Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Пн, 10 червня 2024
18:58

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Досліджував мармурових раків. Дев`ятикласник з Дніпра став бронзовим призером Олімпіади геніїв

Досліджував мармурових раків. Дев`ятикласник з Дніпра став бронзовим призером Олімпіади геніїв

Учень дев`ятого класу наукового медичного ліцею "Дніпро" Артем Образцов досліджував мармурових раків, за що отримав бронзову медаль у міжнародному конкурсі екологічних проєктів GENIUS Olympiad Global.

Про суть дослідження та захист свого проєкту хлопець розповів кореспондентам Суспільного.

"Ми досліджували мармурових раків — це нові інвазійні мешканці наших річок. Досліджували ми їхню гемолімфу і вплив іонів важких металів на цих ракоподібних. За допомогою цієї гемолімфи можна буде досліджувати водойми на наявність важких металів", — говорить Артем.

За його словами, раків посадили в чотири акваріуми, де містилася вода з різними концентраціями іонів алюмінію. Один з акваріумів був з чистою водою. За раками спостерігали три тижні.

"Протягом експерименту вимірювали масу ракоподібних, їхню довжину по сегментах. Наприкінці досліджували гемолімфу ракоподібних. Іони алюмінії впливали на масу ракоподібних, вони навіть втратили масу на 3.3 відсотка", — каже школяр.

Тему для дослідження Артему підказав науковий керівник його роботи, проректор з наукової роботи Дніпровського національного університету Олег Маренков. Каже, мармурові раки новий вид, якому 30 років, тому їх цікаво вивчати.

"Ми імітуємо вплив важких металів, які існують у нас в водоймах, на організм ракоподібного і дивимося його адаптацію. У деяких випадках організм гине, в деяких адаптується. Ми можемо спостерігати зміни на фізіологічному, клітинному рівні і чи може організм вижити в наших умовах існування", — пояснює Олег Маренков.

Артему — 15 років, він навчається у науковому медичному ліцеї "Дніпро". Хлопець планує стати науковцем, мріє навчатися за кордоном.

Загалом учні ліцею щороку беруть участь в міжнародних наукових конкурсах. 168 з них є слухачами Малої академії наук.


Gorod.dp.ua на Facebook.


Пиво  (28.06.22 12:14): А где его, рака то, можно применить? По аналогии с мраморной говядиной? Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
45
стихійних сміттєзвалищ ліквідували у Дніпрі за 2022 рік

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті