Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Ср, 15 травня 2024
23:45

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

У ДніпроОДА відзначили ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС

|«« «« »» »»|

У Дніпропетровській облдержадміністрації вручили нагороди ліквідаторам аварії на Чорнобильській АЕС. Вони отримали цінні подарунки та почесні грамоти. Урочистості провели напередодні Дня вшанування учасників ліквідації наслідків трагедії.

Про це повідомила заступниця голови Дніпропетровської ОДА Ольга Горб.

«Щиро вдячні нашим ліквідаторам за їхній подвиг. Якби не вони, все могло б бути зовсім по-іншому. Ми не мали б майбутнього. На Дніпропетровщині 18 тисяч тих, хто був тоді у зоні відчуження. Працюємо над тим, аби забезпечити лікуванням та санаторно-курортним оздоровленням цих людей», – зазначила Ольга Горб.

Подарунки та грамоти вручили ліквідаторам аварії, активістам Чорнобильського руху, вдовам. Загалом відзначили десять людей.

«В нас є дві особливі дати. Перша – день рокового вибуху 26 квітня 1986 року. Ще одна – 14 грудня 1986-го. Тоді накрили саркофагом четвертий енергоблок Чорнобильської атомної електростанції. Це була вагома перемога», – сказав голова ради Дніпропетровської обласної організації Всеукраїнської громадської організації «Союз Чорнобиль України» Олег Геращенко.

Він додав, що був у складі зведеного загону Дніпропетровської області. З 25 червня до 25 липня 1986 року працювали на станції. З 204 людей вже немає в серед живих 90 ліквідаторів.

Для ліквідатора Анатолія Вариводи нагородження стало несподіванкою. Каже, відчув увагу і це приємно.

«У травні 1986 року ми вивозили тварин з найнебезпечнішої 30-кілометрової зони. Був у Прип’яті, коли там вже не було людей. Як у війну – покинуте місто. Лише тварини бігали – кури, собаки, коти. Страшно», – розповів Анатолій Варивода.

Ліквідатор-чорнобилець Олександр Железняков проводив радіаційну розвідку на даху третього енергоблока АЕС. Він був серед тих відчайдухів, які скидали з даху реактора шматки радіоактивного графіту.

«Не витримували навіть роботи. Німецький пропрацював 10 хвилин, наш – 12. Японський ганяли аж допоки він з даху всередину реактора не впав. Горіла електроніка. Усі прибори зашкалювали», – згадує Олександр Железняков.

Окрім нагородження, з ліквідаторами провели круглий стіл. Поспілкувалися, проговорили проблемні питання. Далі разом поклали квіти до меморіалу «Чорнобильський дзвін»

Gorod.dp.ua на Facebook.


Пара  (11.12.21 12:33): Как можно с жены якобы чернобыльца сделать Чернобыльской назначил ей пенсию ликвидаторы чернобыля а муж просто был странно пртравнен к чернобыльца а сам не принимал участия в ликвидации Чернобыльской трагедии. Да вот это закон Украины. Відповісти | З цитатою
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
7
нових регіональних полігонів побутових відходів будуть збудовані до 2027 р. у регіоні

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті