Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
сб, 20 апреля 2024
11:08

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Сколько выделят Днепропетровщине на медицину в 2022 году?

Сколько выделят Днепропетровщине на медицину в 2022 году?

Пациенты зачастую жалуются на то, что чиновники от медицины «пилят бюджет», и поэтому в больницах люди не могут получить бесплатные услуги, гарантированные государством.

Городской сайт попытался разобраться в ситуации и узнать, сколько и на какие цели планируется выделить на медицину в 2022 году.

Медицинская реформа, начавшаяся в 2016 году, демонстрирует ряд позитивных изменений в сфере здравоохранения. Так, например, бюджет на медицину в 2022 году увеличится вдвое по сравнению с 2019 годом. По сравнению с текущим годом финансирование медицины планируют увеличить более чем на 35 миллиардов гривен.

Однако пациенты все-таки часто жалуются, что принцип «деньги идут за пациентом» не работает и обвиняют чиновников от медицины в том, что те «пилят бюджет».

Что же происходит на самом деле и какое финансирование получают медучреждения Днепропетровской области, Городскому сайту расскажет директор Восточного межрегионального департамента НСЗУ Наталья Будяк.

- Які основні тенденції у проекті бюджету 2022 щодо виділення коштів на медичну галузь? Скільки коштів планується?

- Стосовно сфери охорони здоров’я, на неї в бюджеті закладено 197,2 млрд грн, що на 35,8 млрд грн більше, ніж у 2021 р. Також у бюджеті передбачено на:

• Програму медичних гарантій — майже 158 млрд грн;

• систему громадського здоров’я та вакцинацію населення від COVID-19 — 6 млрд грн;

• розвиток спроможної мережі закладів охорони здоров’я — 4 млрд грн;

• високоспеціалізованому медичну допомогу та закупівлю ліків — 19,1 млрд грн;

• програму трансплантації анатомічних матеріалів людини та лікування громадян за кордоном — 1,5 млрд грн.

- Є пропозиція підняти зарплатню лікарям. Чи обговорюється це питання, до якого рівня?

- Відповідно до Указу Президента України від 18.06.2021 р. № 261 «Про заходи щодо підвищення конкурентоспроможності закладів охорони здоров’я та забезпечення додаткових гарантій для медичних працівників» у проекті бюджету передбачено кошти для підвищення заробітних плат лікарів та середнього медичного персоналу.

Так, мінімальну заробітну плату лікарів встановлено на рівні 20 тис. грн, а середнього медичного персоналу — 13,5 тис. грн. Це суттєве збільшення для медпрацівників нашої області. За даними фінансової звітності за 1 півріччя 2021 року у Дніпропетровській області середня заробітна плата лікарів становитиме на рівні 15,3 тис. грн, а середнього медичного персоналу — 10,6 тис. грн.

Якщо брати показники найбільшої оплати праці працівникам в сфері охорони здоров’я в нашій області, то є комунальний медзаклад , в якому середня оплата лікарів складає 40,9 тис грн., середнього медперсоналу – 24,3 тис грн. Найнижчі показники по області: 5,4 тис грн. – середня зарплата лікарів, 4,4 тис грн – середнього медичного персоналу.

- Скільки коштів отримала Дніпропетровська область цього року?

- У Дніпропетровській області з 1 квітня2021 року НСЗУ уклала 444 договорів із 273 надавачами (із них 187 - комунальні) на загальну суму 7,3 млрд грн.

Зокрема, за напрямом "Первинна медична допомога" законтрактовані 154 заклади (із них 80 комунальних) на суму 1,3 млрд грн. та один заклад екстреної допомоги КНП «Обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» ДОР на загальну суму 679 млн грн.

Стосовно ковідного напряму, а саме пакетів "Вакцинація" та "Стаціонарне лікування пацієнтів, хворих на КОВІД", у Дніпропетровській області загалом законтрактовано 99 закладів, сума цих договорів складає 588,5 млн грн.

За надання медичної допомоги пацієнтам у ІІ та ІІІ кварталі медзаклади нашої області отримали 4,4 млрд грн., та зокрема 549 млн грн. на медичну допомогу пацієнтам з короновірусною хворобою.

- Кожного дня збільшується кількість пацієнтів, хворих на COVID-19. Кількість вільних ліжок для таких пацієнтів щодня зменшується. Що робити пацієнтам, якщо в лікарнях перед госпіталізацією їх змушують писати заяву про те, що вони відмовляються від закуплених державою препаратів, або пропонують придбати лікарські засоби за власний рахунок?

- Якщо права пацієнта на безоплатне лікування порушуються, необхідно звернутися з офіційною скаргою на сайт НСЗУ або за телефоном контакт-центру НСЗУ 16-77.


Наталия Будяк.
Наталия Будяк.
Gorod.dp.ua на Facebook.


У кого шо болит..  (13.10.21 14:08): Толковых медиков намного меньше педиков.. Ответить | С цитатой
.  (13.10.21 13:38): Вы давайте не о распилах бюджета и цифрах ни о чем, а по-простому. Вот сейчас больные ковидом ездят по городу разыскивая где сделать рентген, поскольку в больницах не принимают больных (типа карантин. Хоть и не понятно куму нужны больницы, в которых не принимают больных), а в поликлиниках нет рентгена, поскольку уже два года не происходит обслуживание и ремонт рентген-аппаратов. Вот конкретно давайте: когда будет восстановлено то, что разрушили за два года? Чтобы больные не ездили по городу из последних сил, собирая новые болячки и делясь с другими ковидом увеличивая число заболевших Ответить | С цитатой | Обсуждение: 1
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  З травня у Дніпрі запрацює служба 112 (20)

•  У Дніпрі розпочали ремонт мосту, що веде на Монастирський острів (11)

•  У Дніпрі дівчина бризкала перехожим в обличчя освіжувачем (відео моменту) (11)

•  Мешканці Новокодацького району Дніпра активно долучилися до суботника на «Безіменній висоті» (11)

•  На Фестивальному причалі у Дніпрі відбувся автопробіг-зустріч ретро-машин «За весною» (9)

•  На Дніпропетровщині чоловіка спершу засудили до довічного за вбивство матері та бабусі, а потім присудили 3 млн гривень компенсації за душевні страждання (7)

•  У Дніпрі на автостанції на лівому березі планують збудувати зал очікування з торговельними приміщеннями (7)

•  У 6 закладах Дніпропетровщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті (5)

•  У Дніпро повертається стародавня мумія! (5)

•  Утворюється метровий шар піни: у Дніпрі в озеро Куряче з колектора виливаються відходи (5)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
95
лет театру ДрамиКом

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте