Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Сб, 18 травня 2024
11:51

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

У Дніпрі знайшли старовину, яка старша за вік міста

У Дніпрі знайшли старовину, яка старша за вік міста

Знахідка вкотре підтверджує, що життя на території сучасного Дніпра вирувало задовго до 1776 року.

За офіційною хронологією, наше місто було засноване у 1776 році – тоді ще Катеринослав Перший. А закладка нинішнього міста відбулася 1787 року.

Але історики давно пропонують вести літочислення міста не від цих дат, а від історії стародавніх поселень у межах сучасного Дніпра. Так заведено у багатьох розвинених країнах.

А в цих поселеннях життя вирувало задовго до згаданих дат.

Це підтверджує чергова знахідка, зроблена звичайним городянином Максимом Борисовим на вулиці Вітренній в АНД районі. Це – монета 1735 року!

На цій території процвітало стародавнє поселення запорізького козацтва Кам'янка, нагадуванням про яке й стала знахідка.

Про це у групі «Історія Старожитньої Кам'янки» розповіли таке:

«Ось таку монетку 1735 р. на городі виявив місцевий житель на вул.Вітряна, Максим Борисов. Вдячні йому, що поділився фото.

Будьте щедрі як Максим - діліться фотографіями своїх скарбів. До речі, схоже, це найдавніша монетка з Кам'янки, про яку нам відомо. Це "деньга", з тюркських мов — täŋgǝ, täŋkä («гроші», «срібна монета»).

Ця місцевість наближена до перевозу через Дніпро на Новий Кодак, а тому заселялася, очевидно, в першу чергу. Більше того, неподалік була стара церква. Не дивно, що там таке трапляється.

Треба буде звернути увагу на знахідки фрагментів давньої кераміки на місці виявлення монети та взагалі на цьому куточку.

Друзі, є хто з Кубанської чи Вітряної? Пустіть на город глянути кераміку.

Звертаємо вашу увагу, що тут важлива монета саме як датуюча знахідка, бо особливих сентиментів до колонізаторів та окупантів ми не маємо, очевидно, як і ви».

Gorod.dp.ua на Facebook.


LEXX  (30.04.23 15:47): Лет 30 назад нашёл такую же монету на посёлке Шевченко. Шёл по валу на поминальные дни через кладбище. Прям сверху на дорожке, просто тёмный кружок, ковырнул пальцем, протёр - монета Відповісти | З цитатою
Джек  (27.04.23 16:22): Пьянчуга шёл и спотыкнувшись уронил наверно эту монету ( как сейчас смартфоны ) , но всё же какую пользу для Истории сделал , а говорят что от бухла и пользы нет Відповісти | З цитатою
Погонщик красного КТМ_а  (27.04.23 16:09): И о чем сия находка говорит? Да о том, что кто-то в 1893г. обронил монету в том районе. Что он там делал? Да может покекать сел, наклонился, а монетка с кафтана и выпала. Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
Не "патриот" - не идиот  (27.04.23 10:40): Наверное, правильнее было не фотографией поделиться, а отдать находку в музей? Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
45
стихійних сміттєзвалищ ліквідували у Дніпрі за 2022 рік

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті