Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
чт, 28 марта 2024
20:33

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

В Днепровском Доме искусств открыли новую выставку

|«« «« »» »»|

К сожалению, из-за локдауна до 25 января полюбоваться на шедевры днепровских народных мастеров можно только дистанционно.

Уже десять лет, начиная с 2012 года в Доме искусств проводится выставка шедевров народного творчества «Рождественская сказка», посвященная новогодним и рождественским праздникам.

Увы, в этом году по понятным причинам ее подготовка и открытие проходили без особой помпы – посещение этого центра культуры, как и других, запрещено.

Но в Доме искусств подготовили виртуальную экскурсию по выставке и представили ее лучшие экспонаты.

Об этом арт-директор Дома искусств Валентина Слобода рассказывает следующее:

«На жаль, зараз ми не можемо зустрітись у Будинку мистецтв, бо триває локдаун.

Тож запрошуємо вас на віртуальну екскурсію по експозиції виставки народного мистецтва «Різдвяна казка», яку ми традиційно відкрили у нашій виставковій залі до Різдвяних свят. Такі виставки ми відкриваємо щороку, починаючи з січня 2012 року. Майстри нашого об»єднання зберігають традиції і готують для вас вироби народного мистецтва.

Сьогодні хочемо нагадати про атрибути українського Різдва, витоки народних святкувань якого сягають корінням далеких дохристиянських часів.

Дохристиянські уявлення про створення світу відображаються в такому різдвяному атрибуті, як "павук", що "снує" світ - образ Всесвіту. Солом'яні «павуки» - один із найдавніших і найзагадковіших витворів із соломи, їхні гармонічні форми, побудовані на поєднанні багатьох однакових модулів. У руках майстрів начебто і сьогодні «створюється Світ». На наших щорічних виставках ми обов’язково знайомимо відвідувачів з цим символом Різдва. Таку декоративну ромбоподібну конструкцію підвішували у хаті до стелі. Є багато варіантів декоративного оздоблення самих «павуків»: їх прикрашали виплетеними з соломи дзвіночками, пташками, ангеликами, сонечками, зірочками, іноді сухими квітами, папером, стрічками.

Одним із основних атрибутів українського Різдва вважали «дідуха» ("дід", "коляда") - ОБЖИНКОВИЙ АБО ЗАЖИНКОВИЙ СНІП, виготовлений із житніх пучків чи плетених пучечків, що обв’язували кольоровими стрічками, окремими стеблинами. Наші пращури вважали, що в ньому живуть дух бога Сонця та душі померлих родичів, які оберігають земне життя.

Зараз «дідухів»виплітають з різних злакових культур: з ячменю, вівса, льону, додають сухе різнотрав’я чи мак, квіти чи калину. В різних регіонах "дідухи" роблять снопом або ж на триніжках.

Після Різдва, а в деяких місцях після Водохреща, «дідуха» спалювали. І ця традиція теж має свою символіку: спалюючи «дідуха» люди вважали, що так душі померлих повертаються на небо.

До стелі українці часто підвішували також «різдвяні зірки», зроблені з соломи та фігурки голубів, що виготовляли з порожнього яйця та кольорового паперу.

Щиро дякуємо шановним майстрам Марії Кравчук, Тамарі Макаренко, Людмилі Дворниченко, Любові Литовченко, Аллі Бурі, Ірині Онуфрієвій за те, що представляли і представляють на виставці традиційні різдвяні атрибути з соломи.

Ще одним незмінним різдвяним атрибутом є вертеп. Слово «вертеп» вживається на означення різних речей. Вертеп — це назва лялькового театру, що розміщався в спеціальній маленькій двоповерховій скриньці, в якій показували вистави. Ляльки пересувалися на дротиках, а діалог вів актор ("вертепник"). На верхньому поверсі йшли п'єси на біблійні сюжети,а на нижньому — світські. Вертепні вистави з'явилися на Україні в першій половині 17 сторіччя.

Вертепом називають і веселе різдвяне дійство з піснями-колядками, жартами, короткими сценками, яке влаштовували мандрівні музиканти й актори.

Вже не перший раз вертеп представляє майстриня Олена Білова-Брайченко із Підгородного і кожного року з нових матеріалів. Зараз експонується її майстерна композиція, де всі фігури виготовлені із кукурудзяних пелюсток.

Вперше на нашій виставці є вертеп, створений з імбирно-медових пряників. Цей прекрасний експонат представила майстриня обрядових страв Тетяна Родкіна із Дніпра.

Обидві майстрині - члени об’єднання майстрів народного мистецтва нашого Будинку мистецтв. Щиро дякуємо і пані Олені, і пані Тетяні за їхні прекрасні творчі роботи, які яскраво відобразили тему виставки.

Тож запрошуємо вас, шановні друзі, помилуватись фото солом’яних витворів наших майстрів та після закінчення локдауну завітати на нашу виставку!».

А уже после окончания локдауна в Доме искусств (ул. Философская, 23) ждут всех горожан! Вход для всех желающих – свободный!

Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
50
лет просуществовала газета Днепр вечерний в бумажном формате

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте