Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Пн, 20 травня 2024
20:40

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

ПАТ «Дніпропетровськгаз»: відповідальність за стан димарів покладена на споживачів газу

ПАТ «Дніпропетровськгаз»: відповідальність за стан димарів покладена на споживачів газу

За даними управління Держпраці в 2016 році у Дніпропетровській області сталось 3 нещасних випадки, пов’язаних з використанням газу у побуті. Дві трагедії сталися внаслідок накопичення чадного газу в житловому приміщенні.

Як показує статистика, основною причиною нещасних випадків є ігнорування правил безпеки, у тому числі втручання в конструкцію димоходів та вентиляційних каналів. З початку цього року спеціалістами ПАТ «Дніпропетровськгаз» під час проведення планового технічного обстеження внутрішньо будинкових систем газопостачання встановлено близько 250 фактів відсутності тяги.

«Слід зазначити, що перевірку, ремонт димоходів та вентиляційних каналів проводять спеціалізовані організації, які мають відповідний дозвіл Держпраці на проведення таких робіт, - коментує технічний директор Тетяна Бузовська. - А відповідальність за безпечну експлуатацію, обслуговування димових та вентиляційних каналів несуть користувачі газу і балансоутримувачі будинків».

Терміни перевірки справного стану димарів і вентканалів визначені п. 6.8. Правил безпеки систем газопостачання:

  • димоходи опалювальних печей, ємкісних газових водонагрівачів і опалювальних котлів, які працюють сезонно, - не рідше ніж один раз на рік, які працюють цілий рік, - два рази на рік;
  • димоходи опалювально-варильних печей не рідше ніж два рази на рік;
  • димоходи від газових проточних і ємкісних газових водонагрівачів для гарячого водопостачання (залежно від матеріалу) - не рідше ніж один раз на 6 місяців (цегляні, цегляні і азбестоцементні, цегляні і керамічні димоходи) і не рідше ніж один раз на рік (металеві - з товщиною стінки не менше 3 мм, азбестоцементні, керамічні та із жаростійкого бетону);
  • вентиляційні канали підлягають перевірці і прочищенню одночасно з димовими. У разі відсутності димових каналів вентиляційні канали підлягають перевірці один раз на рік.

Результати перевірки оформлюються актом, один примірник якого передається в газову компанію. Якщо під час перевірки виявлена несправність димарів, представник організації, що проводила перевірку, інформує споживача про заборону користування газом та негайно надає ПАТ «Дніпропетровськгаз» відповідний акт перевірки для припинення газопостачання.

Після припинення газопостачання через несправний димохід або вентканал, споживач або балансоутримувач будинку за допомогою «пічників» проводять необхідні ремонтні роботи. Після цього акт о придатності димаря надається в газову компанію. ПАТ «Дніпропетровськгаз» відновлює газопостачання виключно за наявності у споживача такого акту.

Довідка:
При неповному згоранні газу утворюється дуже токсичний газ – оксид вуглецю (чадний газ), смертельно небезпечний для людини. Для запобігання його утворення необхідно:
  1. Своєчасно регулювати газові пальники – полум’я повинно бути синього або фіолетового кольору. Жовте полум’я – це ознака неповного згорання газу, тому необхідно відрегулювати подачу повітря в пальник.
  2. Використовувати газові прилади тільки при наявності тяги в димоходах та виконанні щорічної прочистки димових та вентиляційних каналів.
  3. Вмикати газові прилади при відчиненій кватирці або встановленому на провітрювання вікні.
  4. Експлуатувати газові прилади тільки зі справною автоматикою безпеки.
  5. Не користуватися газовими приладами при сильних поривах вітру, тому що може утворитись зворотна тяга.
  6. Не використовувати газову плиту для обігріву приміщення.

Усі без виключення газові прилади повинні встановлюватися на підставі проектної документації спеціалізованими підприємствами, які мають відповідні ліцензії на право виконання таких робіт з оформленням виконавчо-технічної документації.

При отруєнні чадним газом лікарі рекомендують:

  • винести потерпілого на свіже повітря;
  • якщо потерпілий у свідомості - дати багато пити (чай, вода);
  • при відсутності ознак дихання зробити штучне дихання та непрямий масаж серця;
  • викликати швидку медичну допомогу.

Щоб уникнути отруєння, необхідно:

  • перевіряти наявність тяги в димоході; не закривати його заслінкою на ніч;
  • не використовувати газові плити для обігріву приміщень;
  • частіше провітрювати приміщення, де є газові прилади.

Нагадуємо, що при виявленні витоку газу необхідно негайно вимкнути газові прилади, провітрити приміщення і викликати аварійну службу газового господарства за телефоном «104».

Gorod.dp.ua на Facebook.


Горожанин  (15.08.16 08:25): Утеплять дом должны жильцы, пенсию накапливать должны трудящиеся, платить за образование детей должны родители, за операции должны платить больные, государственные предприятия закрываются, налоги всё больше и больше. Куда идут деньги налогоплательщиков? Відповісти | З цитатою
Тель-авив  (13.08.16 17:30): В нашей рродной стране все возложено на потребителя, т.е. на людей .На нелюдей - толко вказивки и повышение цен на все. Відповісти | З цитатою
***  (13.08.16 13:37): а что "возложено" на горгаз?
а к стати почему "Днепропетровскгаз" его что еще не отдекоммунизировали? аяя!
Відповісти | З цитатою
ПБ СГУ  (13.08.16 02:27): И ни слова о запрете принудительной вытяжке при наличии газ. колонки, при одновременном включении которых образуется обратная тяга! Зато дважды о запрете отопления плитой! Відповісти | З цитатою
Алекс  (12.08.16 18:37): А штрафовать за вывод вытяжки в вент канал не пробовали! Відповісти | З цитатою
Трубочист  (12.08.16 18:35): А ничего, что в оплату ЖЭКу за квадратные метры входит проверка тяги и очистка дымоходов. Я плати и я ответственный Клево!! Відповісти | З цитатою
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
1,2
млн. нових дерев висадять на Дніпропетровщині

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті