Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
чт, 25 апреля 2024
20:28

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

В Днепровском Доме искусств открыли две выставки

|«« «« »» »»|

В Доме искусств по ул. Философской, 23 можно познакомиться со свадебными атрибутами наших предков и интересной выставкой графики.

Городской сайт уже рассказывал о том, что в Доме искусств провели яркое представление, посвященное древним украинским традициям сватовства и обручения.

Продолжением этого действа стало открытие выставки, посвященной традициям украинских свадеб.

Об этом арт-директор Днепровского Дома искусств Валентина Слобода рассказала следующее:

«Колись в Україні період від Покрови (14 жовтня) до Пилипівки (28 листопада) був порою наймасовіших шлюбів. Попри складні часи і сьогодні до Покрови в Україні збільшилась кількість весіль.

Наш Будинок мистецтв з метою залучення людей до вивчення українських звичаїв провів театралізований показ сватання та заручин традиційного українського весілля. А яке ж весілля без обов'язкових атрибутів? Тому ми і експонуємо зараз виставку весільних аксесуарів. Багато з них несуть особливий сенс, а деякі з них навіть передаються в родині з покоління в покоління.

Завітавши на нашу виставку, ви побачите багато вишиваних речей, які і сьогодні не втратили своєї актуальності. У кожному регіоні України були різні традиції вишивання, але значення вишиванок було одним і тим же: вони були найміцнішим оберегом родини. Навіть сучасне весілля не обходиться без весільних рушників, яким споконвіку наші пращури приділяли неабияку увагу. В нашій експозиції понад два десятки рушників (роботи майстринь Ольги Родкіної, Любов Дроботюк, Надії Жиляк, Валентини Сущенко). Найголовнішим вважався весільний рушник під ноги. Його біле тло — символ чистого і відкритого подружнього життя. А червоний колір ниток символізує життя та енергію відтворення. Центральний мотив — Дерево Роду, що «виростає» з горщика, який символізує Землю.

Представлені також вишиті рушники з родинних етнографічних колекцій Ірини Пяшинцевої, Ольги Родкіної та Наталії Семенової. Весільні рушники відзначаються ніжною гамою, побудованою на вишуканому поєднанні м’яких пастельних кольорів. Використовуються усі відтінки червоного, золотистого, синього, вохристого. Стелили рушники не лише під ноги молодим у церкві, а й зв’язували ними руки, виносили на них хліб-сіль, стелили під коровай, прикрашали ними ікони. Такі рушники називають в Україні «рушники-божники». Найчастіше божники вишиваються з одного краю з великою кількістю червоного кольору і незначним вкрапленням чорного. На нашій виставці відвідувачі зможуть побачити такі справжні божники. Батьки благословляли молоду пару іконами, теж покритими вишитими рушничками. На виставці ви побачите ікони, вишиті бісером майстринею Любов'ю Дроботюк .

У якості весільного вбрання обирають іноді і сьогодні вишитий одяг. У експозиції нашої виставки – розмаїття вишиванок із зібрання музею Микити Коржа із Сурсько-Михайлівки. Здавна вважалось, що молода повинна подбати про придане у вигляді вишитого одягу. Їй треба було вишити не тільки кілька весільних рушників, а й кілька чоловічих та жіночих сорочок. Цим речам надавалось сакральне значення, адже символіка вишиванки містила у собі значення оберегу на майбутню долю.

Чи не найголовнішим вінком в житті кожної дівчини вважався весільний вінок. Це - останній вінок, який дівчина одягала, бо після одруження головний убір жінки був зовсім інший. Цей весільний атрибут наділявся особливою силою оберега та пов’язувався з Сонцем. У виставкових вітринах ви зможете побачити традиційні воскові весільні вінки та чільця – жіночі прикраси на голову, виготовлені з бісеру та прикрашені різнокольоровими стрічками. Всі головні убори виготовила майстриня Наталія Любчич.

Не забули ми показати в експозиції і такий весільний атрибут як «гільце». Це - українське обрядове деревце, вбране, прикрашене (в нашій місцевості здебільшого хвойними гілками), що символізує дерево життя, дерево роду. Дівчата роблять його на дівич-вечері, а бояри з гільцем від нареченого йдуть попереду причіту молодого. Гільце для нашої виставки виготовила майстриня Ірина Пяшинцева.

Поряд з весільними атрибутами представлені панно, що передають куточки українського дворища. Їх із вовняної пряжі виготовила пані Наталя Семенова.

Весілля в українському стилі з неодмінними весільними атрибутами дає можливість зробити це важливе свято яскравим та пам’ятним. Щоб не забути якийсь із атрибутів – ЗАВІТАЙТЕ на нашу виставку».

А еще в Доме искусств открыта Республиканская выставка графики и экслибрисов. Фотографиями с нее поделилась Ирина Галай.

Фото – Дом искусств и Ирина Галай.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Читайте также:

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
7
новых региональных полигонов бытовых отходов будут построены в регионе к 2027 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте