Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
чт, 18 апреля 2024
17:22

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Юні філософи ДНУ шукали нові націєтворчі смисли

|«« «« »» »»|

У Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара пройшла І Всеукраїнська науково-практична конференція «Україна – горизонти майбутнього: соціально-гуманітарний контекст». У форумі взяли участь 30 молодих гуманітаріїв з Дніпропетровська, Дніпродзержинська, Кривого Рогу, Полтави та Черкас.

Конференція, організована кафедрою філософії ДНУ ім. О.Гончара за зразком популярних у вищій школі «Днів науки», стала першим досвідом зустрічі в стінах дніпропетровського університету старшокласників, студентів та аспірантів, що цікавляться пошуком нових смислів розвитку України саме крізь призму гуманітарних підходів.

Визначаючи мету заходу, організатори, насамперед, виходили із формули надзвичайної важливості соціально-гуманітарного знання для пошуку нових обрисів майбутнього нашої країни.

У відкритті заходу та засіданні секцій взяли участь проректор з науково-педагогічної роботи у сфері гуманітарної освіти та виховання молоді ДНУ, доктор історичних наук Валентин Іваненко, декан факультету суспільних наук і міжнародних відносин ДНУ, доктор філософських наук Олександр Токовенко та завідувач кафедри філософії ДНУ, доктор філософських наук Віктор Окороков.

Почесні гості відзначили високу знаковість подібного форуму в цей непростий для України час.

«Дозвольте пригадати одну відому істину про взаємозв’язок рівня соціально-культурного розвитку нації із рівнем її зацікавленості в гуманітарних науках, і зокрема, філософській думці. Адже коли суспільство знаходиться на підйомі, як раз і з’являються видатні філософи. Можливо, серед них будете і ви, шановні учасники нашого зібрання. Особисто я щиро вірю, що всі наші труднощі невдовзі будуть подолані, і українське суспільство стане провідним суспільством в європейській спільноті», – звернувся до присутніх професор Олександр Токовенко.

Підвищену зацікавленість молоді до філософської рефлексії відносно національних суспільних проблем відзначив у своєму виступі проректор Валентин Васильович Іваненко.

«Прикметною особливістю нашої конференції є, насамперед, молодіжний склад її учасників. Сьогодні тут присутні як студенти і аспіранти Дніпропетровського національного університету, представники інших навчальних закладів міста та регіонів України, так і учні старших класів загальноосвітніх шкіл, чимало з яких, я сподіваюся, в майбутньому стануть студентами відповідних спеціальностей нашого класичного університету. Нині Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара є визнаним регіональним лідером в галузях освіти, науки і культури. Саме тут опрацьовуються нові підходи в фундаментальній підготовці фахівців соціально-гуманітарного напряму. Тож, маю надію, що сьогоднішня конференція також стане помітною віхою в освітянському житті Дніпропетровщини. І це буде зручний майданчик для зацікавленої розмови молодих вчених, студентів та учнів про роль і місце соціально-гуманітарного знання в забезпеченні прогресивного поступу нашої держави», – сказав Валентин Васильович.

Відтак, протягом двох днів юні платони, аристотелі та канти завзято шукали нові контури майбутнього розвитку України. Свої роздуми за напрямами: «Метафізика України: пошуки інтегруючих смислів», «Утворення майбутнього: освіта, інновація, еліта», «Побудова держави: політика, право, аксіологія», «Гендер і війна: перспективи розбудови гендерного паритету в Україні» та «Сучасні копінг-стратегії українського суспільства», – вони представили у перший день роботи в рамках секційних засідань.

Зокрема, у доповідях молодих філософів піднімалися такі теми: «Мова – запорука існування народу», «Самовизначення українського народу: національна ідентичність в сучасному суспільстві», «Філософствування в сучасній Україні: виклики і перспективи», «Відродження «української людини» як основне завдання освіти», «Модернізація учнівського самоврядування у контексті розбудови громадянського суспільства в Україні: соціально-філософський вимір», «Молода сім’я в Україні: проблеми та тенденції розвитку», «Що не вбиває нас, робить нас сильніше», або як сучасній молоді знайти себе та збудувати своє майбутнє?» тощо.

Другого дня робота проходила в малих групах. Учасникам пропонувався інтелектуальний штурм зі створення проектів національної ідеї та нового образу України.

«Сьогодні відбувається духовне оновлення нашого народу. І ми бачимо, як у молоді все більше прокидається наукове розуміння дійсності. А оскільки наша конференція – про майбутнє України, ми запропонували небайдужим студентам у своїх роботах відшукати нові обрії науки, нашої держави і, по суті, себе. Віримо, що ці розумні молоді люди обов’язково принесуть славу нашій вітчизняній думці та допоможуть збудувати сильну і потужну державу», – підсумував завідувач кафедри філософії ДНУ, професор Віктор Окороков.

Gorod.dp.ua на Facebook.


Ось як промивають...  (21.03.16 10:54): Ось як промивають мозок дітям. Тільки русофобська філософія має право на існування. Ответить | С цитатой
чому я не сокіл ...  (19.03.16 12:14): Не "смисли", а сенси! Ответить | С цитатой
слушатель  (19.03.16 02:01): какая чушь...бездельники и тунеядцы! Ответить | С цитатой
слушатель  (19.03.16 02:01): какая чушь...бездельники и тунеядцы! Ответить | С цитатой
Ядвига  (18.03.16 19:46): Молодці, малеча наша)
Добре, якби відео було, послухати доповіді.
Ответить | С цитатой
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  Мешканці Новокодацького району Дніпра активно долучилися до суботника на «Безіменній висоті» (11)

•  У Дніпрі розпочали ремонт мосту, що веде на Монастирський острів (11)

•  У Дніпрі дівчина бризкала перехожим в обличчя освіжувачем (відео моменту) (10)

•  На Фестивальному причалі у Дніпрі відбувся автопробіг-зустріч ретро-машин «За весною» (9)

•  Збитки на понад 7 млн грн: у заповіднику на Дніпропетровщині квадроциклами пошкодили унікальні піщані бархани (7)

•  У Дніпрі відзначають День космонавтики (7)

•  У Дніпрі зник екскурсійний ретро-трамвай – у чому причина? (7)

•  На Дніпропетровщині чоловіка спершу засудили до довічного за вбивство матері та бабусі, а потім присудили 3 млн гривень компенсації за душевні страждання (6)

•  У Дніпрі різко впала ціна на ранню полуницю (5)

•  На Дніпропетровщині відбувається пошукова операція 13-річної Марини Волошко (5)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
50
лет дворцу культуры «Шинник»

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте