Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
сб, 27 апреля 2024
21:37

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Днепропетровский исторический музей готовится отметить свое 175-летие

Днепропетровский исторический музей готовится отметить свое 175-летие

Первое упоминание о музее относится к февралю 1849 года.

Городской сайт неоднократно и подробно освещал хронику создания в нашем городе исторического музея.

Как рассказывал Городскому сайту наш давний друг, заведующий отделом исторического музея Максим Кавун, современный Днепропетровский национальный исторический музей имени Д.И. Яворницкого имеет две даты основания. И, как это ни странно, обе даты справедливы с разных точек зрения.

Официально музей ведет свою историю с 1849 года, когда в Екатеринославе был основан «Общественный музеум». Музей был создан усилиями двух личностей – губернатора Андрея Яковлевича Фабра и директора училищ Якова Дмитриевича Грахова.

Музей просуществовал минимум до 1860 года.

К сожалению, затем Музеум прекратил свое существование (из-за отсутствия интереса властей и недостатка финансирования). Его коллекция была передана в здание мужской классической гимназии (ныне площадь Соборная, 2). Оттуда она уже в начале XX века поступила в Музей Поля, ныне имени Яворницкого. То есть, если исходить из принципа идеи музея и из принципа преемственности коллекций, то дата 1849 год абсолютно верна.

Второй датой основания Музея можно с полным правом считать 1902 год – основание Музея имени Поля. Эта дата важна в институциональном плане. Дело в том, что идея о создании музея в городе стала претворяться в реальность только на рубеже XIX – XX веков.

Подробней об истории создания и развития исторического музея можно прочесть в следующей статье Максима Кавуна.

А тем временем Днепропетровский исторический музей имени Яворницкого готовится отметить 175-ю годовщину своего создания. В музее напомнили о первом документальном свидетельстве существования этого заведения:

«В цьому році виповнюється 175 років з дня появи першого музею в нашому місті. Одна з перших згадок про музей відноситься до лютого 1849 року.

У виданні “Журнал Министерства народного просвещения” є невеличка новина про музей. В ній написано, що мешканці Катеринослава звернулися до влади з пропозицією відкрити у місті “Общественный музеум”. Головна його ціль — збереження предметів, які заслуговують увагу в “археологическом и историческом отношении”.

Музей і губернська бібліотека будуть знаходитися в будинку Катеринославського дворянського зібрання (наразі Палац студентів ДНУ). Всі, хто хоче допомогти у створені музею повинні були звертатися до директора училищ Катеринославської губернії (Яків Грахов).

А ми пропонуємо вашій увазі деякі статті співробітників музею і не тільки, які розповідають про його історію та історію відділів.

Події 100-річної давнини у музеї в 1917 році https://www.museum.dp.ua/uk/historical-museum-1917/

Яворницький Д.І. Народний музей у Катеринославі https://www.museum.dp.ua/uk/yavornitskypublication10/

Скриленко А.А. Екатеринославский областной музей им. А.Н. Поля https://www.museum.dp.ua/uk/article0718-2/

Мурадов Д.А. У пошуках “Будинку Гофмана” в Берліні https://www.museum.dp.ua/uk/article0806/

Відділ Діорама “Битва за Дніпро” у 1975-1980 рр.: спогади https://www.museum.dp.ua/uk/article0114-3/

Гребінник Т.О. Обласний музей ім. О.М. Поля і проблема створення сільськогосподарського музею у Катеринославі https://www.museum.dp.ua/uk/article0148-2/

Бекетова В.М. Формування образу Дніпропетровського історичного музею в історіографії ХІХ – ХХІ ст. https://www.museum.dp.ua/uk/article0165/

Бекетова В.М. Фінансово-економічне життя обласного музею в ХІХ ст. – до 1940 року https://www.museum.dp.ua/uk/article0447/

Капустіна Н.І., Бекетова В.М. Музейний фестивальний рух в Україні і традиції Д.І. Яворницького https://www.museum.dp.ua/uk/article0449/

Гайда Л.О. Історичні аспекти науково-просвітницької діяльності Дніпропетровського історичного музею ім. Д.І.Яворницького https://www.museum.dp.ua/uk/article0511/

Фаримець А.М. Історія створення “Церковного відділу” Дніпропетровського історичного музею ім. Д.І. Яворницького https://www.museum.dp.ua/uk/article0615/

Монастирна Г.С., Маркова Л.М., Цимлякова Т.М. Як створювалась етапна стаціонарна виставка “Це не повинно повторитися” https://www.museum.dp.ua/uk/article_2015_56/

Аліванцево О.В. Музей “Літературне Придніпров’я”. Досвід роботи перших років існування https://www.museum.dp.ua/uk/article0105/

Перкова А.І. До історії відтворення меморіального будинку-музею Д.І. Яворницького https://www.museum.dp.ua/uk/article0123/».





Gorod.dp.ua на Facebook.

Читайте также:

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  «Купатись заборонено»: пляжного сезону у Дніпрі не буде (15)

•  У Дніпрі з'явився перший ідеальний двір (12)

•  У Дніпрі на Запорізькому шосе біля Епіцентру замість зеленої зони може з’явитися додаткова парковка (12)

•  У Дніпрі затримали 19-річну жінку, яка вирішила продати свого дворічного сина за мільйон гривень (10)

•  До Дніпра вже їдуть трамваї з Німеччини (10)

•  У Дніпрі на проспекті Богдана Хмельницького біля ТРЦ Terra фура DAF на смерть переїхала жінку: відео моменту ДТП (9)

•  У Дніпрі на Набережній Січеславській продовжують будувати дуже яскравий комплекс (9)

•  На Орелі браконьєр наловив червонокнижних карасів (8)

•  15 років за ґратами проведе зрадник, який наводив російські ракети на Придніпровську ТЕС і «полював» за системами ППО (7)

•  На вже збудований водогон Хортиця - Марганець хочуть витратити ще 2 мільярди гривень (5)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
13,5
млн грн финансовой помощи для полиции Горсовет выделил в 2023 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте