Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
чт, 10 октября 2024
01:19

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Факультету психологии ДНУ им. О.Гончара исполняется 25 лет

Факультету психологии ДНУ им. О.Гончара исполняется 25 лет
seun.ru
Урочисте відзначення 25-річчя факультету психології Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара

28 жовтня 2009 р.
Палац студентів ДНУ
початок о 14:30

У цьому році факультету психології виповнюється 25 років (1984-2009 рр.). У рамках святкування Днів університету на факультеті психології проводяться урочистості з нагоди ювілею, зокрема традиційне свято «День факультету». На ювілейне свято зберуться колеги з ВНЗ регіону, зокрема, кафедри психології Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна, факультету соціальної педагогіки та психології Запорізького національного університету, факультету психології та соціальної роботи Ніжинського державного університету ім. Миколи Гоголя, кафедри соціальної педагогіки і корекційної освіти Київського міського педагогічного університету ім. Б.Д. Грінченка та ін.

На адресу ювіляра надійшли привітання з Українського фонду «Благополуччя дітей» (м. Київ), кафедри соціальної педагогіки Луганського національного університету ім. Тараса Шевченка, управління освіти і науки Криворізької міської ради, від випускниці факультету, нині магістра університету штату Алабама (США), Вероніки Жуковської та ін.

На святі виступлять із привітаннями:
- проректор з науково-педагогічної роботи у сфері гуманітарної освіти та виховання молоді, проф. Іваненко В.В.;
- директор міського центру соціальних служб сім’ї, дітей та молоді Огородникова-Сіра Г.М. (у підпорядкуванні якого успішно працюють випускники факультету психології ДНУ різних років випуску, які нині є активними соціальними партнерами факультету);
- завідувач Дніпропетровського обласного методичного центру практичної психології та соціальної роботи, заступник директора з питань психології Дніпропетровського обласного психолого-медико-педагогічного центру Мушинський В.П.,
- методист з питань психології та соціальної роботи управління освіти та науки Дніпропетровської міської ради Наріжна Л.С.,
- психолог центру реабілітації дітей-інвалідів Національної металургійної академії України Марченко В. (випускниця факультету);
- практичний психолог центру соціально-психологічної реабілітації для неповнолітніх Прокопенко О.В. (випускник факультету) та ін.

Святковий концерт будуть вести ведучі: студенти Павло Булава і Тетяна Рибкіна, та випускники факультету: Тетяна Молдаван, психолог СШ № 67 м. Дніпропетровська, і Юрій Проскура, ст. викл. кафедри соціальної психології та психології управління. На свято запрошені випускники різних років навчання. До студентів факультету зі сцени Палацу студентів звернеться мама одного із активних студентів – Павла Булави, – педагог за фахом, Булава Олена Павлівна.

Цікавим є той факт, що участь у концерті візьмуть не лише студенти й викладачі факультету психології, а й вихованці дитбудинку № 1 та творчий клуб „Паростки” Гуманітарного центру освіти і виховання університету. Напередодні свята студенти привітали з ювілеєм факультету ветеранів педагогічної праці доцентів Лебєдєву В.Л., Войтко Л.Ф., Демидчук Н.В. та запросили їх до святкового Палацу.

В.о. декана факультету психології Мусіяка В.Г. ознайомив присутніх із наказом ректора проф.. Полякова М.В. про нагородження Почесними грамотами активних викладачів та студентів, які мають успіхи у праці та навчанні.

Факультет був створений у 1984 році як педагогічний і готував педагогів різних профілей. У 80-х рр. значний вклад у становлення педагогічної психології внесли: професор Рейнгард І.О., доценти: Лебєдєва В.Л., Меншикова Н.Л., Войтко Л.Ф., Курченко Д.А., Уголєва Г.Я., Демидчук Н.В. та ін.

У 1989 році розпочалась підготовка фахівців за напрямом „Психологія”. У 1992 році факультет перейменовано у психолого-педагогічний. З 1997 по 2005 рік він носив назву „Факультет психології та соціології”, а з 2005 року він має нинішню назву. Першим деканом факультету був доц. Ткачук В. І., потім факультет очолив доц. Щербаков Г. І., з 1989 по 2005 рік деканом факультету був доц. Распопов І. В.

З грудня 2005 р. декан факультету – Мусіяка Вольєн Григорович, кандидат фізико-математичних наук, професор, Заслужений працівник освіти України. Зараз на факультеті функціонують чотири кафедри:
- Кафедра загальної та педагогічної психології (Завідувач кафедри – Носенко Елеонора Львівна, доктор психологічних. наук, професор, член-кор. АПН України, Заслужений працівник освіти України, кавалер ордена Княгині Ольги ІІІ ступеня);
- Кафедра медичної психології, психодіагностики та психотерапії (Завідувач кафедри – Аршава Ірина Федорівна, професор, доктор психологічних наук, Заслужений працівник освіти України);
- Кафедра соціальної психології та психології управління (Завідувач кафедри – Батраченко Іван Георгійович, кандидат психологічних наук, доцент);
- Кафедра педагогіки (Завідувач кафедри – Гладуш Віктор Антонович, кандидат історичних наук, доцент).

Кафедри загальної та педагогічної психології, соціальної психології та психології управління й медичної психології, психодіагностики та психотерапії є випусковими з підготовки фахівців за напрямом підготовки „Психологія” за освітньо-кваліфікаційними рівнями: бакалавра, спеціаліста і магістра.

Кафедра педагогіки є випусковою з підготовки фахівців за напрямом „Корекційна освіта” за освітньо-кваліфікаційними рівнями: бакалавра і спеціаліста.

На факультеті здійснюється підготовка наукових та науково-педагогічних працівників через аспірантуру з трьох спеціальностей: 13.00.01 – „Теорія та історія педагогіки”, 19.00.01 – „Загальна психологія, історія психології”, 19.00.07 – „Педагогічна та вікова психологія”.

Навчання 505 студентів здійснюють 52 викладачі, з яких 4 доктори наук, професори; 26 кандидатів наук, доцентів; 22 старших викладачів і асистентів та 11 працівників навчально-допоміжного складу.

За роки існування факультет закінчили понад дві тисячі студентів. Випускники факультету працюють на посадах психологів та викладачів як у навчальних закладах (школи, коледжі, гімназії, вищі навчальні заклади), так і у психологічних службах підприємств, організацій (рекламні агентства, банки, служби кадрового менеджменту, центри по роботі з молоддю, клініки).

Відзначаємо, що на кафедрі загальної та педагогічної психології сформувалась наукова школа під керівництвом чл-кор. АПН України, зав. кафедри проф. Носенко Е.Л. За 20 років з моменту створення кафедри нею підготовлено 9 кандидатів наук: Єгорова С.М., Гаркуша В.В., Фролова Н.В., Заярна І.М., Коврига Н.В., Маєвська Н.О., Зайва О.О., Шаркова Н.Ф., Бобир О.В. У 2008 році кандидатом пед.наук стала випускниця, аспірантка кафедри педагогіки Кущенко О.С.

Викладачами факультету створено і впроваджено у навчальний процес дистанційні навчальні курси (доценти Самошкіна Л.М., Байсара Л.І., Потураєва Л.В., ст. викл. Осадча О.В.).

Кафедра затверджена ВАК України провідною організацією для експертизи докторських та кандидатських дисертацій.
Серед наших випускників: керівники кадрових агенцій, державних та приватних психологічних центрів (Мажара В., Хуповой В., Демиденко І., Паршак О., Забуранна Н.О., Глущенко І., Поздєєва Н., Сергєєв А.В., Чернобривенко О.О., Кущенко О.С., Гомберг Г., Листопад А. та ін.) директори та провідні спеціалісти Центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (Алєксандрова Н., Губенко І., Булигіна Т., Зузь В. та ін.), представники пенітенціарних установ, практичні психологи (Верхолаз Т., Бунчук О., Прокопенко О.В., Бакум Л., Герасимова А., Єрохіна М. Та ін.), педагоги (Федосєєва О.М., Шаркова С. Ф., Голодок Н.Г., Назаренко О.О, Філіпчева Г.О., Книш О.К., Подхапова Ю.К., Дубовицька І.С., Суховєрша Я., Подолинна К.С., Севастьянова К., Шафоростов І.М., Лоза О., Грисенко Н.В., Вавіліна Н.В., Штанкова С., Жоголєва М.В., Терновська Д.Ю. та ін.), депутати міських та районних рад тощо.

На факультеті працюють університетські підрозділи:
- Науково-методичний центр дистанційного навчання АПН України при ДНУ (науковий керівник – проф. Носенко Е.Л.);
- Центр соціальних ініціатив і волонтерства ДНУ (керівник – доц. Бондаренко З.П.);
- Соціально-психологічна служба ДНУ (керівник – доц. Батраченко І.Г.).

Наукова діяльність

Незаперечний критерій успішного функціонування факультету – впровадження у навчальний процес новітніх наукових досягнень.
Напрями сучасних наукових досліджень:
– „Емоційні складові адаптаційного потенціалу особистості” – кафедра загальної та педагогічної психології (зав. кафедри, д-р психол. наук, професор Носенко Е.Л.);
– „Психосоціальна дезадаптація дітей з різними вадами центральної нервової системи та розробка диференційованої медичної та психологічної корекції” – кафедра медичної психології, психодіагностики та психотерапії (зав. кафедри, д-р психол. наук, професор Аршава І. Ф.);
– „Соціально-психологічні проблеми адаптації особистості до викликів інформаційного суспільства та глобалізації” – кафедра соціальної психології та психології управління (зав. кафедри, канд. психол. наук, доцент Батраченко І. Г.);
– „Соціалізація особистості в умовах Європейського вибору” – кафедра педагогіки (зав. кафедри, канд. іст. наук, доцент Гладуш В.А.). За останній період викладачами факультету захищено 2 докторські дисертації та 5 кандидатських дисертацій.

На факультеті видається збірник наукових праць: „Вісник Дніпропетровського університету. Серія: Педагогіка і психологія”. Факультет психології організує та проводить міжнародні, Всеукраїнські, міжвузівські науково-практичні конференції, зокрема у 2008 р. – „Психологічні проблеми адаптації особистості до змінюваних умов життєдіяльності”.

На факультеті створено студентське наукове товариство (керівники: ст. викл. Шафоростов І.М., студент гр. ДС-06-1 Пушков Олександр), працюють „Психологічний клуб” (ст. викл. Глушко О.І., Грисенко Н.В.) та гурток політичної психології (ст. викл. Данцева О.М.).

Міжнародні контакти

У період з 2001 по 2006 рік факультет виконував партнерську програму з коледжем Ель-Каміно (США), у межах якої проводились міжнародні студентські відеосемінари з кроскультурної тематики за участю студентів США, Італії, Лівану.

Зараз здійснюється програма дистанційного навчання студентів ДНУ за угодою про співробітництво з університетом Кобленц-Ландау (Німеччина). На кафедрі загальної та педагогічної психології працюють два Фулбрайтівських стипендіати: проф. Носенко Е.Л. (США, Індіанський університет, 1981 р.), доц. Байсара Л.І. (США, штат Юта, Університет Солт Лейк Сіті, 2001 рік), які впроваджують результати своїх досліджень у навчальний процес, у роботу зі студентами та аспірантами, беруть активну участь у роботі Фулбрайтівського товариства України. Результатом роботи Фулбрайтівських стипендіатів є підвищений інтерес студентів старших курсів до цієї програми й участь у ній. Кафедра регулярно запрошує Фулбрайтівських фахівців із США: проф. Renuka Sethi (2001 – 2002); проф. Hortense Simmons (2002 – 2003); проф. Gray Linda (2007 – 2008). Більше 60 випускників кафедри навчались за кордоном (США, Великобританія) за різними програмами та отримали дипломи магістрів. Серед них пройшли навчання за кордоном і працюють за кордоном:
Лютова Т.О. – магістр Східно-Європейського університету, працює координатором міжнародних програм у США.
Марченко О.О. – отримав ступінь магістра в США, стипендіат програми Маскі, працює координатором міжнародних програм в США.
Андреєва Н.В. – отримала ступінь магістра в США, працює в США координатором програм.
Головіна А.О. – отримала ступінь магістра у Великобританії, де зараз навчається в докторантурі.
Чигринська Є.В. – отримала ступінь магістра в Великобританії, працює у Великобританії.
Степанова О.О. – навчалась в університеті штат Вісконсін, США, працює у Франції.
Жуковська В.Р. – навчалась в університеті штату Алабама, США, працює в США.
Пройшли навчання за кордоном і працюють в Україні:
Мудрієвський О.М., Самохвалова О.В., Зузик Л.М., Григор’єва С., Яковлєв О.Ю., Бурбело В.В., Кущенко О.С., Макаренко О.О., Пироженко В.В., Габриелян Т.Д., Подолинська Я.В., Штанкова С.В., Шульга Т., Госол В.М., Верещак Л.В., Бахвала Г.В., Марченко О.В., Павловська О.М., Бруякіна О.В. та ін.

Студентське життя

Студенти факультету беруть активну участь у конкурсах студентських наукових робіт та олімпіадах всеукраїнського рівня. Багато з них стають переможцями і призерами. Так, у 2008 р. з „Психології” – Жоголєва Н., Пєрова М., з „Англійської мови” – Сердечна І., Петренко Т.

Студенти-волонтери надають соціально-психологічні та соціально-педагогічні послуги вихованцям дитбудинків № 1 м. Дніпропетровська (вул. Тополина, 16), „Сім'я” (вул. Радгоспна, 66), притулків „Надія”, „Барвінок”, Центру соціальної реабілітації для неповнолітніх. соціально-педагогічні тренінги для дітей, гуртки „Ділова англійська”, „Ритміка”, „Петриківський розпис” тощо. Для вихованців дитбудинків, притулків та Центру реабілітації проводяться акції милосердя „Від серця до серця”, „Планета Добра”, „Наш день народження”, „День захисту дитинства”, різноманітні виховні заходи.

Спортивні і творчі досягнення студентів-психологів відомі далеко за межами університету: аспірантка Ботурчук О. є золотим і срібним призером Параолімпійських ігор 2008 р. Переможці та призери міжнародних і національних турнірів: Лантух Г., Ткаченко К. (бальні танці); Тригуб Т. (художня гімнастика), Носенко Д. (легка атлетика). Переможці конкурсу краси: Щербань О. – фіналістка „Міс Світу” (2000), Лиса М. – Віце-Міс „Україна-Всесвіт” (2008) та ін. У 2008 році студентка групи ДС-07-2 Єфименко Юлія (спеціальність „Психологія”) виборола титул „Міс Університет”. На факультеті існують цікаві традиції. Це щорічні свята: „День першокурсника”, „День факультету”, „День психолога”, „День волонтера”, „День студента” та ін.

##: ВУЗ
Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
8000
грн в месяц – минимальная зарплата с апреля 2024 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте