кампанію.

Головним її спрямовувачем в Україні у 1970-і роки був Валентин Маланчук — партійний діяч часів УРСР. Період його перебування на посаді головного ідеолога ЦК КПУ отримав назву «епоха маланчукізму», що характеризувалася різким зростанням політичних репресій, жорстким ідеологічним пресингом на творчу інтелігенцію, ідеологічними «чистками» у Спілці письменників України, академічних установах республіки. В повісті Павла Загребельного «Гола душа» він виступає в особі Реактивного Стартувальника.

«Це був дико працездатний і злий ідіот, – напише про нього Павло Загребельний. – Він і спав у кімнаті відпочинку біля свого кабінету, день і ніч сидів за столом, складав списки, бризкав слиною по телефону, давав вказівки, викривав, боровся, таврував і знищував».

Тільки за перші півроку свого правління він зупинив в видавництвах та типографіях 600 версток приготованих до друку українських книг. Тоді ж, за спогадами Чемериса, до зонального республіканського видавництва «Промінь», якому офіційно заборонялося видавати літературу на історичну тематику, з інспекційною місією прибув заступник голови Комітету у справах видавництв, поліграфії і друку України Шибик. Наслідком інспекції, з-поміж іншого, стане заборона книги Павла Супруненка «Легенди Придніпров'я». Весь видрукуваний тираж книги лежав у друкарні, готовий до відправки на книжкові бази. Він був знищений повністю. Залишилося лише три примірника: у самого автора, редактора книжки – письменника Валентина Чемериса і художника - графіка, який оформлював книгу Анатолія Дерев'янка. Він свого часу і передав до музею видання, яке на сьогодні є музейним раритетом».

Gorod.dp.ua на Facebook.


Тарас  (11.07.23 08:44): Навіщо нам цей фоліант, надрукований комуняками?! Ответить | С цитатой
Не "патриот" - не идиот  (10.07.23 16:29): В контексті даної статті слід застосовувати не "екземпляр", а "примірник". Це я для тих, хто до школи ходив лише в носі копирсатися. Ответить | С цитатой
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  «Купатись заборонено»: пляжного сезону у Дніпрі не буде (15)

•  У Дніпрі на Запорізькому шосе біля Епіцентру замість зеленої зони може з’явитися додаткова парковка (15)

•  У Дніпрі з'явився перший ідеальний двір (14)

•  У Дніпрі затримали 19-річну жінку, яка вирішила продати свого дворічного сина за мільйон гривень (10)

•  У Дніпрі на Набережній Січеславській продовжують будувати дуже яскравий комплекс (10)

•  До Дніпра вже їдуть трамваї з Німеччини (10)

•  У Дніпрі на проспекті Богдана Хмельницького біля ТРЦ Terra фура DAF на смерть переїхала жінку: відео моменту ДТП (9)

•  На Орелі браконьєр наловив червонокнижних карасів (8)

•  15 років за ґратами проведе зрадник, який наводив російські ракети на Придніпровську ТЕС і «полював» за системами ППО (7)

•  На вже збудований водогон Хортиця - Марганець хочуть витратити ще 2 мільярди гривень (5)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
50
лет просуществовала газета Днепр вечерний в бумажном формате

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте