Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Пн, 13 травня 2024
01:10

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Під охорону у Дніпрі взяли два незвичайні об'єкти

Під охорону у Дніпрі взяли два незвичайні об'єкти
Могила Василя Макуха із дружиною.

До списку об'єктів культурної спадщини Дніпра, що охороняються законом, внесено могили двох відомих людей.

Перша з них – це сімейне поховання Василя Макуха, який здійснив самоспалення на знак протесту проти тоталітарного режиму та русифікації України. Сімейна могила розташована на Калинівському цвинтарі Індустріального району Дніпра.

Про це в Управлінні з питань охорони культурної спадщини Дніпровської міськради розповідають:

«"Могила правозахисника В.О. Макуха та його родини", Калинівське кладовище, Індустріальний район.

Щойно виявлений об'єкт культурної спадщини.

Макух Василь Омелянович народився 14 листопада 1927 р. у с. Карів Львівської області (на той час – Польська республіка) в багатодітній родині Омеляна Макуха та Єви Леуш. Ще з юних років його переконання, як українського патріота-націоналіста, формувалися під впливом національно-свідомих, працьовитих батьків та сусідів – учасників національно-визвольної боротьби – братів Миколи та Петра Дужих. Великий вплив на світогляд Василя Макуха мали також відвідування читальні товариства «Просвіта», де він мав доступ до патріотичної літератури та спілкування зі своїми старшими друзями, які були членами ОУН.

Акт самоспалення Василя Макуха був першим у новітній історії Європи актом самопожертви проти національного гноблення. Вчинений Василем Омеляновичем акт самоспалення, як вияв протесту проти русифікації України тоталітарною комуністичною системою, в УРСР, по зрозумілим причинам, тривалий час замовчувався. Але зовсім іншою була реакція за кордоном, де за ініціативою українських дисидентів про цю подію відразу ж повідомили радіостанції «Свобода» та «Голос Америки».

Друге поховання – це могила українського поета, дисидента, правозахисника Івана Сокульського, розташована на цвинтарі селища Чаплі. Про неї у згаданому управлінні розповідають:

«"Могила І.Г. Сокульського – українського поета, правозахисника, дисидента".

Селище Чаплі, вул. Чаплинська, цвинтар, Самарський район, м. Дніпро.

Щойно виявлений об'єкт культурної спадщини.

Пам’ятка являє собою могилу Івана Григоровича Сокульського (1940 – 1992) – українського поета, письменника, громадського діяча, правозахисника.

Брав діяльну участь у створенні обласного товариства «Просвіта», Народного руху України, Української республіканської партії, Товариства «Меморіал» імені Василя Стуса. За його редакцією вийшло дев’ять номерів культурологічного журналу «Пороги». Активно підтримував відродження Української автокефальної православної церкви. 20 травня 1991 року на пікетуванні на підтримку незалежності України його жорстоко побили агенти КДБ, що призвело до різкого погіршення здоров’я. 22 червня 1992 р. Іван Сокульський помер. Похований на цвинтарі у Чаплях. Посмертно нагороджений орденом «За мужність» I ст. (8 листопада 2006) та орденом Свободи (10 лютого 2010)».

Фото - Управління з питань охорони культурної спадщини Дніпровської міськради.

Василь Макух із дружиною.
Василь Макух із дружиною.
Могила Василя Макуха із дружиною.
Могила Василя Макуха із дружиною.
Іван Сокульський.
Іван Сокульський.
Могила Івана Сокульського.
Могила Івана Сокульського.
Могила Івана Сокульського.
Могила Івана Сокульського.
Gorod.dp.ua на Facebook.


???  (04.11.22 13:35): 1945 - 1927 = 18. В 18 лет мог бы и быть-воевать в ОУН. Под командованием Шухевича.((( И наверняка этот нацик пользовался услугами Азовско-Черноморского побережья. Для отдыха. Да и Киевом. И эту возможность ему-им предоставили "сволочи-коммуняки". Відповісти | З цитатою
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
100
дворів запланували відремонтувати у 2023 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті