Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пт, 19 апреля 2024
10:01

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Литературный музей Днепра приглашает на открытие новой выставки

Литературный музей Днепра приглашает на открытие новой выставки

Сегодня, 25 октября в 15 часов в Литмузее (пр. Яворницкого, 64) состоится открытие выставки вытынанок «Нескінченність світу та життя» известной днепровской мастерицы Ольги Иващенко и ее воспитанников из Днепровского Центра внешкольной работы №1.

Городской сайт неоднократно рассказывал о работах Ольги Иващенко. Ее чудо-вытынанки были украшением множества областных и всеукраинских выставок, проводившихся в Днепровском Доме искусств. Также они демонстрировались во многих городах Украины и на выставке наших мастеров в Болгарии, о чем Городской сайт также рассказывал.

Что такое вытынанка? Вытынанки (от украинского слова «вытынать», «вырезать») – этот вид украинского народного декоративного искусства, имеет глубокие и богатые традиции. Традиции вытынанки связывают с историей прикладного искусства стран Востока (в частности Японии и Китая) VІІ — ХII веков. Впервые вытынанки в виде ажурного узора из кожи, меха, войлока (нетканого текстиля) встречаются у кочевых народов V века до нашей эры. Расцвет украинских народных вытынанок приходится на конец XIX — начало XX века. Изготавливаются они с помощью ножниц, ножа, топорика или же других орудий. Материалом для вытынанки является бумага (белая или цветная), дерево, растительные заготовки. В давние времена их использовали для украшения стен, окон, полок, печек, печей. Каждая вытынанка приурочивалась к конкретному событию и отвечала определенной традиционной композицией.

И вот сегодня в Литмузее откроется новая выставка работ Ольги Иващенко и ее воспитанников.

Об этом в музее сообщают следующее:

«У двох музейних залах розміщено близько сорока робіт, виконаних у традиційній українській техніці витинанки. До експозиції увійшли сюжетні та орнаментальні ажурні твори. Великі розміри витинанок із паперу також є продовженням традиції, коли наші прабатьки такими роботами прикрашали стіни хат, полиці, вікна тощо. Однак виставка перетинає межі ужиткового мистецтва з окремими предметами і утворює цілісний художній образ, який випромінює ту саму нескінченність внутрішнього світу українців із самобутньою міфологією, сакральними символами: дерево Життя, козак Мамай, янголи та Богородиця…

Ольга Іващенко демонструє не лише навички витонченого мереживного витинання, а й художній талант у побудові композиції, поєднанні кольорів, «оживленні» олівцем постатей на роботах. Експериментуючи з фоном для витинанок, майстриня змінює настрій робіт, підкреслює сюжет.

Експоновані роботи вихованців – це яскравий приклад наступності у декоративному мистецтві: вони повторюють прийоми майстрині та мають ще не чіткі, але власні риси.

Виставка «Нескінченність світу та життя» в ці складні часи утверджує втішну думку, що історія та культура України цікава та актуальна для творчих людей; що давні символи і сьогодні оберігають та надають сил. Запрошуємо вас переконатися в цьому!

Музей «Літературне Придніпров’я» працює у вівторок, середу, п’ятницю, суботу та неділю з 10:00 до 16:00; понеділок та четвер – вихідні.

Про миткиню: Ольга Іващенко - керівниця народного художнього колективу Школа образотворчих мистецтв «Суцвіття» КПНЗ «Центр позашкільної роботи № 1» ДМР, майстриня народної творчості, членкиня Національної спілки майстрів народного мистецтва України, членкиня об’єднання народних майстрів Дніпровського Будинку мистецтв, лауреатка премії імені Тетяни Пати».






Gorod.dp.ua на Facebook.

Читайте также:

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  Надрив м'яза стегна. Вінгер Дніпра-1 розповів, скільки пропустить через травму (33)

•  У Дніпрі дівчина бризкала перехожим в обличчя освіжувачем (відео моменту) (11)

•  Мешканці Новокодацького району Дніпра активно долучилися до суботника на «Безіменній висоті» (11)

•  У Дніпрі розпочали ремонт мосту, що веде на Монастирський острів (11)

•  На Фестивальному причалі у Дніпрі відбувся автопробіг-зустріч ретро-машин «За весною» (9)

•  На Дніпропетровщині чоловіка спершу засудили до довічного за вбивство матері та бабусі, а потім присудили 3 млн гривень компенсації за душевні страждання (9)

•  Збитки на понад 7 млн грн: у заповіднику на Дніпропетровщині квадроциклами пошкодили унікальні піщані бархани (7)

•  У Дніпрі відзначають День космонавтики (7)

•  У Дніпрі зник екскурсійний ретро-трамвай – у чому причина? (7)

•  У Дніпро повертається стародавня мумія! (5)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
54
долгожителя проживает в Днепропетровской области. 47 женщин и 7 мужчин, отметивших свое 100-летие.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте