Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Ср, 15 травня 2024
03:58

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Каша з Дніпропетровщини стала культурною спадщиною України

Каша з Дніпропетровщини стала культурною спадщиною України

У колись козацькому зимівнику, а нині селищі міського типу Карнаухівка, розташованому на правому березі Дніпра біля Кам'янського, практикують обряд приготування зливаної каші.

Міністерство культури та інформаційної політики додало цей обряддо Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України. Про це йдеться в наказі МКІП від 26 липня 2023 року.

Традиція приготування тісно пов'язана з історією селища від часу заснування його славнозвісним козаком Семеном Карнаухом у 1737 році. Цілком ймовірно, що такі чи подібні обряди побутували й на інших територіях України.

Сьогодні ж спільнота носіїв обряду є досить широкою, охоплює всіх мешканців селища, й поділяється на учасників обряду, професійних майстрів-кухарів, низку організацій.

Свою назву «зливана каша» отримала завдяки тому, що ця страва готувалася гуртом, у складчину. Обряд приготування пов'язан з відзначенням завершення весняних польових робіт.

Мешканці селища в святковому вбранні збиралися на знакових місцях просто неба – левадах, майданах, у різних куточках селища, зносили продукти. Оскільки все залежало від того, які продукти принесли мешканці селища, вулиці, тому й зливана каша виходила в кожного своя.

Якогось єдиного рецепта страви не існує. Основні принципи приготування зливаної каші передаються господинями з покоління в покоління. Деякі особливі секрети приготування зберігаються в таємниці.

Для приготування страви використовують великий п'ятивідерний казан та такі інгредієнти, як: пшоно, рис, картоплю, сало, курячий гуляш, яйця, цибулю, різні спеції. Готують зливану кашу просто неба на вогнищі, завдяки чому вона має неперевершений смак.

Основне значення обряду – соціальне. Це об'єднання громади навколо важливих подій, прив'язаних до сільськогосподарського календаря.

Обряд практикується й сьогодні. Досі збереглася традиція готувати зливану кашу на великі свята. Певної визначеної дати для її приготування немає. У день приготування до столу не кликали, бо про те, що каша готова, сповіщала пісня. Після першої тарілки смачної каші обов'язково танцювали та співали народні пісні, що передаються з покоління у покоління, заряджаючи страву позитивною енергією. Потім знову сідали за стіл.

Мешканці селища Карнаухівка стверджують, що каша відновлює сили, дає позитивну енергетику, надихає на збір нового врожаю.



Gorod.dp.ua на Facebook.


едал в детстве такое  (05.08.23 19:54): Пшёнка на вид обычная. Відповісти | З цитатою
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
50
років проіснувала газета "Днепр вечерний" у паперовому форматі

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті