Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
сб, 27 апреля 2024
20:32

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

В Днепре умер знаменитый ученый и врач

В Днепре умер знаменитый ученый и врач

На 86-м году жизни не стало Юрия Александровича Филипова – выдающегося ученого, врача, педагога.

Всю свою жизнь он посвятил медицине, получив всемирную известность благодаря своей научной и медицинской деятельности в гастроэнтерологии и борьбы с раковыми заболеваниями. 500 научных работ, 48 авторских свидетельств и патентов, сотни воспитанных им специалистов, множество международных званий и наград стали достойным итогом 63-летней работы в медицинской сфере.

Подробней о своем давнем друге и коллеге рассказали в Днепропетровском государственном медицинском университете:

«19 червня 2023 року, на 86-му році життя перестало битися серце видатного вченого-гастроентеролога, члена-кореспондента НАМН України, заслуженого діяча науки й техніки України, професора Юрія Олександровича Філіпова.

Ю.О. Філіппов народився 23 липня 1937 року в м. Дніпродзержинську (нині Кам'янське).

З 1960-го р. працював у хірургії, анестезіології та реанімації, невідкладній терапії. 1970-1972 р. – завідувач відділу ургентної хірургії та реанімації Обласної Клінічної лікарні ім. І. І. Мечникова та головний анестезіолог – реаніматолог області, заступник головного лікаря з хірургії. 1974 року працював Асистентом, доцентом кафедри госпітальної хірургії 2, а з 1980 року - професором кафедри анестезіології та реаніматології ДДМУ. За сумісництвом працював заступником головного лікаря обласної клінічної лікарні імені Мечникова. З 1982 року завідував кафедра внутрішніх хвороб ДМІ і водночас був проректором з лікувальної роботи. З 1989 до 1996 завідував кафедрою гастроентерології факультету удосконалення лікарів. З 1989 був призначений директором Дніпропетровського НДІ гастроентерології.

Основними напрямами наукової діяльності Ю.О. Філіпова були: аналіз та розробка наукових основ і методологічних аспектів організації та удосконалення гастроентерологічної науки; координація наукових досліджень за проблемою гастроентерології в Україні.

Юрій Олександрович Філіппов був членом Виконавчого Комітету Всесвітнього Протиракового Руху. Отримав золоту Нобелівську медаль міжнародного медичного форуму в Індонезії за розробку методів діагностики передракових захворювань. Друга така ж медаль була йому присуджена у Європі.

Член та віцепрезидент Міжнародної академії апіфітотерапії та бджільництва), академік міжнародної академії екології та використання природних ресурсів, дійсний і постійний член міжнародної організації гастрохірургів, головний гастроентеролог Міністерства охорони здоров'я України, член редколегії Міжнародного журналу 'Неpato-gaslroenterology", міжвідомчого збірника "Гастроентерологія", науково-практичного журналу "Сучасна гастроентерологія ". Впродовж багатьох років був керівником Міжнародного європейського Медичного Центру (Австрія, м. Відень).

Автор 500 наукових праць, в тому числі 4 монографії, 48 авторських свідоцтв і патентів. Підготував 8 докторів та 60 кандидатів наук.

Понад 15 років – заступник голови збірника наукових праць Міжнародного Інформаційного Нобелівського Центру. До 2011 р. (понад 10 років) – член Виконкому Районної Ради (м. Дніпро).

Ю.О. Філіпов нагороджений орденом 'За заслуги" III ступеня", Почесною грамотою Верховної Ради України, дипломом Міжнародної асоціації авторів наукових відкриттів, медаллю "Автору наукового відкриття" ім. П.Л. Капіци.

Професорсько-викладацький склад університету, колеги та учні висловлюють глибокі співчуття родині, близьким та друзям Юрія Олександровича. Світла пам'ять про нього назавжди залишиться в історії університету, в спогадах послідовників і численних пацієнтів».

Gorod.dp.ua на Facebook.

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  «Купатись заборонено»: пляжного сезону у Дніпрі не буде (15)

•  У Дніпрі на Запорізькому шосе біля Епіцентру замість зеленої зони може з’явитися додаткова парковка (12)

•  У Дніпрі з'явився перший ідеальний двір (12)

•  До Дніпра вже їдуть трамваї з Німеччини (10)

•  У Дніпрі затримали 19-річну жінку, яка вирішила продати свого дворічного сина за мільйон гривень (10)

•  У Дніпрі на Набережній Січеславській продовжують будувати дуже яскравий комплекс (9)

•  У Дніпрі на проспекті Богдана Хмельницького біля ТРЦ Terra фура DAF на смерть переїхала жінку: відео моменту ДТП (9)

•  На Орелі браконьєр наловив червонокнижних карасів (8)

•  15 років за ґратами проведе зрадник, який наводив російські ракети на Придніпровську ТЕС і «полював» за системами ППО (7)

•  На вже збудований водогон Хортиця - Марганець хочуть витратити ще 2 мільярди гривень (5)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
74
детские и спортивные площадки отремонтируют в 2023 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте