Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Ср, 22 травня 2024
13:33

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Дніпропетровщину відвідав Маріо Варґас Льоса

|«« «« »» »»|

На запрошення університету імені Альфреда Нобеля володар Нобелівської премії Маріо Варґас Льоса вперше приїхав в Україну. У рамках свого візиту до Дніпропетровщини Льоса прочитав лекцію для студентів і школярів області, а також здобув звання почесного професора Дніпропетровського вишу.

Після повалення комуністичного режиму Україна пішла шляхом демократії, а Росія все ще тяжіє до імперіалізму. Таку оцінку останніх двадцяти років життя пострадянських країн Маріо Варґас Льоса у ході зустрічі зі студентами та школярами Дніпропетровщини. Нинішні загарбницькі апетити «братньої країни» письменник назвав «давньою російською традицією». Латиноамериканський постмодерніст побажав українцям миру, розповів про свій творчий шлях і важливість літературних процесів для сучасного суспільства. Зустрічати письменника зі світовим ім'ям прийшли понад 200 студентів університету імені Альфреда Нобеля. На згадку про Дніпропетровщину письменникові передали низку подарунків.

У ході публічної лекції Льоса наголосив, що саме літературні твори є потужною зброєю у боротьбі з несправедливістю. На його думку, літератори здатні швидко та гостро відреагувати на ключові для суспільства подією. Однією з таких подій Льоса назвав розпад СРСР.

«Повалення комуністичного режиму сколихнуло західне суспільство. З того часу населення більшості країн почало інтегруватися в демократію. Окрім Росії, яка все ще тяжіє до імперіалізму. Україна сьогодні стала жертвою цих імперських амбіцій. І втрата демократії в Україні становитиме загрозу для всієї Європи», повідомив Льоса.

Письменник також розповів й про свій творчий шлях:

«Я навчився читати у 5 років і саме це незабутнє відчуття того, що ти можеш розшифрувати букви, друкований текст, надихнуло мене стати письменником. Я говорив своїй матері, що книжки мені цікавіші за живих людей. Я навіть переписував частини творів, якщо ті мені не подобались. Я пробував стати адвокатом, згодом зацікавився журналістикою, почав викладацьку діяльність, але ніколи не припиняв вивчати літературу», - зазначив він.

На згадку про Дніпропетровщину та університет імені Альфреда Нобеля письменникові вручили копію його іменної медалі. Оригінал відзнаки встановлено у меморіальному комплексі «Планета Альфреда Нобеля». Її встановили у 2010 році, після того, як Маріо Варґас Льоса здобув легендарну премію в галузі літератури. Після передачі медалі, Льоса залишив свій підпис у підніжжя «Планети», згодом його оформлять золотим гравіруванням.

Маріо Варґасу Льосі присвоїли також звання почесного професора університету імені Альфреда Нобеля. Прозаїк отримав усі необхідні атрибути – почесний диплом і мантію. Таке звання дозволяє Льосі повернутися до України та почати викладати в університеті у будь-який час.

«Я жив у країнах, де військова диктатура згубила понад 70 тис людей. Мені не страшно було приїхати до вас в Україну. Навпаки, вона надихнула мене. Бо зараз тут відбувається справжня боротьба за свободу, за становлення та розвиток демократії. І результат цієї боротьби стосуватиметься не лише Європи, а й усього світу», - повідомив лауреат Нобелівської премії Маріо Варґас Льоса.

Перуанський постмодерніст також зазначив, що бачить в українських подіях останнього року справжній політичний феномен. Льоса зізнався, що саме це врешті й переконало його прийняти запрошення Дніпропетровського університету імені Альфреда Нобеля.

«Ми не можемо втратити демократію в Україні. Вона стоїть на сторожі вікових цінностей Європи. Зараз увесь світ солідарний з Україною», - додав Льоса.

Gorod.dp.ua на Facebook.


Helena  (13.11.14 16:24): Хоть бы слово о своем творчестве. Зато так глубоко ознакомлен с текущей ситуацией в Украине. Интересно, кто же так просветил. Неужели лауреату Нобелевской премии надо было ехать так далеко, чтобы поговорить о политике и оставить подпись возле памятника. Или я чего-то не понимаю. Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
150
нових ліфтів планують встановити у Дніпрі у 2024 році.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті