Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Gorod`ской дозор
Чт, 15 августа 2024
17:23

GOROD`СКОЙ ДОЗОР

АНД РВ


14 августа 2024, 11:30

Орган пробації вітає християн східного обряду з Медовим Спасом

Психолог Амур-Нижньодніпровського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» у Дніпропетровській області Едуард Абашія інформує про наступне.
14 серпня православні християни святкують "Перший Спас" або "Медовий Спас". Цей день завжди є початком Успенського посту. Він триватиме два тижні і завершиться святом Успіння Пресвятої Богородиці.

Це перше з трьох народно-церковних свят, іменованих Спасами. За старих часів у ці дні серпня займалися заготовками на зиму з меду, горіхів і яблук, які несли до церкви для освячення. Вважалося, що продукти, заготовлені в дні Спасів, мають особливі цілющі властивості і можуть допомогти в лікуванні багатьох хвороб.

До середини серпня пасічники приступали до збору меду. За усталеними традиціями, частину врожаю бджолярі залишали в церкві, а частину роздавали нужденним. У Медовий Спас готували млинці та пісні пироги.

Дане свято пов’язують із закінченням літа. Це день бджолярів. Пасічники заламують у вуликах перші медові соти. Суворим охоронцям звичаїв і пісникам тільки тепер дозволяється їсти мед. Перший здобутий мед належить освятити в церкві.

Медовий Спас - назва виключно народна. Православна церква цього дня святкує Походження (винесення) чесних древ Животворящого Хреста Господнього.

Відтоді, як Син Божий освятив Хрест Своїми стражданнями, у ньому почала проявлятися незвичайна чудодійна сила. Про її прояв свідчить і історія свята, описана в грецькому часослові 1897 року: "Унаслідок хвороб, які вельми часто бували в серпні, з давніх-давен утвердився в Константинополі звичай виносити Чесне Древо Хреста на дороги і вулиці для освячення місць і для відвернення хвороб. Напередодні, виносячи його з царської скарбниці, покладали на святій трапезі Великої церкви. З цього дня і далі до Успіння Пресвятої Богородиці, творячи літії по всьому місту, пропонували його потім народу для поклоніння. Це і є походження Чесного Хреста".

Зародження цього свята відноситься до IX століття, його святкування було встановлено в Константинополі, а в XII – XIII століттях воно закріпилося у всіх Православних церквах світу, - зазначив психолог.





Последний раз редактировалось: 14.08.2024 12:31
Просмотров: 38
Все записи автора | << | >>

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Объявления

Мой gorod.dp.ua:
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте