Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Блог
Ср, 24 квітня 2024
03:39

БЛОГИ

lorik1702


2 червня 2023, 10:07

Щодо недопущення порушень законодавства при виплаті доходів у вигляді заробітної плати

В інформаційному агентстві «МОСТ-ДНЕПР» відбулась пресконференція за участі заступника начальника Соборного відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління оподаткування фізичних осіб Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Анжеліки Куликової.
Вона зазначила, що питання легалізації заробітної плати та погашення заборгованості з її виплати є одним із важливих завдань податкових органів.
Головним управлінням ДПС у Дніпропетровській області постійно надаються роз’яснення працівникам та роботодавцям стосовно вимог законодавства щодо офіційного оформлення найманої праці, та про те, що не задекларована праця позбавляє найманих працівників можливості захисту своїх інтересів, таких як, втрату пенсії у майбутньому, відсутність допомоги по безробіттю, незахищеність в разі нещасних випадків на виробництві, відсутність щорічної відпустки з її оплатою, тощо.
Керівники підприємств та суб’єкти підприємницької діяльності – фізичні особи, повинні своєчасно укладати трудові договори з найманими працівниками, вчасно виплачувати заробітну плату у строки встановлені відповідно до чинного законодавства.
Анжеліка Куликова звернула увагу, що відносини між роботодавцями та найманими працівниками не завжди відповідають нормам трудового законодавства. Не задекларована праця сприяє ухиленню від сплати податків, а відповідно і позбавляє бюджет коштів, необхідних для забезпечення збройних сил України та підтримки громадян, які постраждали від збройної агресії.
Також вона відмітила, що одною із проблемних тем при відпрацюванні легалізації заробітної плати, є нарахування заробітної плати на рівні мінімальної. Значний відсоток роботодавців відображають нарахування у податкових розрахунках близько 6700 - 6900 грн, при тому, що середньогалузеві показники вище. На зустрічах з територіальними громадами обговорюється, що основним бюджетоутворюючим податком громад є – податок на доходи фізичних осіб. Зростання надходжень цього податку дуже важливо, як для державного так і місцевих бюджетів територіальних громад, тому доведення до середньогалузевого показника по області заробітної плати по окремим галузям, є одним із актуальних питань. У січні-квітні 2023 року до місцевих бюджетів області мобілізовано податку на доходи фізичних осіб майже 8,9 млрд грн., що на 1,9 млрд грн. більше, ніж за аналогічний період минулого року. Темп росту сплати податку на доходи фізичних осіб (далі - ПДФО) складає 126,4 відсотки. Такі результати досягнуті також і за рахунок залучення додаткових джерел до оподаткування
Фахівець зазначила, що з початку 2023 року Головним управлінням ДПС у Дніпропетровській області проведено інформаційно-роз’яснювальну роботу з метою недопущення фактів “тіньової” зайнятості та порушень законодавства про оплату праці з суб’єктами господарської діяльності. В результаті оформлено трудові відносини з найманими працівниками, до бюджету надійшло більше 3 млн грн. ПДФО. За результатами підвищення розміру заробітної плати, додаткові надходження склали майже 1 млн грн. податку. Погашено заборгованості із сплати податку майже 40 млн грн.
Проаналізувавши подані податкові розрахунки 4 ДФ за 4 квартал 2022 року, встановлено, що середній рівень заробітної плати на підприємствах Дніпропетровської області складає майже 12,0 тис. гривень.
Розподіливши дані нарахованої заробітної плати в розрізі видів економічної діяльності, встановлено, що вище середнього по області мають такі галузі, як :
• добувна промисловість і розроблення кар’єрів – 12,3 тис. грн;
• постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря – 14,7 тис. грн;
• водопостачання, каналізація, поводження з відходами – 12,4 тис. грн;
• фінансова та страхова діяльність – 14,8 тис. грн;
• державне управління та оборона – 15,9 тис. грн;
• освіта – 12,7 тис. гривень.
Але також є і такі, де нарахування склали менше середньообласного рівня, наприклад:
• сільське господарство, лісове господарство – 10,0 тис. грн;
• будівництво – 8,3 тис. гривень
Наприкінці Анжеліка Куликова висловила сподівання на відповідальне ставлення роботодавців Дніпропетровської області до оформлення трудових відносин з найманими працівниками протягом 2023 року.


Останній раз редагувалося: 02.06.2023 10:07


Усі записи автора | Предыдущая | Следующая


Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ській дозор | Обговорити тему на форумах | Газета оголошень

Мій gorod.dp.ua:
copyright © gorod.dp.ua
Усі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті