Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пт, 29 марта 2024
16:59

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Художественный музей приглашает днепрян вместе встречать солнце!

Художественный музей приглашает днепрян вместе встречать солнце!

Но для этого совсем не обязательно на рассвете приезжать в этот музей…

«Бегите встречать солнце!» - выставка под таким названием открылась в Днепропетровском художественном музее. Она посвящена 135-летию со дня рождения известнейшего художника и педагога, нашего земляка Николая Погребняка.

Особенностью выставки является то, что ее можно посетить виртуально. Напомним, что за последний год из-за карантина художественным музеем был разработан целый цикл виртуальных выставок и экскурсий, которые для ценителей искусства стали настоящей отдушиной – особенно в месяцы жестких ограничений на посещение центров культуры.

О личности Николая Погребняка и представленных на выставке работах в Днепропетровском художественном музее рассказывают следующее:

«Український художник Микола Погрібняк був яскравою постаттю тієї генерації українського пореволюційного відродження, що майже вся була знищена за часів тоталітарного режиму. Він був серед тих митців, які повірили в революційне оновлення і своєю творчістю, глибоко національною, намагалися підтримати Радянську владу. Паралельно із видатними художниками книги Георгієм Нарбутом, Тимком Бойчуком, Іваном Падалкою, Василем Седлярем, Василем Касіяном, Марією Котляревською та іншими працював у галузях монументального і станкового живопису, станкової та книжкової графіки, декоративно-ужиткового мистецтва.

Дніпропетровський художній музей, у форматі спільних з музеєм «Літературне Придніпров’я» виставок 2006, 2007, 2008 років, репрезентував творчість напівзабутого художника. Зі сховищ ДХМ на світ Божий з’явились невідомі артефакти ХІХ – ХХ ст. Шанувальники мистецтва побачили живопис М. Погрібняка 1927 – 1949 років; близько 50-ти мотивів українського орнаменту, змальованих митцем на Київщині, Полтавщині, Сумщини, Дніпропетровщині; графіку в різних техниках (пастель, акварель, туш, олівець); авторську пластику малих форм; зібрання кераміки кінця ХІХ - поч. ХХ ст. (Опішнє - Полтавщина, завод Білоскурського - Черкащина) з власної колекції художника; а також рідкісні (катеринославські, січеславські, згодом - дніпропетровські) книжкові та періодичні видання пореволюційної доби та 1920 – 30-х в оформленні М. Погрібняка із зібрання ДНІМ (Дніпропетровський національний історичний музей ім. Д. І. Яворницького) та приватних колекцій. Це було ярким непересічним явищем у культурному просторі України - його справжньою духовною скарбницею.

Роботи М. С. Погрібняка знаходяться в Дніпропетровському художньому музеї. У 1950-1951 р. до 40-річчя творчої діяльності художника та 1965 р. до 80-річчя від дня народження і 50-річчя його творчості у Дніпропетровському художньому музеї відбулися персональні виставки. Він входив до складу членів вченої ради Дніпропетровського художнього музею. Талановитий живописець і графік М. С. Погрібняк 50 років життя присвятив педагогічній, творчій та громадській діяльності. У нього навчалася ціла плеяда художників, архітекторів та інженерів, які згодом стали видатними діячами мистецтва і науки.

Помер і похований у Дніпропетровську. На його могилі встановлено пам’ятник, автором якого є дніпропетровський скульптор В. П. Небоженко». Больше узнать о творчестве нашего земляка и увидеть его работы можно по следующей ссылке.

Репродукции – Днепропетровский Художественный музей.








Gorod.dp.ua на Facebook.

Читайте также:


.  (16.03.21 11:05): Спасибо Ответить | С цитатой
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
16,9
млрд грн - бюджет Днепра на 2024 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте