Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пн, 29 апреля 2024
23:45

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Парки Днепра заполонили перелетные бабочки

Парки Днепра заполонили перелетные бабочки

Вопреки стереотипам, бабочки вида Солнцевики чертополоховые отличаются удивительной живучестью и способностью преодолевать огромные расстояния.

По преодолеваемым во время ежегодных миграций расстояниям эти бабочки – рекордсмены среди насекомых! Они способны совершать перелеты на 12-14 тысяч километров, чему позавидуют многие перелетные птицы!

После Днепра эти бабочки не умрут и не впадут в спячку, а отправятся на зимовку в Африку!

Вот что о ярких Солнцевиках чертополоховых рассказали специалисты Департамента парков и рекреации Днепровского горсовета:

«Зараз у нашому місті з'явилося безліч яскравих рудих метеликів з чорними та білими плямами. Це — Будякові Сонцевики, або Реп'яхівки, які отримали свої назви за те, що відкладають яйця на листі бур'янів — лопухів, будяків чи реп'яхів.

Ці метелики унікальні. Вони — найактивніші в світі комахи-мігранти. Восени вони мігрують на південь, до Африки, а навесні рухаються в зворотньому напрямку.

Метелики летять великими роями зі швидкістю близько 25-30 км/год, і здатні протягом доби долати до 500 кілометрів. Раніше вважалося, що вони зимують та розмножуються в Північній Африці, але виявилося, що вони подорожують набагато південніше, перелітаючи пустелю Сахару і добираючись аж до Гвінейської затоки.

На перетин Сахари у метеликів йде в середньому 4 дні. Науковці з'ясували, що реп'яхівки летять через пустелю на великій висоті, хоча зазвичай вважалося, що комахи мігрують невисоко над землею.

Таким чином, реп'яхівки двічі на рік здійснюють переліт через цю пустелю. А загальна довжина щорічних міграцій між Африкою та Скандинавією становить від 12 до 14 тисяч кілометрів! Це рекорд для комах.

Але найдивніше те, що ці сонцевики живуть лише кілька місяців, тому жодна особина не пролітає повністю весь маршрут.

В березні починається міграція реп'яхівок з Африки на північ. Молоді метелики, які тільки що вийшли з перезимувавших лялечок, вирушають до Південної Європи і дають тут нове покоління, яке продовжує їх шлях на північ. В результаті через кілька місяців і поколінь — метелики дістаються аж до Північної Європи, де дають потомство. А восени вже молоді метелики літньої генерації, вирушать із Європи у довгу зворотню подорож на зимівлю до Африки.

Через невпинний поклик природи до подорожей, Сонцевика будякового часто зображують на марках різних країн світу».

Фото – Департамент парков и рекреации.




Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
110
лет отелю «Астория»

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте