Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Сб, 18 травня 2024
06:51

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

В ДніпроОДА відкрилась документальна виставка з історії незалежності України

|«« «« »» »»|

Законодавчі та інформаційні документи, фотографії, постанови, газетні публікації, листівки, які творили історію незалежності України протягом трьох століть. Все це можна побачити у приміщенні Дніпропетровської обласної державної адміністрації. Тут відкрилася виставка архівних документів до Дня незалежності.

«На виставці фактично зображений шлях нашого народу до незалежності. Наші діти, наші нащадки мають знати, як будувалась Україна і як ми здобули незалежність», – зазначив перший заступник голови облдержадміністрації Олег Кужман.

На виставці представлені законодавчі та інформаційні документи, фотографії, постанови, газетні публікації, листівки. Найстаріший документ датується XVІІ століттям. Всі вони відображають боротьбу українського народу за створення незалежної держави.

«На виставці представлені документи, фотографії з фонду Державного обласного архіву, а також із фондів центральних архівів України, - зазначає начальник одного з відділів держаного архіву Дніпропетровської області Ольга Шумейко. – Виставка складається з трьох розділів: «козацька доба», «українська революція» та «здійснення мрій».

На стендах розділу «Козацька доба» експонуються документи 17-18 століть. Серед них Конституція Варшавського сейму, Петиція про відновлення державних прав України, Зборівський мирний договір з польською владою, «Коломацькі статті», Акт про обрання Кирила Розумовського гетьманом України.

Розділ «Період української революції» охоплює 1917-1919 рр. У ньому представлені універсали Української Центральної Ради та Універсал Директорії Української Народної Республіки про злуку з Західноукраїнською Народною Республікою, Закон про тимчасовий державний устрій України, фотографії видатних українських політичних діячів того часу.

Найбільший розділ «Здійснення мрії» присвячений сучасності. Фінал боротьби за суверенітет нашої держави представлений у фотографіях з народних мітингів, всеукраїнського референдуму. Можна побачити як піднімали Державний Прапор України в Києві та Дніпропетровську на початку 1990 х років.

«Мене зацікавили вирізки з газет за серпень місяць 1991 року. Деякі документи не можна було знайти в Інтернеті, але тут їх можна побачити. Усім рекомендую особисто переглянути експозицію», – говорить відвідувач виставки Софія.

Виставка працює 23-24 серпня на першому поверсі Дніпропетровської ОДА за адресою: пр. Поля, 1. Далі вона відправиться до Державного архіву Дніпропетровської області. Там всі бажаючі зможуть її відвідати протягом місяця.

Gorod.dp.ua на Facebook.


Днепропетровск  (24.08.16 16:18): о какой независимости можно говорить, когда Байден даёт интервью, как он требовал от Порошенка уволить Шокина с поста генпрокурора, а иначе Америка не даст денег. Так о какой незалэжности идёт речь. Відповісти | З цитатою
Стоик  (23.08.16 21:39): Ехидно знать, независимость от кого или от чего? Если это внутри христианские разборки раздела власти! С небес спуститесь! Двадцать первый век. Відповісти | З цитатою
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
6 700
гривень мінімальна зарплата у 2023 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті